Hesabım
    'Kurtlar Vadisi: Filistin' Almanya'da Yasak!

    Pana Film yasağı doğruladı ve yazılı bir açıklama yayınladı...<br />

    Alman Film Sanayi Denetim Kurulu, Almanya'da 27 Ocak Perşembe günü izleyiciyle buluşması planlanan "Kurtlar Vadisi: Filistin" filminin gösterimini, Yahudi soykırımı kurbanlarını anma gününde vizyona girdiği gerekçesiyle durdurdu.

    Filmin yapım şirketi Pana Film yaptığı bir açıklamayla kararı bir "skandal" olarak nitelerken, Almanya Anti-Semitizmle Mücadele Örgütleri Koordinasyon Konseyi filmin "Amerikan karşıtı, İsrail karşıtı ve anti-semitist duyguları körüklediği" yönünde bir açıklama yaptı.

    Pana Film'den yapılan açıklamada, "Bu karar karşısında hukuki haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Alman yasalarına göre hiçbir film yasaklanamaz ve sansüre tabi tutulamaz. Hukuku, demokrasiyi, fikir özgürlüğünü ve vicdanı ayaklar altına alan FSK, bu kararıyla tarihe kara bir lekeyle imza atmıştır. FSK'nın uygunsuz bulduğu şey şüphesiz ki Filistinlilerin çektiği acının perdeye yansımasıdır. Filistin'de insanların siyonist ideoloji uğruna sistemli olarak öldürülmesidir. Özgürlüklerinin ellerinden alınmasıdır" sözlerine yer verildi.

    Açıklamada, dernekçe filmde uygunsuz bulunanın "Filistinliler'in çektiği acının perdeye yansıması, Filistin'de insanların siyonist ideoloji uğruna sistemli öldürülmesi, özgürlüklerinin ellerinden alınması, hukuka aykırı hapsedilmesi ve evlerinden yurtlarından atılması" olduğuna şüphe bulunmadığı ifade edildi.

    Alman yasalarına göre hiçbir filmin yasaklanamayacağı ve sansüre tabi tutulamayacağı vurgulanan açıklamada, FSK'nın bu kararıyla hukuku, demokrasiyi, fikir özgürlüğünü ve vicdanı ayaklar altına aldığı ve tarihe kara bir lekeyle imza attığı savunuldu.

    Açıklamada, "Bu utanç verici kararı yine dünyanın tüm vicdan sahibi insanlarına havale ediyoruz. Suçumuz, masum insanların yanında yer almak, faşist-siyonist politikaların destekçisi olmamak. Eminiz ki milyonlarca vicdan sahibi bu filmi seyrederek bu suça ortak olacaktır" sözlerine yer verildi.

    Sabah Gazetesi'nin dün ulaştığı FSK Genel Müdürü Helmut Possmann da "Dün yapılan ilk oturumda, filme izin çıkmadı. Perşembe günü ikinci oturum yapılacak. Yeni kişiler filmi izleyecekler. Perşembe günkü kararı beklemek gerekir" diye konuştu.

    Filmin gösteriminin Avusturya'da da durdurulma ihtimali olduğu, ancak sonucun henüz netleşmediği de konuşuluyor.

    Geçtiğimiz yıl mayıs ayında yaşanan ve dokuz Türk'ün hayatını kaybettiği Mavi Marmara baskınından da bahsedilen film, Almanya'da 100 sinema salonunda aynı anda gösterime girecekti. (aa)

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top