Hesabım
    Festivalde 3 Nisan Pazar!

    Güne Macar yönetmen Bela Tarr damgasın vurdu...

    Festival'in ilk sylei konuu Polonya Yapm adl filmiyle Przemyslaw Wojcieszek'ti. Bir zamanlar rahibin yardmcs olan on alt yandaki lise terk Bogus'un bir sabah uyanp Polonya'daki her trl yozlamaya kar kendi devrimini balatmasn anlatan filmin Fita'ta yaplan gsteriminin ardndan Wojcieszek, seyircilerin sorularn yantlad. Filmdeki kiileri tarot kartlarndaki tiplere ya da izgi roman kahramanlarna benzettiini, bunlarn karakterden te tiplere dnmesi iin abaladn belirten Wojcieszek, "Ynetmen olarak kalplarn dnda hikayeler anlatmaya alyorum. Bu filmin de normal giden hikayesini animasyonlar gibi baka elemanlar ekleyerek zellikle blmeye altm. Filmi bir punk arks gibi yapmak istedim. ok sert, ok hzl ve deiik katmanlarla bilgi veren bir film olsun istedim" dedi. Wojcieszek ayrca "kimlerden esinlendiniz" sorusu zerine 1982 tarihli TV filmi Made in Britain'n ve Tarantino'nun adn verdi.

    Gnn ikinci konuu ise Yaam Boyu Baar dl'nn bu seneki sahibi Macaristanl ynetmen Bla Tarr'd. Biletleri kt gn tkenen ve ek seans konulan Torino At'nn gsterimine katlan Tarr, gsterim ncesinde sahneye ktnda tm salonun kendisini alklamas zerine uyarda bulundu: "Alklamak iin acele etmeyin. Bu, hayatmda yaptm en radikal film. Belki de nefret edeceksiniz. Yine de sonuna kadar bekleyin. Bu filmi kalbimin derinliklerinden geenlerle yaptm. Siz de gzlerinize ve kalbinize gvenin." Byk usta hakl kt ve salon filmden nefret edenler ve bunu bir bayapt olarak grenler olarak ikiye ayrld. 146 dakika sren uzun, yorucu ve allak bullak eden yolculuun sonunda yeniden sahneye kan Tarr, fkeli bir seyircinin "ne anlatyordunuz" sorusu zerine Milan Kundera'nn Var Olmann Dayanlmaz Hafiflii kitabn hatrlatarak "Yaamn dayanlmaz arln" yantn verdi. Sinemay brakt haberinin doru olup olmadn soran bir izleyiciye de bu kt haberi dorulad ve bu filmden sonra sinemay brakacan, bir daha kameraya dokunmak istemediini ama yeni sinemaclar destekleyeceini syledi. Tarr salondan ayrlmadan nce de "Darya ktnzda nz kaybetmeyin" dedi.

    On bir srailli ve Filistinli ynetmenin kahve kavramndan yola karak ektikleri sekiz ksa filmden oluan Kahve - Gerekle Hayal Arasnda'nn gsterimi Beyolu Sinemas'nda yapld. Gsterime filmin ynetmenlerinden Elite Zexer ve Murad Nessar da katld. Nessar'n "Bu projenin kahraman ne srail halk ne de Filistin halkdr. Kahramanmz sinemann kendisidir" szleri filmin amacn aklyordu.

    Gnn son syleisi Fita'tayd. Usta ynetmen Raoul Ruiz'in San Sebastian'dan "En yi Ynetmen", Sao Paulo'dan "En yi Film" dalnda dl alan son filmi Lizbon'un Gizleri'nin gsterimine senarist Carlos Saboga katld. Ruiz'in yeni filmi iin ili'de olduunu syleyen Saboga filmi ekerken ne kadar ok elendiklerini anlatt.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top