Hesabım
    Üç Arkadaş, restore edilmiş versiyonuyla festivalde!

    Groupama, Arkada filmini restore ederek 53 yl aradan sonra yeniden izleyiciyle buluturdu.<br /><br />

    Groupama drt yl nce stanbul Kltr Sanat Vakf ibirliiyle balatt "Trk Klasikleri Yeniden" projesi ile Trk filmlerini restore ederek milli kltr mirasmz korumaya devam ediyor. Drt yldr kesintisiz hayata geirilen proje kapsamnda Mimar Sinan niversitesi Sinema Televizyon Merkezi ibirliiyle orijinal negatifi yenilenen 1958 yapm " Arkada" filmi, 5 Nisan Sal akam 30. stanbul Film Festivali kapsamnda Beyolu Atlas Sinemas'nda izleyicileriyle bulutu. Film gsterimi ncesi Beyolu'nda dzenlenen davete, Trk sinema ve i dnyasnn tannm simalar katld. Beyazperde.com ekibi de davetliler arasndayd.

    Memduh n'n ynettii " Arkada'' filminin barollerini Muhterem Nur, Fikret Hakan, Semih Sezerli ile Salih Tozan gibi usta oyuncular paylayor. 1958 yapm filmde; stanbul Arnavutky'n ara sokaklarnda, eski bir konakta kirac olarak bir arada yaayan bekr arkadan hikyesi anlatlyor. Bu arkadan yaants, bir gece parkta rastladklar ve durumuna zlerek evlerine getirdikleri kr iportac kz Gl ile deiiyor.

    " ARKADA" FLM RESTORASYON ALIMALARI

    " Arkada" filminin nitrat tabanl orijinal negatifi byk lde bozulma gstermiti. Bozulmann giderilmesi iin yrtlen restorasyon ve yenileme almalarnda, bugn dnyada uygulanan en ileri teknolojinin tm imknlar kullanld.

    Restorasyon ilemleri, Mimar Sinan Gzel Sanatlar niversitesi Sinema Televizyon Merkezi'nde 4 Profesr, 1 Doent, 3 Asistan, bu i iin zel olarak yetitirilmi 7 renci, 3 yardmc eleman olmak zere toplam 18 kiinin katlmyla 39 gn 24 saat kesintisiz olarak yaplan youn bir almayla tamamland.

    Filmi oluturan, yaklak 140.000 kare, teker teker restore edildi. Gerekletirilen alma kapsamnda film zerindeki izikler, bozukluklar, tozlar gibi arzalar dzeltildi. Emlsiyon zlmesinden, ek iin kullanlan eczalardan, seloteyp eklerinden, filmin ekmesinden kaynaklanan bozukluklar ve titremeler giderildi. Her kare en az 100 ilemle ayr ayr dzeltildi. Bylelikle restorasyon kapsamnda filme toplam 14.000.000 ilem yapld.

    Filmin 17,5 mm olan orijinal optik ses filmlerindeki byk bozulma, ses izinin zerinde izik, yrtk ve emlsiyon dklmeleri de giderilerek 35 mm. filme aktarld. Yenilenmi grnt ve sesler, nce negatif sonra pozitif olarak basld, ykand ve gsteri iin hazrland.

    Memduh n ile Fikret Hakan, gecede ksa bir konuma yapmak iin sahneye ktklarnda, geni bir alana yaylan kokteyl mekannda, sahnede konuan birinin olduunu bile gremeyen baz katlanlarn konumalarnn kesilmemesi zerine sinirlerine hakim olamayarak konuklara ar laflar syledi. Daha sonra sz alan Memduh n, "Yallar uzun konuur ama ben ksa bir konuma yapacam" dedi ve filmi restore eden Groupama Gan Sinema Vakf ve Mimar Sinan niversitesi Sinema ve Televizyon Enstits'nn kurucusu Prof. Sami ekerolu'na teekkr etti.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top