Hesabım
    14. stanbul Uluslararas 1001 Belgesel Film Festivali

    Festival 23 Eylül'de balyor...

    stanbul Uluslararas 1001 Belgesel Film Festivali'nin on drdncs, 29 Eyll - 03 Ekim 2011 tarihleri arasnda gerekletirilecek.

    Festival, 1997 ylndan bu yana Trkiye'den ve dnyadan yzlerce belgesel filme ev sahiplii yapt. ok sayda belgeselciyi ve belgesel kuramcsn seyirciyle buluturdu. Sinema sanatnn evrenselliini nde tutarak, belgesel sinema araclyla farkl toplumlarn birbirlerini tanmalarnn ve anlamalarnn da nn aarak scak bir ortam oluturdu. imdi, "14. 1001"de, tm belgeselciler olarak, gereklerimizi ve hayallerimizi bir kez daha paylamaya hazrlanyoruz.

    1001 Belgesel Film Festivali'ne katlacak filmlerin seimi, gl ve evrensel bir sinema dili kullanm olmalar kadar; insanl ycelten deerleri, farkl kltrlerin birbirleri yerine geirilmeden bir aradalklarn savunmalar; insanln gelecek tasarmna katk salamalar; farkl ve derin bak alar sunuyor olmalar temel ltleri erevesinde yaplyor.

    GEREN 7 RENG

    stanbul Uluslararas 1001 Belgesel Film Festivali ana gsterim programn yine renklerle belirlenmi blmler altnda dzenliyor ve gerein 7 rengini oluturacak filmleri bekliyor:

    Siyah - nsann nsana Ettikleri: Haklar, hakszlklar, savaanlar, savalanlar, ezilenler, ezenler.

    Krmz - ve emek, ii ve emeki ykleri

    Turuncu - Modern zaman ykleri

    Sar - G ykleri

    Mavi - Olaanst insanlarn sradan, sradan insanlarn olaanst ykleri

    Mor - Sanat ve kltr

    Yeil - Srdrlebilir bir dnya iin uraan filmler.

    Fesitval, arsn bu yl bu ana programn yan sra, iki ayr tematik blm iin de yapyor: Festivalin 2011 temas olan "Dar alanlar - Daralanlar" ve bundan sonra gelitirelerek srdrlmek istenen "ocuklar iin Belgeseller" blm.

    DAR ALANLAR - DARALANLAR

    Festivalin bu ylki temas "DAR ALANLAR (Confined Spaces) / DARALANLAR (Confined Souls)" olarak belirlendi.

    Belgesel sinema z gerei, sradan grme ve alglama zaafmz sonuna kadar smren gnmzn medyasnn grmezden geldii "DAR ALANLAR"n peindedir. Kaplarn ardna, talarn altna, dalarn tesine, arka bahelere, dipsiz kuyulara, kelere, telere, berilere burnunu sokar.

    te yandan, son zamanlarda toplumsal yaamn pek ok alan da, kurallardan yasaklara uzanan deiik yntemlerle "daraltlyor". Ynetme gcn elinde tutanlar, bu gc hayatn her alannn snrsz denetimi anlamnda kullanyor. Teknoloji ile gelien bilgi alar kirlilik ve korku bombardman altnda slayor; sosyalleme ile bireyselleme birbirine karyor. Giderek keyfileen, giderek kitleleri daha da sessizletiren bir "daraltma" bu. Alanlar daralyor, alanlardakiler daraltlyor.

    Belgesel sinemann dar alanlarda, daralanlara hayat deitirme klavuzu olduuna inanan 1001 Belgesel Film Festivali, 14. Ylnda, tm dnyadan yneten - ynetilen, ounluk - aznlk, erkek - kadn, yetikin - ocuk, inanan - inanmayan, kalan - gen, sermayedar - emeki ilikilerinde daralan alanlarn (confining spaces) ve daralanlarn (confining souls) gerek yklerini bir araya topluyor.

    OCUKLAR N BELGESELLER

    14. 1001'de bu yl yeni bir blm alyor. Gelecek yllarda da srdrlmek, konferans ve atlyelerle gelitirilmesi planlanan bu blmn ad ve ierii "ocuklar iin Belgeseller". 7-15 ya ocuklara ynelik olarak, konusu ocuk olan deil, ocuka konuan, ocuklarn izlemesi iin yaplm her konuda belgelesel bu blme bekleniyor.

    1001 Belgesel Film Festivali, yeryznn en eski metropolnde dzenlenen, stanbul'un konumunun getirdii ansla, ayn anda iki ktada birden dzenlenen tek festival. Ortadou, Kafkasya ve Balkanlarla, baka deyile, gnmz dnyasnn en scak corafyasyla evrili konumda. te bu nedenle ekip, nceki yllarda olduu gibi, dnya belgeselcilerinin, sinemalar ve syleyecek szleriyle burada olmalarnn, bu olaanst platformda belgesel sinemann gcn gstermelerinin nemine inanyor. Festival ekibi tm dnya belgeselcilerine 14. kez sesleniyor: Yenilenmi atmosfer iinde, sinemanz, yklerinizle bu yl da bizimle, drt gzle festivali bekleyen belgesel izleyicisiyle birlikte olacanza inanyoruz... 14. 1001'de bulumak zere.

    BSB Belgesel Sinemaclar Birlii

    Uluslararas 1001 Belgesel Film Festivali Yrtme Kurulu

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top