Hesabım
    Uan Sprge yine dopdolu...

    Merakla beklenen filmler, Uan Sprge Uluslararas Kadn Filmleri Festivali'nde!

    Festival seyircisinin her filmini merakla bekledii usta ynetmenler bu yl da yepyeni filmleriyle Uan Sprge'nin yolunu tutuyor. Doris Drrie, Margarethe von Trotta, Iciar Bollain, Tahmineh Milani, Dorota Kedzierzawska ve Marta Meszaros kendi sinemalarnn en iyi rneklerini 5-12 Mays tarihleri arasnda 14. Uan Sprge Uluslararas Kadn Filmleri Festivali'nde sinemaseverlerle buluturacak.

    Uan Sprge, bu usta sinemaclarn Almanya, ran, Polonya, Macaristan ve spanya'dan Ankara'ya tayacaklar son filmleriyle festival takipilerine dolu dolu bir hafta armaan edecek.

    Aile ii iddeti anlatan bol dll 'Gzlerimi de Al' ile yalnzca festivallerin deil kadn etkinliklerinin de gzdesi olan spanyal ynetmen Iciar Bollain, bu kez smrgecilik zerine bir filmle karmzda: Yamuru Bile (Even The Rain, 2010). Bir yaam hakk olan su iin mcadele eden Afrika yerlileri, g kullanarak doaya da hkmeden egemenlerin yamuru bile banknotlara tahvil etmesi karsnda ne yapacak? Esiz grntleri ve usta elinden kt belli senaryosuyla fark yaratan film, bu yl Palm Springs Uluslararas Film Festivali'nden dlle dnd.

    Almanya sinemasnn en retken ynetmenlerinden Doris Drrie, 'Kiraz iekleri'yle ustaca estirdii Uzakdou rzgarnn etkisi henz gememiken, bu kez son filmi Kadn Berberi (The Hairdresser, 2010) ile beden politikalarna eiliyor. Kadn bedeni zerindeki iktidar sorgulamamz isteyen film, 'gzellik' sektrnn kalplarna uymad iin i bulamayan obez kuafr Kathi'nin yksn anlatyor.

    Filmleriyle lkesi ran'da kadn sorunlarn grnr klan, sakl kalm hayatlar isyankar bir dille beyazperdeye tayan Tahmineh Milani, eitsizliklere ve adaletsizlie sinemann diliyle karlk veren cesur bir ynetmen. Milani, hapishanede tanp, erkeklerden intikam almak iin ete kuran drt kadnn yksn anlatt ntikam (Payback, 2010) filminde yine cinsiyet kaynakl sorunlar deifre etmeyi ve eril egemenlie kafa tutmay srdryor.

    Sinemaseverlerin 'Kargalar' filmiyle unutulmazlar arasnda sayd Polonyal ynetmen Dorota Kedzierzawska, yeni filmi Yarn Daha Gzel Olacak'ta (Tomorrow Will Be Beter, 2010) ocuklua dair bir yk anlatyor. ocuun yaamda kendi yollarn bulma abasna ayna tutan film, Kedzierzawska'y bir kez daha ustalar katna karyor.

    Dnya sinema tarihinin zel sayfalarndan biri de Macar sinemas. Cinsiyeti politikalar ve hkmet basksnn arlklarn sinemasna tamaktan vazgemeyen Mrta Mszros Macaristan'n en tannm kadn ynetmeni. Mszros Son 'Anna Raporu' (The Last Report on Anna, 2009) filmiyle bizi 1970'lere gtryor. Macar Devrimi'nin ardndan srgne gnderilen Imre Nagy hkmeti bakanlarndan Anna Kthly ekseninde ilerleyen film, lkedeki politik deiimlerden bu yana muhbirlik konusunu ileyen ilk film.

    Ve Almanya sinemasnn bir dier ustas: Margarethe von Trotta. Hayat hakknda bilgi sahibi olduumuz ilk besteci ve kadn cinsellii zerine yazm ilk kadn olan Bingenli Hildegard' anlatan Kehanet (Vision, 2009) filmiyle festivale konuk olan von Trotta, yzyllar sonra Dante, Leonardo da Vinci gibi sanatlarn eserlerinden ilham ald bir kadn seyircisiyle tantryor; ortaan en ileri grl ve en ilham verici kadn olan Hildegard'la birlikte kadnlarn sinema tarihine dikkate deer bir not dyor.

    Festival filmleri Kzlrmak Sinemas ve Goethe Institut Ankara'da (Ankara Alman Kltr Merkezi)

    Ayrntl bilgi iin: 0312 427 00 20

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top