Hesabım
    Ya Hepsi Ya Hiç

    Tartışmalı Ararat, sansür zorunluluğu nedeniyle gösterime sokulmuyor...

    Atom Egoyan'ın tartışmalı filmi Ararat, ithal eden Belge Film tarafından, sansür zorunluluğu nedeniyle gösterime sokulmuyor. Yapımı izleyen Film Değerlendirme ve Denetleme Komisyonu, filmin bazı sahnelerinin kesilmesi şartıyla gösterimine izin verdi. Fakat Belge Film, sansürlü bir şekilde gösterilmesini istemediği için, gösterime hemen sokmama kararı aldı. Üst Kurul'a tekrar başvurmaya hazırlanıyor...

    Belge Film'in gelişmeler üzerine yaptığı ilginç açıklamada filmi hangi amaçla ithal ettiklerini ortaya koyan bir savunma niteliğinde :

    "Filmin oynadığı ülkelerde sinema seyircisi başarısız bir sinema diliyle aktarılan bu tezleri inandırıcı bulmamıştı. Film Atom Egoyan sineması için bir siyasi vulgarizasyon örneği olarak kabul edilmişti. Biz de filmin Türkiye'ye asıl bu haliyle zarar vermeyeceğini, aksine Türkiye'nin tezlerine hizmet edeceğini düşünerek, filmi ithal ettik."

    Filmde, Ermeni tarih tezlerini ileri sürdüğü ve Osmanlı askerlerini küçültücü ifadelerin kullanıldığı söylenen sahnelerin çıkarılmasının, abartılı Ermeni tarih tezlerine yarayacağını söylüyor Belge Film.

    Ararat gösterildiği festivallerde ülkemizde de takip edilen bir tartışma yarattı. Bu anlamda filmi sansürsüz gösterime sokmak, ülkemizdeki izleyicilerin de bizi yakından ilgilendiren bu tartışmaya sağlıklı bir şekilde katılmasını sağlayacaktır diye düşünüyoruz.

    Sinemada Sansür isimli forum alanımıza katılmak için buraya tıklayabilirsiniz...

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top