Hesabım
    Andy Kaufman, Ölü mü, Diri mi?

    20 yıl sonra, Ay'dan dönen misafir!

    Gerçekten yaşıyor mu? Eğer 70'leri yaşadıysanız Andy Kaufman'ı mutlaka hatırlarsınız, yaşamadıysanız da Jim Carrey'in Aydaki Adam'ını seyretmişsinizdir. Tüm dünya 20 yıl önce akciğer kanserinden ölen Kaufman için ağlamışken üç gün önce New York'ta ortaya çıkan bir adam herkesi şaşırttı. Ölmedim, yaşıyorum diyen Kaufman mıydı gerçekten?

    1984'te öldüğünden beri hakkında pek çok spekülasyon yapıldı. Arkasından ağlayanlar, öldüğüne inanamayanlar ve öldüğüne gerçekten inanmayanlar. Hayranı olan bir grup Kaufman'ın ölümünün çok şüpheli olduğunu iddia etti ve bunu ispatlamak için yıllarca uğraştı. Tüm bu tartışmalar hala sürerken, ünlü komedyen, ancak onun gibi birinden bekleyebileceğimiz tarzda, "20 yıl için gitmem gerekiyordu, gittim ve geri geldim" diyerek ortaya çıktı. Ailesinin isteği üzerine yapılan DNA testleri %99 gösteriyor ki; Kaufman gerçekten yaşıyor.

    Peki bir yıldızı kendi ölümünü planlamaya iten neydi? Kaufman'ın bittiğini sandığımız tüm hayatı insanları güldürmekten çok şok etmekle geçti. Yarattığı karakterleri öylesine iyi canlandırıyordu ki çevresindeki insanlar ne zaman rol yaptığını ne zaman yapmadığını anlayamaz hale gelmişti. Ölümünü planlarken de kendi yarattığı insanlardan biri olmayı mı tercih ediyordu?

    Aydaki Adam filminde Jim Carrey'den tüm hayatını izledik ünlü şovmenin. Hem de çok başarılı bir performansla. 1999'dan sonra bu filmi seyredip de Kaufman'a hayran olmayan kalmamıştır herhalde. Peki niye ölümü, daha doğrusu böyle bilinmeyi seçti? En yakın dostlarını ve ailesini bile inandırabilmiş miydi gerçekten? Uzun bir tedavi döneminin ardından akciğer kanserinden ölmüştü Kaufman, bu yüzden cesedine otopsi bile yapılmadı, görkemli bir cenazeyle de gömüldü.

    Şu anda bunların hiçbirine cevap vermeyen yıldız, henüz ailesiyle bile görüşmeyi kabul etmedi. Şov dünyasına dönüp dönmeyeceği ise bilinmiyor. 20 yıl boyunca nerdeydi, ne yaptı, cevaplamıyor. Bir de öyle görülüyor ki Amerikan hukuk dünyasında yeni bir tartışma başlayacak; bir insan kendisini ölmüş gösterip yeni bir yaşam tercih etme hakkına sahip mi?

    Kaufman'ı binlerce kişi özledi. Ölürken o kadar inandırıcıydı ki, yaşıyor olduğu ispat edilmiş olmasına rağmen bir çok hayranı henüz buna inanmıyor. Dönüşünün nasıl olacağını merakla bekliyoruz.

    Daha fazlasını merak edenler Kaufman'ın resmi sitesini

    Sanem Türk

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top