Hesabım
    İstanbul Modern Sinema'da Aki Kaurismäki ve oyuncu Kati Outinen Filmleri!

    Programda Fin sinemasının en güçlü yönetmenlerinden Aki Kaurismäki’nin oyuncu Kati Outinen ile birlikte çalıştığı dokuz filmi gösterilecek...

    Finlandiya Sineması'nın dünyaca ünlü yönetmeni Aki Kaurismäki ve oyuncu Kati Outinen, birklikçe çektikleri 9 filmle İstanbul Modern Sinema'ya konuk oluyorlar. 3-18 Aralık tarihleri arasında “Aki ve Kati” isimli bir seçkiyle seyirci karşısına çıkacak olan filmler arasında Kaurismäki'nin Cannes’da “Sinema Eleştirmenleri Birliği Ödülü”nü kazandığı son filmi Umut Limanı (Le Havre) da bulunuyor.

    Yönetmen Kaurismäki ve oyuncu Outinen'in sinema birlikteliği 1986 yapımı Cennetteki Gölgeler (Varjoja paratiisissa)’le başlayıp, oyuncuya Cannes'da “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü getiren Geçmişi Olmayan Adam (Mies vailla menneisyyttä)’la sürüyor ve bu yıl Cannes’da “Sinema Eleştirmenleri Birliği Ödülü”nü kazanan Umut Limanı ile şimdilik sonlanıyor. Outinen, ayrıca 3 Aralık Cumartesi günü gösterilecek olan Umut Limanı filminin gösteriminde de bulunacak.

    Serbest bir Shakespeare uyarlamasıyla başlayıp işçi sınıfı portrelerine uzanan programda, yönetmenin sinemasının tüm izlerini bulmak mümkün. Amerikan kafa filminden Fransız Yeni Dalgası'na olan hayranlığına, nihilist duruşundan “ucuz kafetaryaların melankolisi”ne, yönetmen, masalsı tonlarını, kaybeden ve olgunlaşmamış kahramanlarını perdeye taşıyor.

    Proletarya üçlemesinin ilk filmi olan Cennetteki Gölgeler (Varjoja paratiisissa), işçi mahallesinde yaşanan bir aşkı anlatıyor. Hamlet İş Dünyasında (Hamlet liikemaailmassa), adından da anlaşılacağı gibi serbest bir Hamlet uyarlaması. Film Danimarka prensi Hamlet'i, Helsinki’nin sanayi bölgesine taşıyor. Üçlemenin son filmi Kibritçi Kız (Tulitikkutehanta tyttö), yönetmenin sinema anlayışının en saf halini sunuyor. Film, Iiris'in adalet arayışına ışık tutuyor.

    Finlandiya Üçlemesi'nin ilk filmi Sürüklenen Bulutlar (Kauas Pilvet Karkaavat), kapitalizmin öğütücü çarklarına takılan evli bir çiftin hikâyesini anlatıyor. Geçmişi Olmayan Adam (Mies vailla menneisyyttä), kara mizahın yoğun hissedildiği şiirsel atmosferiyle geçmiş ve geleceğe dair dokunaklı bir anlatı sunuyor. Alacakaranlıktaki Işıklar (Laitakaupungin Valot) ise, toplumun kıyısında yaşayan kahramanlarına kendine özgü bir mizah anlayışıyla yaklaşıyor.

    Eşarbına İyi Bak, Tatiana! (Pidä huivista kiinni, Tatjana), eğlenceli bir yol filmi olmasının yanında, Fin kültürüne dair derinlikli çıkarımlarıyla da ustanın gizli kalmış yapıtlarından. Fin yazar Juhani Aho'nun romanından uyarlanan Juha, sessiz anlatımıyla Finlandiya’nın zengin kentleri ile fakir kırsal bölgeleri arasındaki sınıra çeviriyor kamerasını. Yönetmenin son filmi Umut Limanı (Le Havre), Cannes’da kazandığı “Sinema Eleştirmenleri Birliği Ödülü”nün yanı sıra gösterildiği festivallerde oldukça olumlu tepkiler almış ve Finlandiya'nın 2012 Oscar adayı olmuştu.

    Seçki kapsamında ayrıca, “Kuzeyin Kovboyları” başlığı altında yönetmenin 1986-2004 arasında çektiği sekiz kısa filmi de seyirci ile buluşacak.

    Film gösterimleri müze ziyaretçilerine ücretsizdir.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top