Hesabım
    Yılın Lideri Türk Sineması!

    2011'in son haftasında yıllık gişe rakamları yerli yapımlardan yana...

    Yılın son boxoffice rakamlarının açıklanmasıyla gişenin liderleri de belli olurken, en çok izlenen ve hasılat yapan filmlerde yerli yapımlar ilk dört sıraya yerleşti. Bir önceki seneye oranla % 14'lük bir artışla toplamda 291 filmin vizyona girdiği ülkemizde 220 yabancı ve 71 yerli yapım izleme şansını elde ettik.

    Ocak ayında yeni komedi filmi Berlin Kaplanı ile sinema salonlarını tekrar şenlendirecek olan Ata Demirer, 2011'in ilk haftası vizyona giren filmi Eyyvah Eyvah 2 ile bu seneyi lider kapadı. İlk Eyyvah Eyvah (Eyyvah Eyvah) 2 milyon 450 bin kişiye ulaşırken, devam filmi 3.947.988 bilet satarak 4 milyon sınırına dayandı. İlk filmin de 26 Şubat 2010'da vizyoan girdiğini düşünürsek Ata Demirer'e kış aylarının uğurlu geldiğini söylemek işten bile değil.

    Yılın en çok seyirci çeken ikinci filmiyse gerek viral tanıtım kampanyaları, gerek müzikleri gerek öyküsüyle olsun Ömer Faruk Sorak ve İpek Sorak çiftinin beraber imza attıkları Aşk Tesadüfleri Sever adlı yapım oldu. Sevgililer Günü'nden bir hafta önce vizyona girmesiyle zamanlamayı doğru seçen film toplamda 2 milyon 4 yüz binden fazla kişiye ulaştı.

    Said Nursi'nin hayatından bir bölümü animasyon tekniği ile anlatan Allah'ın Sadık Kulu: Barla listede ilk üçe girmeyi başarırken, serinin her filminde olduğu gibi gene olay yaratmayı başaran Kurtlar Vadisi: Filistin, ikinci film Kurtlar Vadisi: Irak'a (4.256.567) göre ciddi bir seyirci düşüşüyle 2.028.057 hayranını sinema salonuna çekti. Alacakaranlık Efsanesi ise vizyona gireli bir buçuk ay olmasına rağmen yılın en çok izlenen beşinci filmi olmayı başardı. Seriyi gereksiz yere uzattığı düşünülen Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde ve 90'lar çocuklarını sevindiren Şirinler ilk onun diğer yabancı yapımları oldu.

    Göze Çarpanlar

    Yılın çok konuşulan filmlerinden İncir Reçeli kısa vizyon maratonunun ardından 4 ay sonra yeniden gösterime girerek 250 bin kişiye ulaşırken, başrol oyuncusu Halil Sezai Paracıkoğlu da yıldızını parlatan isimlerden oldu. Muhteşem dizi finalinin rüzgarıyla ekim sonunda vizyona giren Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm 527 bin hayranına ulaşırken, önceki sezonun sürpriz patlama yapan yapımlarından Kaybedenler Kulübü 484 bin seyirciyle radyo efsanelerini yeniden canlandırdı.

    Diğer yandan ilk Felekten Bir Gece (The Hangover) filmi (93.628) kadar güldürme potansiyeli olmasa da aynı ekibin yeniden iş başında olması, 316 bin seyirciyi The Hangover 2: Felekten Bir Gece Daha (The Hangover Part II) filmine çekmeyi başardı. Bir başka seri devamı olan Paranormal Activity 3 ise önceki iki filmin 180 binlerdeki gişesini geçerek 244 bin gerilim-sever sinema seyircisine ulaştı.

    Bu senenin seyirci gözünde yükselen ismi şüphesiz ki Bir Zamanlar Anadolu'da ile yönetmen ve senarist Nuri Bilge Ceylan oldu. Halen gösterimde olan film bu seneyi, Nuri Bilge Ceylan sineması için rekor sayılabilecek bir rakamla, 152.376 seyirci ile tamamladı. Ceylan'ın önceki yıllarda en çok gişe yapan ikinci filmi olan Üç Maymun 127 bin kişiye ulaşırken, eleştirmenleri çok beğendiği İklimler ise ancak 35 bin seyiriciyle buluşmuştu.

    Türkiye'de 2011 içerisinde en çok seyirci çeken ilk 10 yapım ise şu şekilde listelendi:

    1. Eyyvah Eyvah 2

    2. Aşk Tesadüfleri Sever

    3. Allah'ın Sadık Kulu: Barla

    4. Kurtlar Vadisi: Filistin

    5. Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1 (The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1)

    6. Anadolu Kartalları

    7.  Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides)

    8. Şirinler (The Smurfs)

    9. Dedemin İnsanları

    10. Hür Adam

    Rakamsal veriler http://boxofficeturkiye.com adresinden alınmıştır.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top