Hesabım
    Türkiye'de Hollywood Yapımı Gılgamış

    Roger Christian Beyazperde.com'un sorularını yanıtladı<br /><br />

    Sümer Destanı Gılgamış, Roger Christian tarafından beyazperdeye aktarılıyor. Ünlü yönetmen tamamı Türkiye'de çekilecek olan ilk Hollywood prodüksiyonu olan Gılgamesh'la ilgili tüm soruları bugün düzenlediği basın toplantısında yanıtladı. Basın toplantısına Christian'la beraber Stonelock Pictures adına filmin yapımcılığını üstlenen Beni Atoori de katıldı.

    Nuh Tufanı'nı anlatan ilk yazılı kaynak olan dünyanın en büyük destanlarından Gılgamış'ın çekimlerine önümüzdeki ay başlanıyor. İstanbul, Kapadokya ve Antalya'da yapılacak çekimlerin yaklaşık on hafta sürmesi planlanıyor. Filmin post prodüksiyonu ise Türkiye'de ve Londra'da yapılacak. Filmde Peter O'Toole, Ömer Şerif, Max Ryan ve Armand Assante gibi dünyaca ünlü isimlerin yanı sıra Kenan İmirzalıoğlu da yer alacak. İmirzalıoğlu'nun dışında ufak rollerde de olsa bir çok Türk oyuncuyu kullanmayı planladığını belirten Christian Türk oyunculara önemli bir sürpriz daha yaptı. Filmin önemli rollerinden birini, Simha'yı, oynayacak aktrisin de Türk olmasını isteyen yönetmen; oyuncu seçimini yapabilmek için 16-17 Eylülde Ata Stüdyoları'nda deneme çekimleri yapacak. 18 - 30 yaş arasında amatör profesyonel tüm oyuncuların katılabileceği çekimler sonunda Simha'nın kim olduğu belirlenecek.

    Gılgamış'ı bilgeliğe yapılan bir yolculuk olarak tanımlayan yönetmen, filmin nerede çekileceğini belirlerken Amerika'dan Romanya'ya pek çok mekan dolaşmış. Son olarak Türkiye'den çok etkilendiğini belirten Christian bu seçimini şöyle anlattı;

    ''Üç tarafınız denizlerle çevrili, dağlar, nehirler, çorak topraklar. Türkiye film çekmek için çok uygun bir ülke. Doğa istediğiniz her türlü seti kurmanıza izin veriyor. Özellikle İstanbul, bugüne kadar gördüğüm en güzel şehir, zaten setin büyük kısmını burada kurmaya karar verdik ve çalışmalara başladık bile''.

    Son yıllarda tarihi epik filmler özellikle Hollywood yapımcılarının gözdesi ancak tüm hikayesi Anadolu topraklarında geçmesine rağmen Truva için bile Türkiye'de çekim yapılmamıştı ve Kültür Bakanlığı bu konularda hiçbir girişimde bulunmadığı için eleştirilmişti. Gılgamış'ın yapımcısı Atoori'nin de belirttiği gibi Hollywood yapımı herhangi bir filme ev sahipliği yapmak bir ülkeye milyonlarca dolar kazandırabiliyor. Kültür Bakanlığımızın da bu durumun farkında olup olmadığı yapımcıya tabi ki soruldu, yani bakanlık Onlara yeterince yardımcı oluyor muydu? ''Evet'' diyor Atoori, ''Bakanlığınız da durumun en az bizim kadar farkında ve bizim için ellerinden geleni yapacaklarına inanıyoruz. Ülkeniz muhteşem bir ülke ama ne yazık ki iyi tanıtılmıyor. İnsanlara sorduğumda, Ah evet Türkiye, çok güzel bir ülke, Asya'da değil mi, Çin'in oralarda bir yerlerde diye cevap veriyorlar. Çok karışık ve olağanüstü bir kültürünüz var, bunun tanıtımı daha iyi yapılmalı. Christian'ın da dediği gibi bu ülkede her tür film çekebilirsiniz. Ama şuna inanıyorum, bir kapı bir kere açıldı mı gerisi çok kolay içeri girer''.

    Roger Christian ve Beni Atoori Beyazperde.com için de birkaç soruyu yanıtladılar. Biz Christian'ı Türkiye'de yönetmenliğinden çok Yıldız Savaşları: Bölüm IV (A New Hope) için yaptığı set dekoruyla kazandığı Oscardan tanıyoruz, acaba Battlefield Earth ve Nostaradamus'un üstüne niçin böyle bir destan uyarlamasına yöneldi?

    ''Gılgamış, ne kadar mit olsa da, bilinen ilk yazılı kayıt ve bunu beyazperdeye aktarmak tabi ki büyük bir sorumluluk. Neden böyle bir şey yapıyorum? En başta Amerikalıları düşünmek lazım, onların anlatılabilecek büyük bir geçmişi yok. Evet yavaş yavaş Hollywood'un doğu felsefesine döndüğü düşünülebilir ama ben öyle düşünmüyorum. Bu doğu ya da batı meselesi değil. Hemen hemen bütün epik hikayeler aynıdır. Bunun için de aynısı geçerli, anlatılacak bir hikaye var ve ben bunu en iyi şekilde yapmak istiyorum''.

    Yapımcı Beni Atoori ise soruyu gerçekten bir yapımcı gözüyle biraz da esprili yanıtladı ''Box-Officeleri takip etmiyor musunuz?''.

    Peki Kenan İmirzalıoğlu'nu nasıl seçmişti yönetmen? ''O'nun ilk filmini seyrettim ve çok etkilendim. Çok güçlü bir oyunculuğu var ve çok azimli. Hızla İngilizce öğrenmeye başladı, şimdiye kadar yaptığım en kolay seçim O oldu ve kendisine sonuna kadar güveniyorum, filmde Gılgamış'ın en yakın arkadaşı Enkidu'yu canlandıracak, yani önemli rollerden birinde''.

    Gılgamış dünya tarihine malolmuş bir destan, böyle bir hikayeyi beyazperdeye aktarmak zor olmayacak mı? Yani yönetmen olarak kendini kısıtlanmış hissetmiyor mu? Christian bunun tamamen öyle olmadığını düşünüyor ''Evet aslında haklısınız, genel hatlarıyla hikayeye bağlı kalacağız ama eninde sonunda bu benim filmim öyle değil mi? Doğallıktan sapmamaya çalışacağım, filmde %20'den fazla özel efekt kullanmayı düşünmüyorum''.

    Roger Christian'ın yeni filmiyle başarılı olmasını umuyoruz. Bu hem Türkiye'nin hem de Türk oyuncuların tanıtımı için önemli bir fırsat olacak. Yönetmenin dediği gibi festivaller dışında dünyaya açılamamış olan Türk sineması belki bu çalışmalar sonunda Hollywood'la kaynaşmayı başarır ve sadece oyuncularıyla değil, yapımcıları ve yönetmenleriyle de hak ettiği yere ulaşır.

    Dediğimiz gibi, 20 milyon dolarlık bütçesiyle Gılgamış'ın çekimleri önümüzdeki ay başlıyor ve İstanbul'daki set kurulmaya başlandı bile. Setten ilk görüntüler aşağıda, tıklayarak görebilirsiniz.

    Sanem Türk

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top