Hesabım
    Murch Körfez'e Düştü

    Kavanozkafaların savaşına bol Oscarlı kurgu<br /><br />

    Amerikan Güzeli'nin yönetmeni Sam Mendes'in, Anthony Swofford'un Körfez Savaşı'ndaki anılarını içeren kitabı Jarhead (Kavanozkafayı) beyazperdeye uyarladığını The Polar Express'le adını sıkça duyduğumuz senarist William Brayles Jr. Mendes'in kurduğu ekip bir sonraki Oscar ödüllerinde daha film ortada yokken favori sayılabilir.

    1969'da Francis Ford Coppola'nın The Rain People'ına yaptığı ses montajıyla sinema alanında çalışmaya başlayan Murch pek çok başarıya imza attı. 73'te American Grafiti'nin ses montajı ve kurgusunu yaptıktan sonra geleceği parlak isimler arasında adı anılmaya başladı ve bunu söyleyen eleştirmenlerin kesinlikle yanılmadığı hemen bir sene sonra anlaşıldı. 74'te Baba 2'nin seslerini yaptı ve aynı yıl The Conversation'la ilk Oscar adaylığını kazandı. 79'da Apocalypse Now'la Oscara uzanan Murch, 90'da Baba 3'ün kurgusuna imza attı ve 96'da İngiliz Hasta'yla hem ses montajı hem de kurgu dallarında iki Oscar birden kazandı.

    Bunlar sadece Murch'un Akademi ödüllerindeki başarı listesi. En son geçtiğimiz yıl Soğuk Dağ'ın kurgusunu yapan usta Yetenekli Bay Ripley, Bayılırım Belaya ve Hayalet gibi hatırı sayılır bir çok filmin arkasındaki isim.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top