Hesabım
    Film Posterlerinin Evrimi

    1914-2012 arası posterlerde en fazla kullanılan renkleri merak ettiniz mi?

    Filmlerinin tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin en önemli öğesi durumuna gelen posterler zaman içinde geçirdikleri evrimle artık farklı farklı şekillerde karşımıza çıkıyorlar. Kara kalem çizimlerden günümüzde 3D posterlere dek uzanan çizgide kalite her geçen gün artarken bu durum sinema deneyimini de değiştiriyor.

    Peki 1900'lerden günümüze dizayn ve renk olarak posterler nasıl bir değişim gösterdi, hiç merak ettiniz mi? Bu sorunun yanıtını arayan yazılım mühendisi Vijay Pandurangan cevabı bulmuşa benziyor. Hazırladığı özel bir yazılımla sinema posterlerinin yüz yıllık röntgenini çeken Pandurangan, 1914-2012 yılları arasında çıkan posterlerde kullanılan renkleri yıllara ve yoğunluklarına göre bölerek bir renk skalasında buluşturdu ve bu konuyu merak edenlerle paylaştı.

    Yaklaşık 35,000 farklı posterden oluşan görseli aşağıda görebilirsiniz. Görselde 1924 yılının boş olması hakkında ise Pandurangan blog'unda o yıla ait yeterli veriye ulaşamadığı şeklinde bir cevap verip, "Bunun bu kadar dikkat çekeceğini tahmin etmemiştim" diyerek daha detaylı bir çalışmayı önümüzdeki günlerde yayınlayacağını söyledi.

    Görselde ilk göze çarpa şey mavi rengin posterlerde zaman içinde gösterdiği popülerlik, pembe ve daha çok yeşilin ise günümüzde neredeyse hiç kullanılmıyor oluşu. Kırmızı ise her dönem posterlerin vazgeçilmez rengi olarak yerini almış. Sizler ne düşünüyorsunuz?

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top