Hesabım
    Japon Yönetmen Koji Wakamatsu Hayatını Kaybetti!

    Ünlü yönetmen Koji Wakamatsu Tokyo'da bir taksinin çarpması sonucu kaldırıldığı hastanede hayata veda etti...

    Politika, şiddet ve erotizmin iç içe geçtiği filmleriyle ünlü Japon film yönetmeni Koji Wakamatsu, 17 Ekim günü Tokyo'da bir taksinin çarpmasının ardından yatırıldığı hastanede 76 yaşında hayatını kaybetti. 2010 yılında Edogawa Rampo'nun yasaklanmış kitabından uyarladığı Caterpillar filmiyle 60. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü'nü kazanan yönetmen 1963 yılında başladığı yönetmenlik kariyerinde 14 uzun metraj filme imza atmıştı.

    Japon erotik sinemasını nitelemek adına kullanılan "pembe filmler" türünün en önemli temsilcilerinden biri olan Wakamatsu, radikal cinsel tasvirler ile iç karartıcı bir hüznü harmanladığı bu filmlerle "pembe filmlerin ustası" lakabını almıştı.

    Siyasal tavrıyla da tanınan yönetmen, 1970'lerde komünist Japon Kızıl Ordusu ile Filistinli gerillaları anlatan bir belgesel çekmiş ve son dönemlerinde ise düşük bütçeli filmlere yönelmiş, 2008 tarihli United Red Army isimli filmiyle de, 1960 ve 1970'li yıllardaki Yeni Sağ hareketini mercek altına almıştı. Bu film ülkemizde Ankara Film Festivali'nde Türk izleyicilerle buluşmuştu.

    2010 tarihli “Caterpillar” filmi ise savaştan sonra tek kol ve bacağıyla evine dönen bir savaş gazisinin hayatını ele alıyordu. Berlin Film Festivali'nde büyük ödülü kazanan bu film, Berlin'de Japon sinemasının 35 yıl aradan sonraki yeni zaferi olarak nitelendirilmişti. Yönetmenin Cannes Film Festivali'ne davet edilen son filmi 11/25 The Day Mishima Chose His Own Fate ise ise yazar Yukio Mishima'nın son günlerini anlatıyordu.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top