Hesabım
    Superman'in Hakkı Warner Bros'a!

    Ünlü süper kahramanın yaratıcılarının ailelerinin açtığı hak davasını Warner Bros ve DC Comics kazandı...

    Superman'in yaratıcıları Joseph Shuster ve Jerry Siegel'in ailelerinin Superman'in sinema hakları konusunda Warner Bros ve DC Comics'le giriştikleri mahkeme savaşı sonuçlandı. Yargıç Otis D. Wright II tarafından açıklanan karara göre ünlü süper-kahramanın hakları Warner Bros ve DC Comics şirketlerinde kaldı.

    1933’de yaratılan ve 1938’de bugün DC Comics'e dönüşen National Allied Publications'a 130 dolar karşılığında satılan ilk öykü ile çizgi-roman dünyasına adım atan Superman, o günden bugüne yaratıcılarına gereken telifi kazandırmadı. Süregiden anlaşmazlıklarda aile Superman'in haklarının ellerinden alındığını iddia etmiş ve Superman'in bir diğer yaratıcısı Jerry Siegel’in kızı Laura Siegel Larson önderliğinde mahkemeye taşınmıştı.

    1999 yılında değişen telif yasasıyla birlikte başlayan süreçte Jerome Siegel ve Joseph Shuster'ın geriye dönük anlaşmaları mahkemenin bu kararı almasına neden teşkil ettiği belirtiliyor. Ailelerin hak iddia etmesine mani olan bu anlaşmaların devasa Superman evreninin boyutları karşısında düşük kaldığını savunan aileler ise verilen karardan memnun değil.

    Warner Bros. avukatı Daniel Petrocelli yorum yapmaktan kaçınırken, Siegel’in kızı Laura Siegel Larson Superman hayranlarına ithafen yazdığı bir mektupta,  “Babam, Jerry Siegel hayatını düşkünlere adamaya yemin etmiş, mazlum haklarının yılmaz bir savaşçısı ve Superman’in yaratıcılarından biriydi. Fakat ailesinin Superman’in haklarını yeniden alması yönündeki son umudu, bütün yazar ve çizerler için ibret alınacak bir hikâye hâlini aldı” dedi.

    Warner Bros ve DC Comics ortaklığında çekilen son Superman projesi Zack Snyder'in yönettiği Man of Steel önümüzdeki yaz vizyona girecek.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top