Hesabım
    IDFA’da Final Yaklaşıyor

    25. Uluslararası Amsterdam Belgesel Film Festivali’nin finalistler belli oldu...

    25. Uluslararası Amsterdam Belgesel Film Festivali’ni de yarışma bölümünde farklı kategorilerde son üçe kalan filmler belli oldu. Açıklanan sonuçlara göre Uluslararası En İyi Uzun Metrajlı Belgesel Ödülü için yarışan üç film sırasıyla şöyle: Janusz Mrozowski'nin yönettiği Fransa – Polonya ortak yapımı "Bad Boy High Security Cell", Amerikan yapımı Alan Berliner imzalı "First Cousin Removed" ve Belçika, İsrail ve Fransa ortak yapımı "The Gatekeepers".

    Mrozowski imzalı Bad Boy High Security Cell, banka soygunundan tutuklanan ve Polonya’da bir hapisanede cezasını çeken 28 yaşındaki Damian’ın öyküsü anlatıyor. İki yıldır hapiste hücre cezasında olan Damian’ın gardiyanlardan başka hiç kimse ile konuşmasına izin yok. İnsanlarla konuşmayı özleyen Damian kameraya geçmişini ve yarına dair hayallerini anlatıyor.

    Yarışmanın en güçlü fimlerinden olarak gösterilen diğeri ise First Cousin Removed ise yönetmenin Alzheimer olan kuzeni ve aynı zamanda akıl hocası Edwin Honig’in öyküsüne odaklanıyor. Bir zamanlar son derece başarılı ve yetenekli bir şair, çevirmen, üniversite hocası ve edebiyat eleştirmeni olan Honig’in hastalığının ilerlemesiyle beraber hafıza kaybı da başlar. Yönetmen Berliner, filmini “hafızanın işlevi ve hatırlama kabiliyetimizin önemini anlatan görsel bir  deneme” olarak tanımlıyor.

    Büyük ödül için yarışan ve yine festival boyunca çok konuşulan filmlerden biri olan The Gatekeepers belgeseli. Dror Moreh’in yönettiği filmde, İsrail gizli servisi Şin Bet’in altı eski yöneticisi teröre karşıtı yürütülen savaşı anlatıyor. Yöneticilerin son derece cesur itirafları bugün İsrail ve Filistin’de yaşanan savaşa dair yeni bir perspektif sunuyor. The Gatekeepers, son derece çarpıcı röportajlar ve arşiv görüntüleri ile önümüzdeki günlerde de tartışılmaya devam edecek filmlerden bir olacak gibi görünüyor.

    14 Kasım'da başlayan ve 25 Kasım'a kadar sürecek olan Amsterdam Belgesel Film Festivali'nin kazananları ise 23 Kasım Cuma günü düzenlenecek kapanış gecesinde açıklanacak.

    Festivale dair detaylı bilgi için: http://www.idfa.nl/industry/festival.aspx

    Haber ve yorumlar: Nevin Sungur

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top