Hesabım
    Emek Sineması'na Veda Zamanı Geldi

    Hakkında verilen yıkım kararı uzun zamandır protestolara neden olan tarihi sinemanın yıkımına başlandı...

    Emek Sineması'nın da içinde bulunduğu, İstiklal Caddesi üzerindeki Cercle d'orient (Serkildoryan) kompleksinde inşaat çalışmaları için dün akşam iskele kuruldu.

    Emek Sineması da 26 Ekim 2009'da restore edileceği gerekçe gösterilerek kapatılmıştı. Son olarak binada bulunan ve uzun yıllardır hizmet veren İnci Pastanesi 7 Aralık 2012'de tahliye edimişti.

    Yapımına başlanan projede alışveriş merkezi yapılacak olan binada, sinema kompleksinin üst kata taşınması öngörülüyor.

    Mimarlar Odası Emek’in yıkımını öngören projenin iptali için dava açmıştı. Bunun üzerine 9. İstanbul İdare Mahkemesi, 24 Mayıs 2010’da projenin uygulanması halinde, telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği gerekçesiyle, mekan mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi.

    Bilirkişi raporundan projeye onay çıkmadı. Sonrasında ise 9. İdare Mahkemesi 16 Kasım 2011’de daha önce verdiği yürütmeyi durdurma kararını kaldırarak Emek Sineması'nın yıkılmasının önünü açtı.

    Aralarında bulunan sanatçılar ile birlikte binlerce 'Emeksever' üç yıldır yıkıma karşı protestolarını sürdüyordu. Son olarak 22 Aralık 2012'de Taksim düzenlenen yürüyüş ile yıkım kararı protesto edilmişti.

    Kaynak:Ntvmsnbc

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top