Hesabım
    Çanakkale'nin Karanlığında

    Hititlerin yönetmeni Tolga Örnek, Gelibolu'yla da iddialı

    Atatürk, Nemrut ve en son Hititler belgeselleriyle tanıdığımız Tolga Örnek son filmi Gelibolu'yu da tamamlamak üzere. Film ülkemizde Çanakkale Savaşı'nın 90. yıldönümü olan 18 Martta vizyona girecek ve Avustralya, İngiltere, Yeni Zelanda başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde sinemalarda izleyiciyle buluşacak.

    I.Dünya Savaşı'nda Çanakkale'de yaşananları anlatan Tolga Örnek yeni belgeselinde uluslar arası bir ekiple çalışmış ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Avustralya, Yeni Zelanda gibi savaşın bizzat acısını çekmiş askerlerin topraklarında aylar süren arşiv incelemeleri yapmış.

    Star gazetesi ile yaptığı röportajında filmle ilgili daha ayrıntılı bilgi veren ünlü belgeselci, filmin en kötü yanının savaşın kendisi olduğunu söylüyor. Amacının sadece savaşı değil, savaşı yaşayan insanları anlatmak olduğunu belirten Örnek bu filmiyle bir ilk daha gerçekleştirdi. Gelibolu, Türkiye'de High Definition olarak çekilen ilk belgesel ve 35 mm'ye basılacak. Örnek'in anlattığına göre belgesel aslında 180 dakika olarak çekilmiş ancak bu süre sinema salonlarına uzun geleceğinden biz 90-100 dakika arası seyredebileceğiz. Fakat daha sonraki dönemlerde belgeselin 180 dakika olarak televizyonlarda yayınlanabilmesi mümkün olacakmış.

    Belgesel için Çanakkale Savaşı uzmanı 16 tarihçiyle çalışan Örnek'in en büyük üzüntülerinden biri, hazırlık aşamasında kendisine en az yardımcı olan devletin Türkiye olması. Diğer ülkelerde kendisine iyi çalışma olanakları sağlanan Örnek için Türkiye'de sadece arşivlerde çalışma yapma izni verilmiş. ''Kendimizi anlatmıyoruz, tarafımız yok. Eğer siz kendi tarafınızdan anlatmazsanız dünya hep anlatan tarafların yaptığı yorumları bilir'' diyen yönetmen Gelibolu'da yaşanan acılardan çok etkilendiğini söylemeden geçmiyor.

    Gelibolu'nun galası 15 Mart'ta Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak. Gelibolu'nun senaryosunu Örnek kendisi yazmış, görüntü yönetmeni Volker Tittel, müzikler ise Demir Demirkan imzalı ve son olarak Jeremy Irons da tıpkı Hititler'de olduğu gibi sesiyle Gelibolu kadrosunda. Aşağıdaki resimleri tıklayarak filmden ilk görüntüleri inceleyebilirsiniz.

    Sanem Türk

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top