Hesabım
    Festival Günlüğü - 1 Nisan Pazartesi Programı

    32. İstanbul Film Festivali'nde üçüncü gün...

    İlk hafta sonuna hızlı giren İstanbul Film Festivali'ne dün Emek Sineması için sürdürülen mücadele damgasını vurdu. Emek Sineması’nın önünde gerçekleştirilen alternatif festival açılışında, sinemasının ve içinde bulunduğu tarihi Cercle D'orient binasının yıkımı protesto edildi. Festival süresince Emek’e destek gösterilerinin süreği de açıklandı.

    Dün ayrıca Bille August, yönetmenliğini üstlendiği Lizbon’a Gece Treni (Night Train to Lisbon) filminin Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’ndaki gösterimine katıldı ve seans öncesi kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Ünlü yönetmen, 1970’lerin faşist diktatör Salazar Lizbon’unda geçen bu arkadaşlık, ihanet, baskı ve devrim hikâyesini beyazperdeye aktarırken yaşadığı en zor anın hikâyenin ne kadarını aktarması gerektiği konusundaki karar sürecinin olduğunu söyledi.

    Dün 16:00'ta Feriye Sineması’nda gösterilen Gün Doğarken’in seansına ise filmin başrol oyuncusu Mustafa Nadarevic’in katıldı. Seyirciler filmde göz yaşlarını tutamazken Nadarevic de filmin gerçek bir hikâyeden esinlendiğinidile getirdi. Ayrıca aynen filmde olduğu gibi, Sırbistan’da soykırımın hatırlanmamasının doğru olup olmadığı sorusu üzerine filmin çekilmemesi için baskı gördüklerini ifade etti.

    Festivalde 1 Nisan programının öne çıkanları arasındaysa, daha önce Berlin Film Festivali'nde gösterilen Hannah Arendt, geçen yüzyılın önemli düşünürlerinden olan ve “kötülüğün sıradanlığı”nı ifşasıyla büyük yankın uyandıran Hannah Arendt'in yaşamından bir bölüme ayna tutuyor. Filmin yönetmeni ise, Yeni Alman Sineması’nın öncülerinden feminist yönetmen Margarethe Von Trotta. Hannah Arendt’i canlandıran ünlü Alman oyuncu Barbara Sukowa, Atlas Sineması saat 19.00’daki gösterimine katılacak ve izleyicilerin sorularını da cevaplayacak.

    Günün filmlerinden olan, Goran Paskaljevic’in Oscar adayı filmi Gün Doğarken’in bugünkü gösterimine de dün olduğu gibi bugün de Boşnak oyuncu Mustafa Nadarevic katılacak. Belgrad’ta yaşayan emekli bir müzik öğretmenin kendini keşfetme hikâyesini anlatan filmin gösterimi, Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 19.00’da gerçekleşecek.

    Akbank Galaları'ndan biri bu akşam Naomi Watts ve Robin Wright´ın başrollerini paylaştığı Yasak Aşk (Two Mothers) ile gerçekleşecek. Birbirlerinin oğulları ile ilişkileri olan 40´lı yaşlarının sonlarında iki arkadaşın yaşadıklarına odaklanan film Sundance'te gösterildiğinde aile değerlerine ters düşmekle suçlanmış ve büyük ses getirmişti.

    Festivalin açılış filmi olan ve yönetmeni Pedro Almodóvar'ın "hafif, çok hafif bir komedi" olarak tanımladığı Aklımı Oynatacağım (I'm So Excited/Los amantes pasajeros) da bu akşam gösterilecek filmler arasında. Filmin hikayesi, Mexico City´ye giden bir uçakta ortaya çıkan bir sorun nedeniyle, uçağın düşeceğine inanan yolcuların ve personelin gizli sırlarını itiraf etmesi üzerine kurulu.

    '45 Ruhu (The Spirit of '45)

    Bugün gösterilecek filmler arasında, Ken Loach'ın çok konuşulan belgeseli 45' Ruhu (The Spirit of '45) yer alıyor. İlk gösterimini Berlin Film Festivali'nde yapan belgesel, savaş yıllarındaki İngiltere´ye odaklanıyor. Belgeselde arşiv görüntülerinden, ses kayıtlarından ve yeni yapılmış röportajlardan yararlanılmış.

    32. İstanbul Film Festivali2nin detaylı film programı ve etkinleri için film.iksv.org adresini ziyaret edebilrisiniz...

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top