Hesabım
    Tom Hanks, Hollywood'un Kurucu Babalarından Olan Walt Disney'i Canlandırdı

    1960’ların Hollywood Savaşları Beyazperdede

    İki Oscarlı Tom Hanks, 7 Şubat 2014’te Türkiye sinemalarında gösterilmeye başlanacak olan 35 milyon dolar yapım bütçeli “Mr. Banks (Saving Mr. Banks)” adlı filmde sanatçı, girişimci, kendi adıyla dev film stüdyosu kuran ve 22 heykelcikle Oscar ödülü kazanma rekoru kıran Walt Disney’i canlandırdı.

    ”Saving Mr. Banks” 1966’da 65 yaşında gırtlak kanserinden ölen ve vasiyeti üzerine cesedi dondurularak saklanan Walt Disney’in “Mary Poppins -Gökten İnen Melek”i altın madenine dönüştürmesini konu alıyor. “Saving Mr. Banks”te 1934’lerde “Gökten İnen Melek”i (bu sihirli dadı Emma Thompson’lı “Sihirli Dadı (Nanny McPhee)” sinema filmi serisine de esin kaynağı olacaktı) yaratan kadın yazar P.L. Travers’ı da(1899-1996) bir başka iki Oscarlı sanatçı Emma Thompson canlandırdı ve Thompson bu rolüyle hem Altın Küre’ye hem de Sinema Oyuncuları Birliği Ödülü’ne aday gösterildi.

    “Saving Mr. Banks”te “Gökten İnen Melek”le Oscar kazanan Julie Andrews’ü Victoria Summer, “Gökten İnen Melek”te baş erkek rolünü üstlenen Dick Van Dyke’ı Kristopher Kyer, Walt Disney’in 1925’te evlendiği ve ölümüne kadar evli kaldığı iki çocuğunun annesi Lilian Bounds Disney’i Dendrie Taylor canlandırdı.

    “Saving Mr. Banks” 1964’te birbirine rakip olarak çıkarılan ve 5 Nisan 1965 Pazartesi gecesi 13 Oscar heykelciğini paylaşan “My Fair Lady - Benim Tatlı Meleğim”le “Gökten İnen Melek” arasındaki müthiş “savaşı” ve “Gökten İnen Melek”in bu savaşı nasıl kazandığını da beyazperdeye taşıyor.

    Warner Bros Stüdyoları kurucusu ve “Benim Tatlı Meleğim”in yapımcısı Jack Warner’ın(1892-1978) filmin baş rolündeki Audrey Hepburn’ün seslendirdiği şarkıların üzerine Marni Nixon adlı opera şarkıcısına dublaj yaptırması çok yadırganınca Audrey Hepburn bu rolüyle Oscar’a aday bile gösterilmedi ve o yılın kadın oyuncu Oscar’ı “Gökten İnen 

    Melek”le Julie Andrews’un oldu.

    17 milyon dolara malolan “Benim Tatlı Meleğim”den oyuncular Audrey Hepburn 1 milyon 100 bin, Rex Harrison 250 bin, yönetmen George Cukor 300 bin dolar kazanmıştı.“Benim Tatlı Meleğim” yılın en iyi filmi, yönetmeni,erkek oyuncusu(Harrison), sanat yönetmeni, görüntü yönetmeni, kostümcüsü,sesi ve uyarlama müziği dallarında (sekiz) Oscar ödülü elde etmişti.

    6 milyon dolara malolan “Gökten İnen Melek”ten Julie Andrews sadece 125 bin dolar kazandı.”Gökten İnen Melek” kadın oyuncu(Andrews), özel görüntü efektleri, kurgu, özgün müzik ve şarkı dallarında(beş) Oscar ödülü kazandı.

    Bu iki filmin Kuzey Amerika(ABD-Kanada)sinemalarındaki hasılat savaşı “Gökten İnen Melek”in ezici üstünlüğüyle sonuçlandı.

    Kuzey Amerika sinemalarında “Benim Tatlı Meleğim” o günün parasıyla 72 milyon(bugünün yaklaşık 489 milyon) dolar tutarında hasılat elde ederken, “Gökten İnen Melek” o günün 102 milyon (bugünün 638 milyon) doları hasılat elde edebildi.  Türkiye sinemalarında beş yıl gecikmeyle 1969’da gösterilen “Gökten İnen Melek”i sadece Fransa sinemalarında 4 milyon 317 bin, İsveç’teyse 630 bin kişi seyretmiş. “Benim Tatlı Meleğim”se Türkiye sinemalarına dört yıl gecikmeyle 1968’de gelmiş. Sadece İsveç sinemalarında 811 bin kişi tarafından izlenmiş.

    “Saving Mr. Banks”te diğer rollerde kimler var?

    *Bayan P.L. Travers’ın şoförü rolünde Oscar adayı Paul Giamatti var.

    *Bayan P.L. Travers’ın dadısı rolünde Kimberly D’Armond var.

    *Bayan P.L. Travers’ın gençliğini Annie Buckley canlandırdı.

    *Bayan P.L. Travers’ın alkolik babası rolü Colin Farrell’in oldu.

    *Bayan P.L. Travers’ın annesi Margaret rolü Ruth Wilson’a verildi.

    *Bayan P.L. Travers’ın Teyzesi Ellie’yi Rachel Griffiths canlandırdı.

    *“Gökten İnen Melek”in senaryo yazarlarından Don DaGradi’yi Bradley Whitford canlandırdı.

    *“Gökten İnen Melek”in müziklerini yaratanlardan Robert Sherman’ı(1925-2012) B. J. Novak canlandırdı.

    *“Gökten İnen Melek”in müziklerini yaratanlardan Richard Sherman’ıysa Jason Schwartzman canlandırdı. 1928 doğumlu Richard Sherman bugün hala yaşıyor.

    Yazı ve İnceleme: Hakan Sonok

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top