Hesabım
    20. Gezici Festival Yolculuğunu Tamamladı

    20'nci Gezici Festival, 28 Kasım'da Ankara'da başlayan yolculuğunu tamamladı.

    Beyazperde.com'un da sponsorları arasında olduğu 20. Gezici Festival sona erdi. Dört şehirde toplam 15 bin 573 seyirciye ulaşan festivalde, dünya ve Türkiye sinemasının seçkin örneklerini izleme fırsatı yakalayan sinemaseverler, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşen galaların yanı sıra söyleşilere ve atölye çalışmalarına da katılma imkanı buldu. 

    Rahmi Koç Müzesi Divan Çengelhan’daki açılış kokteyli ile Ankara’dan yola çıkan festival 20’nci yılını, Ruhi Bey’de düzenlenen Baba Zula konseriyle kutladı. Ankara gösterimleri devam ederken Eskişehir izleyicisiyle buluşan festivalin açılışı, Toz Ruhu filmiyle yapıldı. Filmin yönetmeni Nesimi Yetik, senaristi ve yapımcısı Betül Esener ile başrol oyuncusu Tansu Biçer, Eskişehirlilerle buluştu. Tunç Şahin’in Karışık Kaset filmiyle başlayan Sinop açılışında izdiham yaşandı. Açılış filmi öncesinde, Derya Durmaz’ın yazıp yönettiği kısa film Ziazan da gösterildi. Zeki Demirkubuz, Tayfun Pirselimoğlu, Erol Mintaş, Nesimi Yetik gibi yönetmenlerin yanı sıra oyuncular Derya Alabora, Ercan Kesal, Tülin Özen, Derya Durmaz ile senarist-yapımcı Betül Esener ve Tuncel Kurtiz’in eşi Menend Kurtiz, Gezici Festival’i Sinop’ta yalnız bırakmadı. 

    Gezici Festival 20’nci yılında bir ilki gerçekleştirerek, dönüş yolunda, Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ersoy Soydan’ın davetini geri çevirmeyerek Kastamonu’ya uğradı. Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu'nun ev sahipliği yaptığı gösterimlerde, Tayfun Pirselimoğlu’nun Ben O Değilim ve Murat Düzgünoğlu’nun Neden Tarkovski Olamıyorum? filmleri öğrencilerle buluştu. Gösterimin ardından, yönetmen Pirselimoğlu ve Düzgünoğlu öğrencilerin sorularını yanıtladı. 

    Yazar Murathan Mungan’ın seçkisi, ‘Gerçeğe Açılan Üç Kapı’ bölümünde festival izleyicisiyle buluştu. Yazarın, Ankara’da yapılan söyleşisi yoğun bir katılımla gerçekleşti. Mungan, söyleşinin ilk bölümünde; Cinayeti Gördüm, Konuşma ve Rashomon filmlerini neden tercih ettiğini, seçimlerinin altında yatan kişisel ve güncel sebepleri aktardı. Festivalin özel bölümlerinden ‘Osmanlı’dan Manzaralar’ ise Osmanlı topraklarında, farklı sinemacılar tarafından çekilen, arşivlerdeki filmleri başkentlilerle buluşturdu. Her yıl çocuklara yönelik canlandırma atölyesi düzenleyen Gezici Festival, bu yıl Ankara Altındağ Belediyesi Yıldıztepe Gençlik Merkezi’nde, Mert Aslan ve Burak Kaleli tarafından yürütülen bir atölye gerçekleştirdi.

    Uzun yıllar Gezici Festival’e yol arkadaşlığı yapan Tuncel Kurtiz de yönettiği belgesel E5 Ölüm Yolu (1978) ile festival izleyicisiyle buluştu. Kurtiz’in eşi Menend Kurtiz de Gezici Festival’i 20’nci yılında yalnız bırakmadı. Ankara ve Sinop’ta festivale eşlik eden Kurtiz, ilgiyle izlenen belgesel için şunları söyledi: “Bu filmi çekmek için biri Noel’de, biri de yaz tatilinde olmak üzere Berlin’den İstanbul’a, hatta ikinci seferinde Tuncel ile son 10 yıldır yaşadığımız Kaz Dağları’na kadar bir yolculuk yapmışlar otomobille. Şimdi seyrettiğimde, o gün için ileri bulduğum, görüntü ve teknik olarak çok başarılı bir iş ortaya çıkardıklarını düşünüyorum.”

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top