Hesabım
    Babası Turist Ömer'in Yanında

    Yeşilçam'dan bir isim daha yitti: Hulki Saner

    Yönettiği sayısız filmin yanısıra müzik bestecisi ve yapımcısı da olan 84 yaşındaki Hulki Saner önceki gece Bebek'teki evinde yaşama veda etti. Sadri Alışık'ın efsaneleşen Turist Ömer filmlerinin de yönetmeni olan Saner, üç yıl önce felç geçirmişti ve solunum yetersizliğinden mustaripti.

    1921 doğumlu sanatçı, 20'li yaşlarında ABD'ye giderek asıl mesleği olan kimyanın yanısıra müzik eğitimi de aldı. Yurda döndüğünde İstanbul Operası'nda sahneye çıktı. İstanbul Radyosu için program yapımcılığı yaptı.

    Sinemaya girişi film müzikleriyle başlayan Saner, önce film yapımcılığına sonra da yönetmenliğe soyundu. Sonradan çok sükse yapacak olan Turist Ömer'i 1964'te çekti. Seri Turist Ömer Dümenciler Kralı (1965), Turist Ömer Almanya'da (1966), Turist Ömer Arabistan'da (1969), Turist Ömer Yamyamlar Arasında (1970), Turist Ömer Boğa Güreşçisi (1971) ve Turist Ömer Uzay Yolunda (1973) ile devam etti.

    Emel Sayın ve Erol Büyükburç gibi şarkıcılara başrol oynattığı yapımlarla da hatırlanan Saner'in onlarca filmi arasında Sevmek Günah mı?, Taş Bebek, Bir Demet Yasemen, Ayşecik, Cibali Karakolu, Bir Damat Aranıyor, Kavanoz Dipli Dünya gibi isimler kimilerinize tanıdık gelecektir.

    Turist Ömer filmlerinin ikinci yönetmeni ve Hulki Saner'in en büyük yardımcısı Oksal Pekmezoğlu da, geçtiğimiz yıl hayatıını kaybetmişti.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top