Hesabım
    14. !f istanbul Programı Açıklandı!

    Heyecanla beklenen bağımsız filmler festivalinin gösterim programı dün akşam açıklandı! İşte birbirinden ilginç, sıra dışı ve keyifli filmleriyle !f 2015!

    Her yıl birbirinden kaliteli bağımsız filmleri sinemaseverlerle buluşturan !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, bu yıl da dopdolu bir programla izleyiciye kapılarını açmaya hazırlanıyor!

    Beyazperde.com'un internet sponsorları arasında yer aldığı, İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde düzenlenen ve bu yıl on dördüncü defa izleyiciyle buluşan festival, bu akşam gerçekleştirilen basın toplantısı ve !f music'in ilk partisi ile start verdi! 

    Bağımsız sinema tutkunlarının her yıl özlemle beklediği !f İstanbul'un dopdolu programı, Beyoğlu The Hall'de gerçekleştirilen basın toplantısı ile tanıtıldı. Bu sene ikisi yarışmalı olmak üzere 13 bölümde 42 ülkeden toplamda 115 filme ev sahipliği yapacak olan !f'in programı sinemaseverlerin de ağzını sulandıracak cinsten. 

    Bu sene açılış filmi olarak Tim Burton imzalı Büyük Gözler filmini kendisine seçen !f'te  Digiturk Galaları, Oyun, Ev ve !f music kapsamındaki filmler, belgeseller ve ülkemizde ilk defa izleyiciyle buluşacak olan çarpıcı yapımlar göze çarpıyor. 

    Digitürk Galaları: Yılın Yıldızları İlk Defa İzleyiciyle Buluşuyor!

    Alejandro González Iñárritu’nun Oscar yarışındaki filmi Birdman veya Cahilliğin Umulmayan Erdemi, Isao Takahata’nın 14 yıl aradan sonra çektiği ilk film olan Prenses Kaguya Masalı; “The Act of Killing” ile başarısını kanıtlamış Joshua Oppenheimer’ın Venedik’te 5 ödül birden kazanan yeni filmi Look of Silence; Anna Kendrick ve Jeremy Jordan’lı Last Five Years; 13 Emmy ödüllü Jon Stewart’ın Gael Garcia Bernal ve Haluk Bilginer’i başrole taşıdğı filmi Rosewater İran sinemasının ilk vampir filmi olan Girl Walks Home Alone At Night ve ilk filmleri “Zenne”yle büyük ilgi gören M. Caner Alper ve Mehmet Binay’ın yeni filmleri Çekmeceler, !f’in ilk bakışta göze çarpanları.

    Ayrıca John Lithgow ve Alfred Molina’nın performanslarıyla öne çıkan filmi Aşk Başkadır; “Fargo”nun sonundaki gömülü çantadan yola çıkan ödüllü filmi Kumiko, the Treasure Hunter; genç oyuncu Asa Butterfield matematik dehası bir otistik çocuğu canlandırdığı X+Y,  “Dark Horse/Kayıp Şampiyon”; Justin Long, Michael Parks, Johnny Depp ve Haley Joel Osment’i bir araya getiren  Tusk; 2003’te izlediğimiz “The Yes Men”den beri aktivizme yepyeni bir soluk getiren, yaptıkları çılgın eylemleriyle bugün bile tartışılan Yes Men grubunun son beş yılına tanıklık eden Yes Men İsyanda, Kanada’nın David Lynch’i olarak tanımlanan Guy Maddin’in Roy Dupuis, Geraldine Chaplin, Udo Kier, Charlotte Rampling, Amira Casar gibi iddialı bir kadroyu tek çatıda topladığı son filmi Yasaklı Oda ve Tony Ayres’in tekinsiz, kara filmi Kesik Yılan  “Digiturk Galaları” bölümünde seyircisiyle buluşacak filmlerinden bazıları.

    Karanlık & Köşeli: Korku Meraklılarına!

    Taze ve yaratıcı korku / gerilim mahsullerini izleyiciyle buluşturan Karanlık & Köşeli bu yıl da rahatsız edici yapımları sinemaseverlere sunmaya devam edecek. Festivalin bu programında önce çıkan filmler ise Gece Yarısı Dalışı, Lynch ve Cronenberg'in buluşması olarak nitelendirilen Starry Eyes, işten çıkarılan bir adamın, patronunun hayatını cehenneme çevirme sürecini konu alan Turuncu Ceketli Adam, seinen mangasından beyazperdeye uyarlanan Tokyo Çetesi ve Fabrice Du Welz'in izleyiciyi mest eden başyapıtı Aleluya; !f seyiricisini yerlerinden zıplatmayı hedefleyen yapıtlar...

    Oyun: Oyuncaklı Filmlerin Adresi!

    Sinemaseverleri eğlenceli bir oyuna davet eden Oyun bölümü bu yıl da keyifli programa ev sahipliği yapıyor. Genç bir kadının büyüdükçe vücudunda beliren değişikliklerin ardında yatmakta olan gizemi perdeye taşıyan Hayvan Düşü, çocukluk anılarına ve gündelik tuhaflıklara dair düşsel bir dünya tasvir eden Nicole Uyumuşsun, Freddy Krueger ile albert Camus'u aynı yapımda buluşturan Buzzard, Bent Hamer'ın kendine has mizah diliyle süslediği 1001 Gram, Dave Mckean'in göz alıcı filmi Luna, iki kadın karakteri üzerinden Filistin - İsrail çatışmasına kara mizah cenahından yaklaşan Ben Gibi, bilimlurgu ve camp ögelerini buluşturan, bir lezbiyen rock grubunun amatör müzik serüvenini perdeye taşıyan Dyke Hard bu bölümün öne çıkan filmleri!

    Anime üstadı Hayao Miyazaki'nin hayatını konu alan The Kingdom of Dreams and Madness ise bölümün süprizlerinden biri! Taika Waititi ve Jemaine Clement ikilisinin birlikte yönettiği, The Guardian eleştirmeni Peter Bradshaw’un “Yılın en iyi komedisi”, Paracinema’nın ise Shaun of the Dead’ten beri yapılmış en iyi korku komedisi” sözleriyle tanımladığı, Yeni Zelandalı üç yaşlı vampirin yaşadıkları ilginç olayları gözler önüne seren çılgın korku-komedi-mockumentary Aylak Vampirler bileti ilk tükenecek !f filmlerinden olacak gibi görünüyor.

    Gökkuşağı: Sevmekten Korkmayanlar Buraya!

    Festivalin ilk yılından beri izleyiciyle buluşan seçki, bu yıl da oldukça zengin. Brooklyn'de yaşayan İranlı genç bir kadının hayatını konu alan Makûl Davranış, aşk, beğlılık ve sömürü kavramlarına duygusal bir yaklaşım sınan Kum Parası, bir grup kaykaycı gencin cinsel uyanışını anlatan Bizdeki Koku, seçkinin öne çıkan filmleri arasında! 

    Michael Glatze’in 2007 yılında arkadaşlarını ve yakınlarını şoke eden bir kararla “eşcinsellikten vazgeçtiğini” açıklayıp rahip olmasının ardına yatmakta olan spn derece tartışmalı hikâyesini konu alani başrollerini James Franco, Zachary Quinto ve Emma Roberts’ın paylaştığı, Gus Van Sant’in de yapımcı olarak yer aldığı film Ben, Michael da seçkinin görülmesi gereken incisi!

    Ev: Sınırı Olmayan Türkiye Öyküleri!

    !f İstanbul Türkiye sinemasının son bir yılını mercek altına alan ve alternatif sesleri bir araya getiren bölümü “Ev” bu yıl ortadaki sınırları kaldırarak hem ülkemizden hem de komşularımızdan Türkiye'ye dair öyküler anlatan filmleri bir araya getiriyor!

    İran’da İslami rejimin devamlılığı için uğraşan din adamlarıyla birlikte yaşamanın ihtimalini masaya yatıran İranlı, 1980'lerde tutuklanıp 16 yıl hapis yatmış ve sonra 2011'deki Suriye ayaklanmaları desteklemiş olan Yassin’in kaçış hikâyesini anlatan Bizim Dehşet Dolu Ülkemiz; Suriye'de savaş ve şiddetten, işgalden ve tutuklanmalardan kaçmak için evlerini terk eden insanların, ya evlerini terk etmeden öncesini ve sonrasını perdeye yansıtan Ruh İşgali”; Dersim’in Pülümür’e bağlı Mezra köyündeki seçim süreci üzerinden Türkiye siyasetinin halini gözler önüne seren Caner Canerik filmi Muhtar; Mano Khalil’in, Güneydoğu’da arıcılıkla geçinen bir adamın bölgedeki çatışmanın tam ortasında kalışınonu alan Arı Yetiştiricisi; Can Dinlenmiş ve Ege Kanar’ın Türkiye’de ruh sağlığı alanında hizmet veren ülkedeki hastanelerin işleyişlerine odaklandığı Depo: Akıl Hastanesinde Hayat; 1960’lı yıllarda İstanbul'da kimsesiz Ermeni çocuklar için kurulmuş, sonra yetkililerce el konulmuş bir kampın hikâyesini 30 yıl sonra tanıklarının ağzından dinlediğimiz Bizim Atlantis’imiz seçkinin ön plana çıkan filmleri arasında yer alıyor!

    !f kült: Sayat Nova!

    !f İstanbul’un sevilen bölümlerinden biri haline gelen !f kült’e bu sene Sergei Parajanov’un 1968 tarihli klasik filmi Narın Rengi konuk oluyor. Kafkas bölgesinde yaşamış, gelmiş geçmiş en büyük ozanlardan biri kabul edilen Ermeni Artin Sayadyan’ın, nam-ı diğer Sayat Nova’nın (Şarkıların Efendisi) şiirlerinden esinlenerek, ozanın hayatındaki önemli bölümleri göz önüne seren film, çekildiği dönemin şartlarında oldukça cesur bulunmuştu. film, restore edilmiş haliyle !f seyircisinin beğenisine sunulacak! 

    !f music: !f’in müzik festivali 4 yaşında!

    İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde düzenlenen !f music, bu yıl dördüncü yaşını kutluyor ve müziği sinemaya, sinemayı sahneye taşımaya, partileriyle de İstanbul gece hayatını hareketlendirmeye devam ediyor.

    !f music’in bu yılki seçkisinde yılın en iyi müzik filmlerini ağırlıyor: efsanevi müzik grubu Pulp’ın 2012’deki duygulu son konserini, grubun öyküsünün başladığı şehrin dokusuyla bir araya getiren Pulp: Hayat, Ölüm ve Süpermarketler Üzerine Bir Film; Alice Cooper’ın iç dünyasını gözler önüne seren, bunu da Vincent Furnier adlı bir adamın alter egosu Alice Cooper’a dönüşmesini Dr Jekyll ve Mr Hyde hikayesiyle bağ kurarak anlatan, sinemanın ilk belgesel operası Şahane Alice Cooper;  seyirciyi çağdaş müziğin en özgün sanatçılarına ev sahipliği yapan Montreal’e götüren, Bir Şehir, Bir Ada ve 1985’te bir akşam radyoda duyduğu bir Afrika ezgisinden etkilenerek Afrika’ya gidip yerleşen Louis Sarno’nun Song from the Forest ve de Anadolu Break sinemayı müzikle buluşturan filmlerden birkaçı olarak karşımıza çıkacak.

    !f music partileri

    1890’ın co-sponsorluğunda gerçekleşecek !f music partileri de heyecan uyandırıyor. 13 Şubat’ta !f İstanbul Açılış Partisi’ni Kloster’da yapacak olan !f music, bir !f klasiğine dönüşen “Gökkuşağı Partisi”ni de 21 Şubat Cumartesi gecesi Babylon ve Babylon Lounge’a taşıyacak.

    Bu yıl 14. kez düzenlenen Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali 12-22 Şubat 2015 tarihlerinde İstanbul’da, 26 Şubat- 1 Mart 2015 tarihlerinde ise Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilecek. Ayrıca !f2 ile de 34 şehir, 40 farklı noktaya filmler taşınacak. 

    Festivalin detaylı programına !f'in resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.

    !f İstanbul'a dair detaylı incelemeler ve filmler için Beyazperde.com'u takip etmeye devam edin!

     

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top