Hesabım
    İnternette 'Gerard Depardieu' Polemiği!

    Fransız aktör Türk basınının fırsatçı kelime oyunlarına ve karışık gündeme kurban oldu...

    Ortada vizyona girecek filmi yokken, İstanbul'a ya da bir başka tatil yöresine uğramamışken Türkiye'de "trending topic" olduğunu fark etse kendisi ne düşünürdü bilemiyoruz ama ülkenin sosyal medyası Gérard Depardieu polemiği ile çalkalanıyor desek, herhalde abartmış olmayız!

    Yurt dışında bir televizyon magazin programına yaptığı konuşma, ilk olarak Ucankus.com adlı sitede cumartesi günü haberleştirilen Cesar Ödüllü aktör, bu haberin sabah.com.tr sitesinde yüzü mozaiklenmiş biçimde daha geniş kitlelere duyurulmasıyla bir anda Türkiye'deki sosyal medyada kitlelerin hedefi haline geldi. Türkiye'nin içinden geçtiği oldukça hassas günleri ve ruh halini tabir-i caizse 'kaşıyan' biçimde servis edilen haber özetle, Gérard Depardieu'nun bir süredir kendi ülkesi Fransa ile yaşadığı fikir ayrılıkları sonucu mal varlığı konusunda geldiği son noktayı özetliyor.

    Fakat haberin servis ediliş biçimi, yerel bir sanatçının yaşanan son acı günler nedeniyle Türkiye'den ayrılmak istemesi gibi lanse edilince, Depardieu son iki günde ülkemiz sosyal medyasının hedef tahtasına oturmuş halde. 

    Olayın aslı...

    Uzun yıllar Fransız sinemasını uluslararası camiada temsil eden isimlerden biri olan Gérard Depardieu, son birkaç yıldır ülkesindeki vergi sistemi yüzünden resmi makamlarla sorunlar yaşıyor. Fransa'da sahip olduğu resturant zinciri, çeşitli gayri menkuller gibi mal varlıklarından alınan yüksek vergiden ve dahası ödediği verginin Fransız hükümeti tarafından doğru değerlendirilmediğinden şikayetçi olan Depardieu, her demokratik ülkede olduğu gibi bir vatandaş olarak vergisinin gittiği mecranın hesabını soruyor.  "Fransa hükümetinin vergi politikalarının bir parçası olmak istemediğim için buradaki tüm malvarlığımı satışa çıkartacağım." sözleriyle hislerini açıklayan Depardieu, "Başka herhangi bir ülkede de vergi verecek bir varlık edinmeden kirada yaşayarak, paramı harcayarak ve sevdiğim insanlarla çalışarak ölmek istiyorum" sözleriyle de duygularını dile getiriyor. Francois Hollande'ın görev başına geldiği 2012 yılından bu yana mal varlıklarının lüks vergileri ile başa çıkmak için farklı yöntemler denediği iddia edilen Depardieu'nun yaklaşık 12 milyon Euroluk mal varlığı olduğu tahmin ediliyor. 

    İşin iç yüzü bu haldeyken ve Fransız medyasında dahi Depardieu'nun mal varlığını tamamen satıp ülkeden gitme kararı üzerine kıyamet koparmamışken, dahası milliyetçiliğin kalesi olarak görülen Fransızların orijinal haberin altındaki yorumları "Gérard Depardieu bence de haklı" seviyesinde ilerlerken, dileriz ki herhangi bir yerli sanatçımız ya da aydınımız ülkeyi terk etme hissiyatını kamuoyu ile paylaşmaz. 

    Gérard Depardieu Kimdir? 

    1948 Fransa doğumlu olan Gérard Depardieu 6 çocuklu bir ailede zor bir gençlik ve eğitim hayatı geçirmiştir. Birkaç küçük suça bulaştığı olayların ardından oyunculuk için duyduğu azmi fark etmesiyle Paris'in yolunu tutan Depardieu, Jean-Laurent Cochet'in öğrencisi olmayı başarmış ve 1970 yılında oyunculuğa ilk adımını atmıştı. 1976 tarihli Bernardo Bertolucci yönetmenliğindeki 1900 filmiyle yıldızını parlatan Gerard Depardieu François Truffaut imzalı Son Metro (1980) filmiyle ilk Cesar ödülüne uzanmıştı. İlerleyen yıllarda arka arkaya gelen Amerikalı AmcamPenceredeki Kadın ve Danton filmleriyle ününe ün katan Depardieu  Cyrano de Bergerac 1991 yılında En İyi Erkek Oyuncu dalında da Oscar'a aday gösterilmişti. 

    Meşhur Asteriks ve Oburiks uyarlamalarında Oburiks olarak seyrettiğimiz Depardieu, 2013 yılından bu yana da Rusya vatandaşı. Gérard Depardieu en son Cannes'da dünya prömiyeri yapılan ama henüz ülkemizde vizyona girmeyen Valley Of Love filminde seyirci ile buluşmuştu. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top