Hesabım
    Spielberg'ten Mossad'a Özel

    Münih'te kanıt peşinde

    Steven Spielberg'ün ön yapım aşamasından beri gündemden düşmeyen filmi Münih bu hafta vizyona giriyor ancak usta yönetmen bu sefer kendinden emin değil. Variety'nin bildirdiğine göre Spielberg gelen eleştirilere cevap verebilmek için Mossad'a özel gösterim teklif etti.

    Münih'in senaryosu yazılırken 1984'te yayınlanmış olan Vengeance kitabı rehber alınmıştı. Filistinli teröristlerin peşinden giden Mossad ajanlarının bazı hikayeleri de doğal olarak kitaptan alıntı ancak başta ajanların kendileri bu duruma tepkili.

    Şu anda kimlikleri gizli tutulan bu ajanlar kitabın gerçekleri yansıtmadığını düşünüyor, dolayısı ile Münih filminin de. Bu durumdan rahatsız olan Spielberg de en yetkili mevkinin onayına ihtiyaç duymuş.

    Kitabı uyarlamadıklarını, sadece bazı kısımlarda alıntılara başvurduklarını söyleyen ünlü yönetmen Mossad ajanlarının filmi seyretmesini teklif etmiş. Mossad şefi Meir Dagan'a bu teklif iletilmiş ancak olumlu ya da olumsuz cevap alınamamış.

    İsrail'in Los Angeles Konsolosu Enud Danoch, Münih'i seyrettikten sonra filmi eleştiri bombardımanına tutmuş ve beğenmediğini açık açık dile getirmişti. Durumla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan bilgi istendiğinde bakanlık, konsolosu destekler ya da yalanlar bir tavır takınmamış, bakanlık sözcüsü ''Dışişleri bakanının film eleştirmenliği yapmasını bekleyemezsiniz'' açıklamasıyla durumu muallakta bırakmıştı.

    Gelişmelerden rahatsız olan Spielberg ise filmi ölen atletlerin ailelerine seyrettirmiş ve onların oldukça duygulandığını açıklamıştı. Ancak usta yönetmeni en çok ajanlardan gelen film gerçeğe uygun değil tepkisi üzüyor. Sorunun Vengeance adlı kitaptan kaynaklandığını düşünen yönetmen ise daha film görülmeden bu kadar ağır eleştirilere maruz kaldığı için üzgün.

    Mossad Spielberg'ü destekleyecek mi henüz bilmiyoruz ama 1972'ye geri döndüğümüzde neler hissedeceğimizi 23 Aralık'ta öğreneceğiz.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top