Hesabım
    Oscarlı Filmlerin Türkiye Gişe Karnesi!

    Oscar ödülüne uzanmış ve ülkemizde gösterime girmiş filmleri, bir de gişe rakamları üzerinden inceledik!

    Başlarken;

    Akademi tarafından Oscar adayları arasında gösterilmek ve ödül töreni gecesi altın heykelciğe ulaşmak ABD’de film üreten ‘aklıselim’ azınlığın birincil hedeflerinden biri. Zira her oyuncu bilir ki bu heykelcik film başına alacağı ücreti, teklifleri artıracak; her yönetmen ve senarist bilir ki gelecek projesini stüdyolara sunarken eli artık daha rahat olacak.

    Kültür sanat alanında halen üçüncü dünya ülkesi kategorisinde yer alan Türkiye’de ise Oscar almak ABD’li bir film için neredeyse handikap! Ne kadar reklam yapılırsa yapılsın, tüm PR politikası baştan ele alınsa da Oscar adaylığının ya da ödülün bizzat kendisinin gişe rakamlarına yansımadığı ülkemiz açısından trajikomik bir gerçek.

    Bu gerçek ışığında 2016 Oscar Ödülleri’ne ve tören gecesine dair sular durulurken, kazananlara bir de Türkiye gişe rakamları üzerinden bakmak istedik...

    Not 1: Mad Max :Fury Road, Casuslar Köprüsü, Ters Yüz gibi vizyonunu 2015 içerisinde çoktan tamamlamış olan yapımlar değerlendirmeye alınmamıştır. Oscar'ın gişe rakamlarına etkisi değerlendirilirken filmin vizyon tarihi, Oscar haftası ve sonrasındaki hafta rakamları baz alınmıştır.

    Not 2: Vizyonda gösterimi devam eden filmlerin rakamları için kaynak alınan sistemin 26 Şub. - 03 Mar. 2016 verileri son tarih olarak baz alınmıştır. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top