Hesabım
    Abbas Kiarostami Hayatını Kaybetti!

    Altın Palmiye Ödüllü İranlı yönetmen Abbas Kiarostami hayatını kaybetti!

    Mart ayında kanser teşhisi konan ünlü İranlı yönetmen Abbas Kiarostami, Fransa’nın başkenti Paris’te 76 yaşında hayatını kaybetti.

    Tahran Üniversitesi’nde resim eğitimi alan Kiarostami, grafik tasarımcı olarak çalışmaya başladı ve İran televizyonları için onlarca reklam filmi çekti. İran Sineması’nda 1960’ların sonunda başlayan ‘Yeni Dalga’ akımın yönetmenlerinden olan Kiarostami özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti.

    Kirazın Tadı filmiyle 1997'de Cannes'da Altın Palmiye ödülünü kazanan Kiarostami, bu ödüle layık görülen tek İran vatandaşı oldu. Kiarostami, 1999'da da İranlı şair Füruğ Ferruhzad'ın bir şiirinden alıntı yaptığı Rüzgâr Bizi Sürükleyecek adlı filmiyle de Venedik Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü aldı.

    İran İslam Devrimi'nden sonra birçok sanatçının aksine ülkeyi terk etmeyen Kiarostami, bu kararı için "Ağacın kökü yerindedir… Eğer bir yerden başka bir yere taşırsanız meyve vermez… Eğer ülkemi terk etseydim, ben de aynı o ağaç gibi olurdum" dedi.

    Ölümünden bir hafta önce ABD'deki Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'ne katılma daveti alan Kiarostami, 2003 yılında Guardian gazetesi tarafından dünyanın en iyi yönetmenleri listesinde altıncı sırada gösterilmişti.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top