Hesabım
    Gezici Festival'de Sessiz Divalar

    23. Gezici Festival'de sessiz filmlerin hala söyleyecek sözü var..

    23. Gezici Festival bu yıl 1-7 Aralık tarihleri arasında Ankara'da, 8-11 Aralık tarihleri arasında Sinop’ta ve 12-14 Aralık tarihleri arasında da Kastamonu’da olarak, bu yılın yolculuğunu tamamlayacak. Festivalin sinemanın geçmişini bugün ile buluşturan özel bölümlerin biri olan sessiz filmlerde, bu yıl da Amerika ve Hollanda Büyükelçilikleri’nin katkılarıyla ve Sessiz Divalar: Zamansız ve İsyankar başlığı altında iki film gösterilecek. 

    Hollanda EYE Film Müzesi sessiz film küratörlerinden Elif Rongen-Kaynakçı’nın katkılarıyla belirlenen ilk film 1915 yılı İtalyan yapımı Filibus: Göklerin Gizemli Korsanı (Filibus: Mysterious Pirate of the Skies). Mario Roncoroni’nin yönettiği film, yalnızca günümüz sinemasının vazgeçilmezleri haline gelen bilimkurgu ve aksiyon öğelerinin en erken örneklerini içermesiyle değil, aynı zamanda filmin ana karakterinin sıradışı bir kadın olmasıyla da zamansız. 

    Bu bölümde gösterimi yapılacak ikinci film, Herbert Brenon’un yönettiği ve başrolünde “femme fatale” karakterlerin öncülerinden Pola Negri’nin oynadığı, 1923 yılı A.B.D. yapımı İspanyol Dansçı (The Spanish Dancer). Pola Negri’nin çingene bir dansçıyı canlandırdığı film, daha sonra pek çok versiyonu beyazperdeye aktarılan, 19. yüzyıl Fransız oyun yazarı Adolphe Phillippe Dennery’nin Don César de Bazan isimli romanı üzerine kurulan klasik bir aşk hikayesi

    Sessiz filmlerin hala söyleyecek sözü olduğunu kanıtlayan bu iki film, Baba Zula’nın canlı müziği eşliğinde sunulacak.

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top