Hesabım
    Avengers Endgame ve Game of Thrones'ta Kadın Gücü!

    Şimdi kadın kahramanların zamanı!

    Yazının tamamı Avengers Endgame ve Game of Thrones 8x03 hakkında sürpriz bozan içerir!

    Bu haftanın en önemli sinema ve televizyon olayı kuşkusuz, Avengers Endgame vizyonu ve Game of Thrones'un yıllardır beklenen savaş bölümüydü. Hayranlar Thanos ile Night King'i kıyaslaya dursun, bence bu iki yapımın en büyük ortak noktası, büyük finale damgasını vuran kadın karakterler oldu.

    Game of Thrones'ta her ne kadar fantastik bir orta çağ hikayesi izlesek de, bu dünyada kadınlar arkalarına yaslanıp savaşın bitmesini beklemiyorlar. Bizzat savaş alanındalar, hatta bu uğurda gerekirse düşünmeden can veriyorlar. 

    Winterfell cephesinde Daenerys, Melisandre, Brienne of Tarth, Lyanna Mormont derken (Sansa'yı burada saymıyorum, zira savaş alanında değildi), Night King'e öldürücü darbenin Arya Stark'tan gelmesi ile birlikte GOT cephesinin kadın gücü bir kez daha kanıtlanmış oldu. Hem de katmerlisinden. 

    Diğer yandan Avengers evrenine baktığımızda, büyük finale adını yazdıran ismin Captain Marvel olduğunu görüyoruz. Elbette Thanos'u tek başına alt etmiyor ancak vurucu darbeler ondan geliyor ve bir an herkesin birbirine arka çıktığı bir kadın anı izliyoruz. Scarlet Witch, Valkyrie, Okoye, Mantis, Shuri, Hope van Dyne, Gamora, Nebula ve Iron Man kostümü ile Pepper Potts'u gördüğümüzde kalp atışları bir hızlanmıyor değil.  Filmin bu anı Avengers ekibinin adeta bir kadın süper kahramanlar spin-off'una göz kırpıyor. Erkek egemen bir seriden yükselen kadın karakterlerin, bir anlığına bile olsa bir araya gelip birbirlerine arka çıkmaları bizi heyecanlandırırken, onları kendi filmlerinde bir arada izlemek nasıl keyifli olurdu kimbilir?

    Şimdi gelelim eleştirel tarafa; filmin büyük bir kısmının hikayesi, Avengers ekibinin geçmişe giderek sonsuzluk taşlarını toplamaları etrafında dönüyor. Captain America'nın liderlik ettiği bu ekipte ise sadece iki kadın var; Nebula ve Black Widow. Bu açıdan baktığımızda finaldeki kadınlar anının, Avengers'ın kadınların ağzına bir kaşık bal çalması olarak yorumlayabiliriz belki de.Her ne kadar kadınları dahil etmeye çalışsalar da, ilk vazgeçtikleri de önemli ve favori bir kadın karakter oldu. Hawkeye'ya karşılık Black Widow'u kaybettik. Hemen hemen kimsenin favorisi olmayan bir karakterin hayatta kalmasının tek sebebi onun bir ailesinin olması, Black Widow'un ise tek tabanca olması mıydı? (Evet Black Widow'un solo hikayesini izleyeceğiz, bunu atlamıyorum.) Ayrıca bu ruh taşı için verdiğimiz ilk kurban değildi. Bir önceki kurbanın da yine bir kadın, Gamora olduğunu hatırlayalım. 

    Sonuç olarak Game of Thrones'un kadın karakterlerini, Avengers'a göre hayli önemsediği gerçeği ile yüzyüze kalıyoruz. Bu karşılaştırmayı neden yaptın derseniz, sebeplerimi şöyle söyleyebilirim; yapımlardan birinin bir orta çağ hikayesi olmasına rağmen kadın karakterlerin öne çıkmaları, diğerinin ise küçük bir an yaratarak kadın izleyicilerin gönlünü alıp, yine ilk kurban olarak bir kadın karakteri tercih etmesi. 

    Umarım Marvel'ın bir sonraki evresinde, kadın karakterlerin çok daha ön planda olduğu hikayeler izleriz. Game of Thrones'un ise finaline kadınların damga vuracağına inancım tam.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top