Hesabım
    Kaybettiklerimizde Bugün: Zeki Alasya ve Seyfi Teoman

    Kaybettiğimiz iki değerli insanı anıyoruz...

    Sinemamızın iki önemli ismi olan Zeki Alasya ve Seyfi Teoman, geçtiğimiz yıllarda bugün yaşamını yitirmişti. Usta oyuncu Zeki Alasya ve başarılı yönetmen Seyfi Teoman'ı bugün saygıyla anıyoruz.

    Köyden İndim Şehre, Mavi Boncuk, Aslan Bacanak, Petrol Kralları, Sivri Akıllılar, Rus Gelin gibi Yeşilçam'ın sevilen yapımlarında yediden yetmişe tüm sinemaseverlerin akıllarına kazınan Zeki Alasya, 2015 yılında vefat etmişti. Alasya'yı son olarak Akasya Durağı, Bizim Okul ve Küçük Ağa dizilerinde görme fırsatı yakalamıştık. Tiyatro ve sinema oyunculuğunun yanı sıra yönetmenlik de yapan Alasya'nın Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye'de, Annem Babamla Evlenirse, Ömerçip, Dedem Gofret ve Ben gibi yapımlarda imzası bulunuyordu. Metin Akpınar ile ayrılmaz bir ikili olan Zeki Alasya, Akpınar ile birlikte bir dönem TRT'de hazırladığı skeçler sayesinde televizyon tarihine damgasını vurmuştu. Özellikle 70'li yılların sonu ile 80'li yıllar arasında hazırlanan bu skeçler siyasi eleştirel mizah da dahil olmak üzere birçok konuyu içeriyordu. "Güler Misin, Ağlar Mısın?" adını taşıyan bu program da yine Alasya tarafından yönetiliyordu. Usta sanatçı, karaciğer hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

    Apartman, Tatil Kitabı ve Bizim Büyük Çaresizliğimiz filmlerinin yönetmeni değerli isim Seyfi Teoman'ı bir trafik kazasında kaybetmiştik. Türk Sineması'nda önemli bir yere sahip olan Teoman'ın 2012 yılında gerçekleşen vefatı, sinemaseverlerin onun filmlerini bir daha unutmamak üzere akıllarına kazımasına neden oldu. Yönetmenin filmlerinden Tatil Kitabı, Berlin Film Festivali'nin favori filmlerinden biri olurken, Bizim Büyük Çaresizliğimiz yine Berlin'de Altın Ayı için yarışmıştı. Ayrıca değerli yönetmen Seyfi Teoman'ı anmak için her yıl İstanbul Film Festivali'nde "Seyfi Teoman İlk Film Ödülü" adı altında, yönetmenlere ödül veriliyor. Seyfi Teoman'ı anmak için bugün Başka Sinema aracılığıyla çeşitli sinemalarda "Bizim Büyük Çaresizliğimiz" filminin gösterimleri yapılacak. Bu sinemalar arasında Beyoğlu Sineması, Ankara Büyülü Fener, İzmir Karaca Sineması, Kadıköy Sineması, Altunizade Capitol Spectrum, Etiler Akmerkez ve Boğaziçi Üniversitesi Sinebu yer alıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top