Hesabım
    RTÜK'ün İlk Netflix Sansürü "El Camino"ya!

    Breaking Bad filmi sansürlendi.

    RTÜK'ün geçtiğimiz ay içerisinde yaptığı açıklamaya göre, dijital platformlar artık sansüre ve denetlemeye tabi tutulacak. Ancak bir süredir yürürlükte olan bu yasanın ilk etkisinin hangi platforma olacağı merakla bekleniyordu. Sansürlenen ilk yapım, Breaking Bad'in devamını konu edinen Netflix filmi El Camino oldu.

    Aaron Paul'ün başrolünde yer aldığı, dünya çapında büyük bir merak uyandıran El Camino: A Breaking Bad Movie, sansüre uğradı. RTÜK, geçtiğimiz aylarda resmi gazetede yayınlayarak, dijital platformları denetleme yasasını yürürlüğe sokmuştu. Netflix, bunun üzerine denetlemenin yalnızca çocukları korumak amaçlı olduğunu ve mümkün olan en iyi hizmeti sunmaya devam edeceklerini belirtmişti. Ayrıca Netflix'in Türkiye pazarından ayrılacağı dedikoduları da yalanlanmıştı. Şimdi ise RTÜK'ün denetimine tabi tutulan ilk yapım ortaya çıkmış oldu. Netflix'in uluslararası kanalında yayınlanan El Camino fragmanı ile Türkiye'de yayınlanan fragmanı karşılaştırıldığında sigaranın yer aldığı sahnenin sansürlendiği görülüyor. Ancak televizyondaki bu tür sansürlerden kaçarak internete sığınan birçok izleyici, bu sansür uygulamasına tepki gösteriyor. Filmin Netflix üzerinden gösterime sunulma tarihi 11 Ekim olarak belirlendi. Fragmanında dahi sansüre yer verilen filmde nasıl denetlemelerle karşılaşılacağı tahmin edilemiyor.

    Netflix'ten bu tepkiler üzerine bir açıklama geldi. Açıklamaya göre, fragmanda yer alan sansür filmde yer almayacak. Açıklamada tam olarak şu sözlere yer veriliyor: “Tanıtım amaçlı fragmanların hassas olabilecek görüntüler içermesi durumunda, pek çok ülkede ilgili fragmanlar üzerinde ufak değişiklikler gerçekleştirebiliyoruz. Bunun amacı, söz konusu içeriği izlemeyi seçmediği halde ailesiyle birlikte Netflix’e gelecek yapımları gözden geçiren üyelerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve onların hassasiyetine saygı göstermek. Ancak bu yalnızca tanıtım amaçlı çalışmalarımızda başvurduğumuz bir yöntem. Üyelerimiz söz konusu içeriği 11 Ekim 2019 itibaren herhangi bir kesinti veya değişiklik olmaksızın izleyebilecek.”

    RTÜK, denetleme yasasını Resmi Gazete'de yayınlayarak yürürlüğe sokmuştu. Bu yasaya göre, artık RTÜK yalnızca televizyon yayınlarına değil, çevrimiçi internet yayınlarına da müdahale etme hakkında sahip olacak. Yasa, medyanın iletimi, üretimi, mecranın işletmecileri, içeriklerin yayınlandığı platformu, platforma erişim hakkını kapsıyor. Buna dahil olarak artık her platformun RTÜK'ten lisans hakkı alması gerekiyor. Bunun üzerine 600'e yakın dijital platformun RTÜK'ten lisans almak üzere başvuru yaptığı biliniyor. Yasa, 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girdi. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top