Hesabım
    Oscar Seçmenlerinden Stephen King, Sanatta Çeşitliliği Göz Önünde Bulundurmadığını Söyledi

    Stephen King, tartışmalı bir konu hakkında konuştu.

    Evan Agostini / Invision /AP

    92. Akademi Ödülleri'nin adayları geçtiğimiz Pazartesi günü açıklandı. Bunun ardından birçok izleyici ve eleştirmenden, adayların tektip olmasıyla ilgili olumsuz eleştiriler geldi. Şimdi ise Oscar'a başvuran filmler arasından oylayarak adayları seçen isimlerden biri olan Stephen King konu hakkında konuştu.

    Akademi Ödülleri'nin en çok eleştirilen yönü bugüne kadar çeşitliliğe yer vermemesi olmuştu. Politik doğruculuk adına yönetimden bazı adımlar gelse de, bu adımların ne kadar yapay durduğu bu yıl da kanıtlanmış oldu. Yönetmen adayları Bong Joon Ho dışında tamamen beyaz Amerikalı isimlerden oluşuyordu. Lulu Wang ve Greta Gerwig gibi isimler yok sayıldı. En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde de aynı şekilde yılın en çok konuşulan performanslarından birini sergileyen Lupita Nyong'o yok sayıldı; Akademi ile arası iyi olmadığı için Adam Sandler, Uncut Gems'deki performansı ile birlikte yok sayıldı; yılın yine en çok konuşulan filmlerinden biri olan Portrait of a Lady on Fire yok sayıldı. Buna benzer birçok isim ve filmin muhtemel politik nedenlerle görmezden gelinmesi de eleştirileri beraberinde getirdi.

    Usta korku romanı yazarı Stephen King, bu konu hakkında konuşarak şu sözleri sarf etti: "Bir yazar olarak benim En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Orijinal Senaryo kategorilerini oylama hakkım var. Bana göre çeşitlilik sorunu -bireysel olarak yönetmenler ve oyuncularda geçerli olduğu için- tutmadı. Bunun anlamı, benim hiçbir zaman çeşitliliği sanat içerisinde göz önünde bulundurmayacak olmam. Yalnızca kalite. Bana göre başka türlüsü yanlış olur." King, daha önce de bu konuda bir tartışmaya neden olmuştu. Ava DuVernaySelma filminin En İyi Film olarak aday gösterilmesine rağmen, kendisinin En İyi Yönetmen kategorisinde yer almamasına tepki göstermişti. King ise DuVernay'ın bu söylemini çağdışı ve cahilce bulmuştu. Bunun ardından DuVernay, "Uyanıyorsunuz, meditasyon yapıyorsunuz, geriniyorsunuz, telefonunuza dünyada neler olup bittiğini görmek için ulaşıyorsunuz ve hayran olduğunuz birinden söylediklerinizin çağdışı ve cahilce olduğuna dair bir tweet görüp yatağınıza geri dönmek istiyorsunuz." sözlerini sarf etmişti.

    Şimdilerde ise DuVernay'ın yaşadığı durumun aynısı Greta Gerwig için konuşuluyor. Little Women, En İyi Film kategorisinde Akademi adayı olmasına rağmen, En İyi Yönetmen kategorisinde Greta Gerwig görünmüyor.

    92. Akademi Ödül Töreni 9 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top