Hesabım
    Sınıf Farklılıklarına Dayanan Filmler

    Sınıf kaygısını derinden hissettiren filmler...

    Kapitalizm hepimizin etrafını yıllar önce sarmış ve tüm ekonomik düzene hakim olam bir sistem. Öyle bir hal aldı ki, artık kapitalizme hizmet edilmemesi en çok alt sınıfları kötü etkiliyor. Hizmet edilse dahi kapitalizmden en az payı yine alt sınıflar alıyor. Sinemada da bunu idealist yönetmenlerin yansıttığını söyleyebiliriz. Bazen bu yansıtma durumu alttan alta, bazen ise doğrudan gerçekleşebilir. Bizler de bu filmlerden bazılarını sizleri için listeledik.

    Parasite (2019)

    Bong Joon Ho imzalı Parasite'ta, bir evde iki farklı sınıftan ailenin yaşadıklarına tanıklık ediyoruz.

    The World of Tomorrow (2015)

    Aslında 17 dakikalık bir kısa film olan The World of Tomorrow, anti kapitalizm savunucusu olarak neden yaşamın sürdürülmeye değer olduğunu sorguluyor.

    The Wolf of Wall Street (2013)

    Büyük bir para kazanma arzunu olan bir adamın gerçek hikayesini anlatan The Wolf of Wall Street, bizleri Amerika'nın ekonomisinin döndüğü yere götürüyor.

    Us (2019)

    Korku filmi olduğunu sandığımız ama bunun çok daha ötesinde olan Us, eğer farklı bir açıdan bakarsak sınıf farkını anlatıyor.

    A Touch of Sin (2013)

    Sosyal sınıf farklılıkların göze çarptığı dört farklı bölgede yaşanan dört farklı hikayeyi işleyen Tian zhu ding, Çin'in kaotik bir şehri ile kırsal bir kesimi arasında geçiyor.

    Support the Girls (2018)

    Support The Girls, bir restoranın müdürü ve garsonları arasındaki bağı konu ediniyor.

    Sorry To Bother You (2018)

    Sorry To Bother You, fantastik hikayesiyle birlikte Amerika'nın işçi sınıfını odağına alıyor.

    Roma (2018)

    Alfonso Cuaron'un Oscar ödüllü otobiyografik filmi Roma, bir evde hizmetli olarak çalışan Cleo'nun hikayesini anlatıyor.

    The Florida Project (2017)

    The Florida Project'te Moone ve Halley, Magic Castle isimli döküntü bir motelin etrafında yaşamlarını geçiriyorlardır. Ekonomik krizin içerisinde olan yaşanları Florida'nın sıcağıyla birleşir.

    Bridesmaids (2011)

    Bridesmaids her ne kadar bir komedi filmi olsa da, temelinin ekonomik çıkmazlara dayandığı söylenebilir.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top