Hesabım
    24. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali Kaldığı Yerden Devam Ediyor

    24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'inin programında neler var?

    Bu yıl 24. kez düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, fiziki gösterimlerine ve etkinliklere devam ediyor. Festivalin 7 Haziran programında Süt Para Edince/As Milk Makes Money, Gurbet Artık Bir Ev/Gurbet is a Home Now, Kırk Mum/40 Candles, Hûşbe!/Sus!/Hush!, Önce İsimler Gitti/The Names Are Lost First ve En İyi Kadın Oyuncu/Best Actress, Hem Müslüman Hem Feminist, Sen Ne Muhteşemsin Wanda/My Wonderful Wanda ve Derisini Satan Adam/The Man Who Sold His Skin izleyici karşısına geçti.

    Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, kaldığı yerden tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz gün içerisinde film gösteriminin ardından Nihan Gider Işıkman, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği üyesi Hüsniye Aydar'ın sorularını cevapladı. Pınar Öğrenci ise yönetmeni olduğu ve Berlin’de 1980’lerdeki kentsel yenileme projesinde ayrımcılığa uğrayan Türkiyeli işçilerin deneyimlerini anlattığı Gurbet Artık Bir Ev/Gurbet is a Home Now filminin söyleşisine katıldı. Kısa Dalga seçkisi kapsamında ise Kırk Mum/40 Candles, Hûşbe!/Sus!/Hush!, Önce İsimler Gitti/The Names Are Lost First ve En İyi Kadın Oyuncu/Best Actress filmleri izleyici karşısına geçti. Filmlerin yönetmenleri Nursel Doğan ve Umut Alaz Kökçü ile söyleşi yapıldı.

    Hem Müslüman Hem Feminist filminin yönetmeni Nebiye Arı, söyleşisinde şu sözleri sarf etti: "Kürt feministler, radikal feminizm, sosyalist feminizm… Hepsinin de belirli ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçlar çerçevesinde kendilerini isimlendiriyorlar, politik bir yol çiziyorlar. Ama bu kadınların birlikte çalışmasını engelleyecek bir şey mi, yoksa daha çok yol açacak bir şey mi? Bence böylece feministlerin de sayısı artmış oluyor. Benim için ayrıştırıcı değil, ortak bir mücadelenin ürünü Müslüman feministler. Müslüman mahalle içinde tepkiyle karşılanan bir durum. Provakatörlük için başörtüsü takanlar var diyenler bile oldu. Özellikle erkekler tarafından çok tepki görüyor. Hem feminist hem Müslüman olmaz diyorlar, bu kalıp çok kullanıldığı için filmin ismini de tersine çevirerek kullanmak istedim, söylemleri kırmak istedim."

    Festivalin bugünkü programına göre ise Nereye Gidiyorsun Aida?/Quo Vadis Aida? filmi 10.30'da Cermodern'de; Ateşle Yazmak/Writing With Fire filmi 13.00'de Cermodern'de; Dul Bir Kadın ise 12.00'de Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gösterimini yaptı. Ayrıca Kısa Dalga seçkisinden Çamaşır Suyu/Bleach, Balkon ve Bizim Rüyalar/The Balcony and Our Dreams, Mamaville, CemileSezgin, 15.00'de Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gösterilecek.

    Tam Sana Göreyim/I’m Your Man, 16.00'da Cermodern'de, Mainstream 18.00'de Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde, Oscar ödüllü Nomadland 19.00'da Cermodern'de izlenebilecek. 18.00'de Deniz Kandiyoti, Alev Özkazanç, Umut Beşpınar ve Reyhan Atasü Topçuoğlu'nun konuşmacısı olduğu "Araftan Çıkmak" paneli, Cermodern'de yapılacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top