Hesabım
    Avrupa Gişesi, Covid Nedeniyle 2020'de Yüzde 70 Geriledi

    Covid, sinema sektörüne büyük zarar verdi

    Covid nedeniyle bütün bir sinema sektörünün darbe yediğini biliyorduk, Avrupa için yayınlanan raporla bu durum resmiyet kazandı. Avrupa Görsel-İşitsel Gözlemevi tarafından perşembe günü yayınlanan rakamlara göre, Avrupa gişesi, geçen yıla göre yüzde 70,4 düşerek, 5,1 milyar avro düşüş gösterdi. Gişeler, 2019'da elde ettiği 7,2 milyar avro yerine 2,5 milyar dolara geriledi ve büyük bir zarara uğradı.

    Koronavirüs pandemisi, 2020'de, Türkiye dahil birçok ülkede, Avrupa Birliği sınırlarında ve Birleşik Krallık'ta sinemaların kapanmasına neden oldu ve bu da bilet satışları üzerinde sismik bir etki yarattı. Avrupa'nın çoğu yerindeki sinemalar Mart 2020'de kapatıldı ve yalnızca yaz başından sonbaharın sonlarında Avrupa'nın ikinci Covid dalgasının başlangıcına kadar, sınırlı sayıda izleyiciyle açık kalabildi. 

    Salonlar açık olduğunda bile, çoğu Hollywood stüdyosu ve yerel bağımsız film şirketleri filmlerini geri çektiği için, birçok sinema kronik olarak yeni film eksikliğinden muzdaripti. Sonuçlar kıta genelinde büyük ölçüde benzerlik gösterdi. Birleşik Krallık'taki girişler yüzde 70,2 düşüş, Fransız gişesi yüzde 70,1 düşüş, Almanya yüzde 69 düşüş, İtalya yüzde 71.6 düşüş ve İspanya yüzde 73 düşüş yaşadı Yıllık en iyimser düşüş, 2019 seviyelerine göre yüzde 46,5 düşüşle 100 milyon dolara gerileyen Danimarka'da gerçekleşti. Bu düşüş, özellikle Thomas Vinterberg'in Oscar ödüllü dram filmi Another Round'un yerel gişe başarısıyla aza indi.

    Sam Mendes'in ilk karantinadan önce yayınlanan savaş draması 1917 ve sinemaların yazın yeniden açılmasından sonra yayınlanan tek büyük stüdyo filmi olan Christopher Nolan'ın bilimkurgu filmi Tenet, geçen yıl Avrupa'nın en iyi iki filmiydi. Geçen yıl bölgede 10 milyondan fazla bilet satan diğer tek film, Will Smith/Martin Lawrence'ın başrolünde yer aldığı Bad Boys for Life oldu ve yine Covid-19 karantinasından hemen önce vizyona girdi.

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    • Coronavirüs Salgını Sonrasında Sinema Salonu Modelleri Değişecek mi?
    • Sinema Salonları Açılıyor!
    • Sinema Salonlarının Açılışı Bir Kez Daha Ertelendi
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top