Hesabım
    4. Başka Sinema Ayvalık Film Festivali'nin Ardından

    2-8 Eylül tarihlerinde dördüncüsü gerçekleşen Ayvalık Film Festivali sona erdi..

    Geçtiğimiz yıl pandemi şartlarında online olarak düzenlenen Başka Sinema Ayvalık Film Festivali dördüncü yılında açıkhava gösterimlerine ağırlık vererek, fiziki olarak düzenlendi. Çok özlediğimiz festival ortamına, en güzel mevsimde, üstelik Ayvalık gibi sevdiğimiz bir yerde dönmek açıkçası bana çok iyi geldi. Hem sinemada film izleme özlememizi giderdik, hem de birbirinden güzel filmleri açık havada izleme şansına kavuştuk. Ayvalık izleyicisinin de yoğun ilgi gösterdiği festival, pandemi şartlarını da gözönünde bulundurarak bütün önlemlerini almıştı. Gösterimlere katılabilmek için aşı şartının bulunduğu, ayrıca tüm gösterimlere girişte HES kodu kontrollerinin yapıldığı festivalin katılımcıları da maske kuralına uyarak, sorunsuz bir festivale katkıda bulundular. Festivalin her yıl verdiği "KAV Yılın Yönetmeni" ödülü ise bu yıl Fikret Reyhan'a verildi.

    4. Başka Sinema Ayvalık Film Festivali'nde izleme şansı bulduğumuz filmlerden kısa notları aşağıda bulabilirsiniz.

    Annette: 3,5/5 Cannes Film Festivali'nde Leos Carax'a "En İyi Yönetmen" ödülünü kazandıran film, söylendiği gibi izleyiciyi ikiye bölen, ya sevilen ya nefret edilen bir film çizgisinde. Ben seven taraftayım. Bir rock operası tadında, fantastik ögelerin de yer aldığı Annette, özellikle Adam Driver'ın performansı ile yükseliyor.

    Memoria: 2,5/5 Açıkçası bu filmi pandemi şartlarında bir sinema salonunda izlerken biraz zorlandım. Festival film gösterimlerinde ara verilmediğinden, 146 dakika uzunluğundaki filmi maske ile izlemek biraz eziyete dönüştü benim için. Zira filmin temposu da hiç yardımcı olmadı. O yüzden hakkaniyetli bir yorum yapamıyorum Memoria için. Eminim başka şartlarda izleseydim bu bilimkurguya göz kırpan dramayı, farklı bir şekilde hatırlardım.

    Çatlak: 4/5 İlk olarak geçtiğimiz yıl Antalya Film Festivali'nde gösterilen ve favori filmim olan Çatlak'ı bir kez de açıkhavada izledim. Bir apartmanda bir Türkiye panaroması çizen Çatlak, hiç boşluğa düşmeyen temposu ile bazı oyunculukları eğreti dursa da kendisini izletiyor.

    Rosa's Wedding: 3/5 Icíar Bollaín imzalı, 40'larında yalnız bir anneyi odağına alan İspanyol filmi tam bir yaz filmi aslında. Ailesinin tüm yükünü omuzlarında taşıyan, kimseye hayır diyemeyen fedakar Rosa, bir gün artık kendisi için yaşamaya karar verir ve radikal bir karar alır. Bu kararı ailesine anlatması ve onay alması ise hiç kolay olmaz. 

    İnsanlar İkiye Ayrılır: 2,5/5 Yönetmen Tunç Şahin'in bu hafta vizyona giren Blutv ortak yapımı filmi, ana akım sinemaya, hatta bir tv filmine daha yakın tonu ve popüler başrolleri ile festivalin en ilgi gören filmlerinden biriydi. Kapitalizmin zorlu çarkına sıkışıp kalmış birkaç insanın hayatlarının iplerini ele alışlarını anlatan film, adalet, ahlak, dürüstlük gibi konuları sorguluyor.

    Petite Maman: 3,5/5 Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi ile büyük beğeni kazanan Céline Sciamma'nın kendi çocukluğundan izler taşıdığını söylediği filmi Küçük Anne, üç nesilden kadının birbirine geçen hikayelerini fantastik bir tür üzerinden anlatıyor.

    Bir Nefes Daha: 3/5 İstanbul Film Festivali'nde izleme şansı bulamadığım filmi Ayvalık'taki açık hava gösteriminde izleyebildim. Açıkçası yönetmen Nisan Dağ'ın kendisinin de itiraf ettiği üzere, geç kalınmış bir hikaye aslında. Bir mahalle rapçisinin hayatına odaklanan Bir Nefes Daha, başrol Oktay Çubuk'u parlatıyor. 

    The Worst Person In The World: 4/5 Kendimizi bulmaya çalışırken yaptığımız seçimler, bizi dünyanın en kötü insanı yapar mı? sorusunu odağına alan film, Joachim Trier imzalı Oslo üçlemesinin sonuncusu. Biz kendimizi ararken, her şeyin de kendi zamanını beklediğini anlatan Dünyanın En Kötü İnsanı, seyre değer.

    Sardunya: 3/5 Oldukça önyargılı izlemeye başladığım filmi, çok farklı duygular içinde tamamladım. İstanbul Film Festivali'nde Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'nü alan Sardunya, yönetmenin kendi hayatından esinlenerek çektiği bir hikayeye sahip. 

    Dirlik Düzenlik: 2/5 Nesimi Yetik imzalı film, birbirleriyle geçinemeyen 40'lı yaşlardaki iki kız kardeş ve annelerinin birlikte yaşadıkları evdeki duygu karmaşasını perdeye taşıyor. 

    Bunlar dışında festivalde gösterilen, ancak benim önceden izlediğim filmler arasında Nomadland, Father, Aşk, Büyü vs. ve Beni Sevenler Listesi de festivalin ilgiyle izlenen filmlerindendi.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top