Hesabım
    7. Balkan Panorama Film Festivali'nin Onur Konukları Belli Oldu

    Usta isimler, festivalin onur konukları olacak.

    27 Eylül – 03 Ekim 2021 tarihler arasında Buca Belediyesi 7. Balkan Panorama Film Festivali’ne ev sahipliği yapacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleşecek olan festivalin bu yılki onur konukları Türk Sinemasının en önemli erkek oyuncularından Erdal Özyağcılar ve Balkanların dünyaya armağan ettiği en iyi Prag Okulu temsilcileri arasında sayılan yönetmen Goran Markoviç olacak.

    Oyunculuk kariyeri, tiyatro, sinema ve TV dizileri arasında şekillenir, ancak tiyatro daima sanat yaşamının merkezinde olmuştur. Yeşilçam Sineması’nın karakter oyuncusu Erdal Özyağcılar çok farklı rollerin altından başarıyla kalkmıştır. Komediden, dram ve melodrama, oynamış olduğu röllerde göstermiş olduğu üstün performans onu Türk Sinemasının unutulmaz karakter oyuncuları arasında ilk sıraya taşımıştır. Goran Markoviç kırk yılı aşan kariyeri sonucunda Yugoslav Auteur sinemasının en önemli temsilcilerinden biri haline gelmiştir. Kusursuz bir muhalif sanatçı olarak da Belgrad’ta yaşamını sürdürmekte ve film çekmeye devam etmektedir.

    Pandemi dolaysıyla 7. Balkan Panorama Film Festivali sıkı tedbirler uygulayacak. Bu yılki programa göre 200’ün üzerinde yerli ve yabancı konuk ağırlamayı planlayan festival, bu sayıyı 100’ün altına düşürüp, sinema salonlarında ise mesafe ve diğer tedbirleri azamı ölçüde uygulayacak. 16 Balkan ülkesinden başvuruları kabul eden festival bu yıl da geçen yıl olduğu gibi, özellikle sinema yapımcıları ve yönetmenler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. 106 yabancı uzun metraj film, 472 yabancı kısa metraj film, 19 yerli uzun metraj ve 135 yerli kısa metraj film başvuruda bulunarak, toplamda 732 filmin başvurusu alındı. Festivalin resmi programında yer alan tüm yabancı filmler Türkiye’de ilk defa gösterilecektir. Yaklaşık iki aylık yoğun bir çalışma sonucunda altı kişiden oluşan ön jüri değerlendirme sonucunda 7. Balkan Panorama Film Festivali’nde Sarı Şemsiye Ödülü için 10 dalda yarışacak filmleri belirledi Haziran ayında belirledi ve resmi sitesinde ilan etti. Bir Film Festivalini Festival yapan ülke ve dünya prömyerleridir. Bu bağlamda 7. Balkan Panorarama Film Festivali’nde bu yıl 12 dünya prömiyeri yapılacak.

    Bu yıl İzmir’deki sinema severleri oldukça zengin bir program bekliyor, festival boyunca yaklaşık 120 film gösterilecek. Bunun yanısıra filmlerin gösterilecek mekan sayısı da arttı. Balkanların dünya çapındaki oyuncu ve Balkan Panorama Film Festivali’nin Danışma Kurulu Üyesi Lazar Ristovski masterclass yapacak. Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde geleneksel olarak her üç sinema salonunda her gün toplamda yaklaşık 30 film gösterilecek. Bu yıl Üniversitelerdeki eğitimin yüz yüze olması dolayısıyla Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüsü’nden büyük bir öğrenci ilgisi bekleniyor. Ayrıca,Buca’da kasaplar meydanına Türk sinemasında damga vurmuş nostaljik filmler gösterilecek.

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top