Mustafa
    Mustafa hakkında görüşlerin ?

southside
    southside

31 Mart 2009 tarihinde eklendi
    Belgeselin bazı yerlerinde Atatürkün kendi sesi ve görüntüsünden beyanları var.Bunları ilk defa duyuyorum,çoğu zaman halk arasında efsane olarak anlatılan şeylerdi.Atatürkün kadın düşkünlüğü,içmesi, inançlı olup olmaması onun yaptığı güzel şeyleri gölgelemez.Sonuçta özel hayatıdır ve kendisini bağlar.Eğer tabuların olmadığı normal bir ülke olsaydık 80 tane Atatürk belgeselimiz olur ve buradaki gibi aşırı yorumlayapmazdık.İnşallah bu belgesel bir başlangıç olur ve daha değişik yönleriyle nice Atatürk belgeselleri izleriz.
    fthgzl79
    fthgzl79

14 Mart 2009 tarihinde eklendi
    nerede bu kemalistlernerede bu Atatürkçülernerede bu sinemaseverlerbence 10 üzerinden 10 yaniçok kötü anlamsız saçma olabilecek filmlere reyting kazandıran bu sinemaseverler neden bu harikulade filmi eleştirir anlamıyorumben imam hatip mezunuyum 1998 senesiAtatürkü çok yalnış anlatmışlardı bize öğretmenlerimizbence doğru ve tarafsız bir anlatım olmuşkimsenin bu filmi eleştirmeye hakkı yokgidin recep ivediği seyredin ve o tür filmleri elştirin derim:(
    adovic
    adovic

14 Şubat 2009 tarihinde eklendi
    film anlatım kurgu müzik gibi teknik konularda epey kaliteli olmuş ancak gerçekten yapılan eleştirilerde haklılık payı görüyorum...hepsini geçtim atatürkün yaptığı o kadar devrimi kaymak hafızdan yediği tokatın intikamı olarak göstermesi beni çok şaşırttı. belki kelime cambazlığı yapmışta olabilir ama bu cümle atatürkün yaptığı o kadar devrimi basite almaktır
    teomansonmez
    teomansonmez

8 Şubat 2009 tarihinde eklendi
    Doğrusunu söylemek gerekirse Mustafa belgeseli;hem teknik olarak hem de görsel açıdan iyi bir film aslında.Başarılı canlandırmalar ve Goran Bregovic imzalı güzel müzikleriyle takdiri hak ediyor.Ama gelgelelim Can Dündarın yazıp yönettiği bu belgeselin,aldığı tepkilerde de büyük haklılık payı olduğunu belirtmek gerekir.Film aslında ilk falsosunu sultan Vahdettinin,Gazi Mustafa Kemali devleti kurtarmak için şark vileyetlerine yolladığı saçmalığıyla veriyor.Biz de bu arada Dündara ilk küfürümüzü etmiş oluyoruz.Daha sonraları Atatürkün 1923de gazeticilerle yaptığı şu meşhur konuşmasına değiniyor film.Ve orada gazeticilere yayımlanmamak,gizli kalmak şartıyla sözümona Kürt kökenli vatandaşlarımıza anayasada yerel özerklik vereceğini söylediğinden bahsediyor Dündar.Öyle ki bugün Mustafa Kemalin bu konuşmasında gerçekten ne demek istediğine dair tarihçiler bile ikiye bölünmüşken,bir de üstüne üstlük Gazinin aynı konuşmasının başka kaynaklarda daha farklı yer alması ve Atatürkün orada bir nevi(bir tür)özerklikten bahsettiğini,Kürtlere özgü bir özerklik lafı etmediğini söyleyen aydınlar,profösörler de varken Can Dündarın çıkıp henüz netleşmemiş böyle bir konuda kesin bir yargıya varması bir hayli düşündürücüdür.Biz de sevgili Can Dündara ikinci küfürümüzü filmin tam da bu bölümünde ediyoruz.Kaldı ki; Sevr antlşmasında da işgal devletleri,Kürtlerin sayıca üstün bulunduğu bölgelerin yerel özerkliğinin verilmesini talep ediyorlar Osmanlıdan.Sevri yırtıp atmış bir liderin böyle bir söz ettiğine ya da böyle bir şeyi kastettiğine inanmak çok;ama çok saçma oluyor gerçekten.Aslına bakarsanız;Atatürkün çocukluğu,gençliği,askeri dehası ve askeri başarılarının anlatıldığı ilk yarısı çok iyi belgeselin;fakat ikinci yarısı başladığında;yani film,Atatürkün siyasi başarıları ve eşsiz devrimlerine geldiğinde Dündar;adeta midesindekileri kusuyor.Atatürkün en yakın arkadaşlarını bile idam sehpasına çıkarttığından,muhalefeti susturmak istediğinden,ülkede sürekli darağaçları kurulduğundan,otoritesini sağlamlaştırmak için oraya buraya heykellerinin yaptırıp diktirdiğinden (Bunlar anlatılırken filmde arka fonda gerilim müziği çalıyor.) sözediliyor.Can Dündar;Mustafa Kemalin ülke ekonomisindeki başarılarının da hakkını tam olarak veremiyor.Gazinin elde yok avuçta yokken ekonomide o yıllarda bir inanılmazı başardığını göremiyor anlaşılan.Savaştan yeni çıktığımız,yok olmanın eşiğinden döndüğümüz yılların Türkiyesinde Atatürk;bir yandan Osmanlıdan kalan borçları öderken bir yandan fabrikalarıyla,çiftlikleriyle,tarımdaki başarılarıyla Dünyada 1929 ekonomik bunalımının yaşandığı bir dönemde ülkesini krizden en az etkilenen ülke haline getirmeyi başarıyor.(Şimdilerde kriz bizi teğet geçecek diyen başbakana duyurulur) Üretimden yoksun bir ülkeyi,kısa zamanda üretimde milli bir ekonomi yaratarak yükseltiyor.Türkiyede Atatürkün ekonomideki bu başarılarının benzerlerinin onun ölümünden sonra yapılamamış olması da dikkat çekicidir.Ömrü hayatı cephelerde,orduların başında,savaşlarda geçmiş bir liderin ülkesini yok olmaktan,parçalanmaktan kurtardıktan sonra Cumhurbaşkanı olduğunda sıkılması gayet mümkündür.Ancak Dündarın bunu bu kadar abartması da anlamsız.Sonuç olarak Mustafa belgesi;Dündarın bir belgesel filmde asla olmaması gereken kişisel yorumlara yer vermesi,Atatürkün akeri dehalarını haklı olaraka överken,siyasi başarılarını haksız yere yermeye,onun demokrasi anlayışını küçümsemeye çalışması üzücüdür.
    cemalspc
    cemalspc

3 Şubat 2009 tarihinde eklendi
    belgesel... nereden ve nasıl bakmasını bilen bir usta var karşımızda. bize göstermek istediği de bizden biri. ütopik değil reel. uzaydan değil halktan; yani insan.
    teşekkür borcumuz var. ödeyelim.
    ercan-akbay
    ercan-akbay

2 Şubat 2009 tarihinde eklendi
    Bu sefer olmamış Can Dündar.Bir kahraman böyle yorumlanamaz..Sen yer yer Onu diktatör bile yapıyorsun,yer yer de kadın düşkünü sarhoş...Hiç hoş değil bunlar..Sana ne ki bize Bulgar mıdır nedir yabancı sevgilisini yansıtıyorsun..Üvey baba,üvey kardeşler filan..Birisi senin geçmişini didiklese hoşuna gider mi ?Bir de şu var..bir kahramanın belgeseli neredeyse ağlayan,hüzün dolu,acınacak bir ses tonuyla anlatılır mı..!Sen bu filme hiç para harcamamışsın ama sponsorların dahil ve 1000 000 seyircinle tam zamanında bir kere daha çuvalı doldurdun..Son sözümde o çok abarttığınız müzik yönetmeni bestecinize...filmde dağ başını duman almış ve bildiğimiz bir kaç türküden başka ne var müzik adına ben anlayamadım doğrusu...Sonuçta ben gönlümde ki ATA mı göremedim bu belgeselde..Ama senin gönlünde ki ATA böyleyse ona da yobazlar alkış butar ancak..
    fedaialptug
    fedaialptug

2 Şubat 2009 tarihinde eklendi
    Filmin başarılı olduğunu sananlar kesinlikle tarihi bilmiyorlar.Bu filmden bir şey edinebileceğini sananlar henüz Atatürkçülük ve T.C. İnkılap tarihi okumamışlardır. Açsınlar da Nutuka baksınlar. Acaba Mustafa Kemal Atatürk ne demek istemiş,filmde ne yapılmış. Çok uğraşılan, arşivler karıştırılan bir film böyle oluyorsa yazık. Herkes için bir hayal kırıklığı sırf isim kullanılarak para kazanma amaçlayan bir film.
    ceroximo
    ceroximo

31 Ocak 2009 tarihinde eklendi
    Atatürkü tanımamak-anlamamak, okullarda bize ezberletilen kısımlar dışında hiçbirşeyi araştırmamak ve kendimizi eğitip geliştirme yeteneğinden yoksun olmaktan gelen bu taraflı yorumları okuyunca üzülüyorum sadece.

Film Ataya hiçbir kötü lakap yüklemiyor. Eğer Türk halkı olarak en büyük liderimizi sadece yaptıkları için sevmeyi , iyisiyle kötüsüyle sevmeyi öğrenememişsek sorun bizlerdedir.

Birkaç insan kendisini kameraların önüne atıp film hakkında ileri geri konuştular diye anlamadan, dinlemeden ve hatta filmi seyretmeden hakkında konuşanların sayısı gittikçe artıyor ne yazık ki. Bırakın hariçten gazel okuyanları, izleyin, anlamaya çalışın. Kendi fikirlerinizi oluşturup onlara sahip çıkın.Başkalarının yanlış ,çarpık ve hiçbir temeli olmayan fikirleri üzerinden felsefe yapmayın.

Mustafa Kemali bana daha da çok sevdiren yegane insanlardan biridir Can Dündar. Onun Atatürk ile ilgili yaptığı her işin ardından ben Atatürkü daha da çok seviyorsam , hakkında yapılan bu çirkin yorumlarda bir yanlışlık var demektir.
    leventkara81
    leventkara81

29 Ocak 2009 tarihinde eklendi
    Tek Kelime ile süper bir belgeseldi..Ataturke olan sevgim arttı..bazıların dediği gibi Atatürke hakaret falan edildiği yok..lütfen bu yobaz zihniyeti artık bırakalım..Atatürk de bir insandı.uzaydan gelmedi..onuda bir Türk anası doğurdu..izmeyenler kaçırmasın derim..o kadar buhranlı bir hayatı olan insanın tabiki diğer insanlardan bazı farklılıkları olacaktır..Can Dündarı tebrik ederim..Ne mutlu gerçek Atatürkçülere..Ne mutlu bu filmi yapanlara
    baltazar11
    baltazar11

28 Ocak 2009 tarihinde eklendi
    Gazi Mustafa Kemal Atatürk;1. Gazilik şehitlikten sonra gelen en yüksek mertebedir. Gazi kelimesini herkes Mustafa Kemal için söyleyemeyez özellikle onu yıpratmak isteyenler2. Mustafa; İlk adı 3. Kemal;Kemalizm onun savaşlardaki tarafını temsil eder.4. Atatürk, Atatürkçülük; onun savaşlardan sonraki Türkiye için geçerli olan devrimlerini ifade eder. ilk olarak bunlar bir bütündür ve bütünü simgeler asla parçalanamaz. Param parça bir film bu yönden. ayrıca zamanlama açısında manidar. nedenini film hakkında 'çok bilen' 'çok öven' arkadaşlar araştırsın.benim tavsiyem 'mıstık' adında bir film daha yapılması eee nedense az para kazandırmıştır herkes izlemeyedi ne de olsa... birilerine hizmet eden bu kadar saçma sapan bir film daha hayatımda görmedim
    Himbil Kedi
    Himbil Kedi

27 Ocak 2009 tarihinde eklendi
    Olumsuz tüm yorumlara zırıltı diyorum, Bazı insanlar üretmez hep eleştirir ya, işte bu belgesele de o tipte çok insan dil uzatmış malesef, Daha doğrusunu bilen çıkar kaynak gösterir, Daha iyi yaparım diyen çıkar belgeselini çeker. 27 yaşıma kadar en çok beni atatürke bağlayan 2 eser sadece can dündar dan gelmiştir. Sarı zeybek ve Mustafa. Hiçbir şekilde atatürkü yerme gibi bir durum söz konusu değil, üstelik bu kadar acı, keder ve yokluk içinde tüm bunları başaran bir liderimiz olması kesinlikle küçümsenemez ki can dündar da bu noktaya parmak basıyor. Sahte atatürkçüler can dündarı vatan haini gösterme cürretindeler ama başta da dediğim gibi zırıltı. Arşivime hemen kattım, umarım bir gün çocuklarımada izletip bir mustafanın dünyaya meydan okuyuşunu övünerek izleteceğim.
    sarpcore
    sarpcore

27 Ocak 2009 tarihinde eklendi
    Cok konuşulan Mustafai sonunda izledim.Bu belgeselde anlatilan Atatürk degilde baska biri olsa ben ve bir çok insan sanırım aynen şu sekilde düşünürdü.Bu adam her fırsatta içen,dava arkadaşlarını satan ve onları idam ettırecek kadar acımasız,diktatör,din düşmanı hatta dinsiz,kadınlara düşkün vs...Bunları başka bir insan olsa diyip yazmak bile zor geliyor.Çünkü Atatürk bu sıradan bir insan degil.Bu belgeselden çıkarlılacak sonuç bumudur derseniz bence bu soru yanlış olur.Asıl sorulacak soru bu belgesel böylemi çekilir.Sen onca başarıyı onca yaptığı şeyleri alkölüne,batı hayranlığına vurdum duymaz kimseyi dinlemez diktatörlüğüne baglarsan insanlarda bundan rahatsız olur.Bu da gayet normal bir şey.Atatürk ün yaptıgı devrimleri dinle ilişkilendirmek ne derece dogru.Zaten hassas bir zaman diliminde olmayacak tarzda bir belgesel.Yanliz, mutsuz,diktatör bir Atatürk sunmak kime ne yarar sağlar.Çoğu insan gibi bende rahatsızlık duydum.
    cemceboglu
    cemceboglu

27 Ocak 2009 tarihinde eklendi
    filmi çok beğendim.çok iyi bir sinema filmi olmayabilir, belki çekilmiş en iyi belgesel değildir; ama can dündarın atatürke olan sevgisini çok güzel ortaya koyduğu, atatürkün hepimizin öyle ya da böyle bildiği klasik bilgilerinin ötesinde can dündarın altını çizdiği özellikle odaklandığı yalnızlık, hırs, iktidar sahibi olmayı sevme vb özellikleri çok güzel verdiğini düşünüyorum. 37 yaşımda, hayatımda ilk kez ataürkü klişelerin ötesine çıkan, ezbere cümleler kurmayan bir yapımda tanıdığımı hissettim. Çok beğendim.
    herseyzor
    herseyzor

26 Ocak 2009 tarihinde eklendi
    'Bizim devlet idaresinde takip ettiğimiz prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.'Mustafa Kemal Atatürk10/10
    bodrum-21
    bodrum-21

25 Ocak 2009 tarihinde eklendi
    Mustafa Kemal"in bilmediğimiz yönlerinin ortaya konduğu , gayet sürükleyici bir belgesel ortaya çıkarmış Can Dündar! Kimse neden beğenmemiş anlayamıyorum? Can Dündar kadar Atatürkçü bir vatandaş var mı ki! Film, liderlerin yalnızlığını vurgulamıs.Gayet başarılı. İzleyin izlettirin.