yenilige-dogru
19 Kasım 2008 tarihinde eklendi
Bu filmin ve yönetmenin üstüne neden bu kadar gidildi anlamıyorum.İnsanlar neyin peşinde,tam olarak ne anlatmaya çalışıyorlar onu da anlamıyorum.Can Dündar bu belgeselde hem Mustafadan bir parça,hem de Atadan bir parça anlatmaya,özetlemeye çalışmış hepimize.Ve gayet tarafsız.Kesinlikle Atatürkü bildiğimizi sandığımızdan daha iyi anlatmış bize.Bir lider vasfından çok ne kadar duyarlı bir insan,doğru bir düşünür ve ne kadar güzel bir kişilik taşıdığını göstermiş bize.Buna kadına saygısı dahil.Ortaöğretim kitaplarında anlatılan Atatürkten sıyrılmayı başarmış,daha insani yönünü vurgulamaya çalışmış.Tamam kesinlikle daha iyi olabilirdi ama böyle bir belgesele nerdeyse yüzyıllar öncesinde ihtiyacı vardı Türkiyenin ve dünyanın.Atatürk de bir insandı arkadaşlar!Her şeyi ondan beklemiş olmamız,başka Atatürk gelmez düşüncesinin de ne kadar büyük bir yanılgı olduğunu vurguluyor Atamızın kendisi belgeselde.Herkes oturup izlesin ve bir kez daha düşünsün.Ve lütfen kimse izlemeden yorum yapmasın.
10 üzerinden 9 veriyorum. filmde eleştirilecek bir şeyler -art niyetliler için- bulunabilir. bence saçmalıyorlar. her şey objektif, insani. toplumumuzda bir çok şeyde olduğu gibi sinema kültürü de oturmadı bu yüzden yorum yapanlara -hatta bana bile- kulak asmayın gidin görün... tatlı bir film. ki saf sinema değil bu; belgesel, biyografik, tarihi...
can dündar ı okurum.. izlerim.. araştırırım.. tartışırım.. mustafa filmi için teşekkür ediyorum kendisine. can dündar ın iyi bir araştırma sonucunda bu filmi yaptığını söylemek doğru geldi bana. bazı sahnelerin gerçekle bağdaşmadığı konusundaki yorumların can dündar a duyduğum güven nedeniyle pek üstünde durmadım. yapılması gereken bir filmdi ve yapıldı. önemli olan soru/sorun bu filmin neden atatürk ün ölümünden tam 70 yıl sonra yapılmış olması. bir olay en çok 50 yıl sonra detayları/yorumlarıyla alır tarih kitaplarındaki yerini. son 20 yıldır düşünülemeyeni yapmıştır sayın dündar. teşekkürler.. 9/10
bu filmi eleştrenleri analayamıyorum...Arkadaşlar filmi dün izledim ve herkesin izlemesini tavsiye ederim filmde ne Atatürke bir hakaret ne de küçük düşürücü bir sahne ya da söz var 10/10
"film bana birşey katmadı,bilmediğim birşey göstermedi."diyenlere.. Arkadaşlar biz ki ilk okul birinci sınıftan itibaren Mustafa Kemalin hayatını okuyoruz öğreniyoruz,adamın her anısını kendisinden bile ayrıntılı biliyoruz nerdeyse.daha neyi öğrenmeyi bekliyoruz?bilmediğimiz bir özel hayatı vardı onunda ayrıntılarıyla işlenmesi film eleştirme konusunda usta olan" bazılarımıza ağır geldi. "Mustafa Kemali küçük düşürmüş Can Dündar,vs.."diyenlere... *siroz hastalığı bir karaciğer hastalığıdır ve tetikleyicisi içkidir.bu demek oluyo ki Attatürkün içki içtiğini belgeselden önce de anlayablirmişiz.. *%70 lik kesimin sigara içtiği bi dünyada sigara içmek suç mu?eğlenemeyi sevmek suç mu? *Başarılı olan bir insanın çevresi tarafından kıskannıldığı için dışlanması görülmemiş bi durum mu? Uyanalım arkadaşlar Atatürk de bi insandı, robot değil.
Cumhuriyet gazetesinde okuduğum Hegelden bir alıntı : uşak için kahraman kahraman değildir , bu kahramanın kahraman olmadığı için değil uşağın uşak olduğu içindir. Efendisinin yemek yemesini, ütüsünü, tuvalete gitmesini özetle insani zaaflarını gözler uşak.. Atamız eşsiz bir insan elbette; bu ülkeyi taşıdığı nokta için minettarım kendi adıma. Ama uşak gözüyle olaya bakmanın çok da büyütülecek bir tarafı yok bence. Filmin sonlarındaki yalnızlık teması beni çok etkiledi..İzleyin ve bu kadar tartışılan bir filmi kendi süzgecinizden geçirmenin keyfine varın..
harika bir film. ama atatürk ü putlaştıran hatta ilahlaştıran bazı kesim bu filmi kaldıramadı, atatürk ün içki içmesinden karanlıktan korkmasına kadar birçok normal insani özellikleri ona yakıştıramayacak kadar zihinleri sığ.. atatürk hakkında yapılmış belki de tek ve tam anlamıyla öğretici bir belgesel olmuş. can dündarı tebrik ediyorum.. mutlaka izleyin
Can Dündar yazıklar olsun sana sen bu devletin evladı olamassın evt arkadaşa katılıyorum bu yorumları kabul etmeyenler de bu işin içinde,bu işte para bile dönüyor yazık çok yazık
Atatürk ü bu kadar aşağılamak ve küçük düşürmek bence hiç kimseye yazkışmaz Atatürk böle biri deildi tamm içki içerdi ama bu kadar da abartılmaz ki!..genel olarak beğenmedim ama isteyenler gitsin...
Genel olarak yorumlara baktım da Can Dündara teşekkür edilecegi yerde cogu kimse kötülemiş. Burdan şu anlaşılıyor ki Mustafa Kemal Atatürkü insan olarak görmek istemiyoruz biz. Herkes istiyorki sürekli onu yücelten eserler ortaya ckısın (ki bu filmin onu yücelttiğini düşünüyorum). nihayetinde o da bir insandır. kendi icinde neler yaşamıstır? neler yapmıştır? kişiliği nedir? gibi şeyler ortaya konmus. bence cok güzel. emege saygı...
arkadaşlar bence belgesel tadında cok güzel bir film olmuş.aslında can dündar gibi bi çok insan cıkmalı ve mustafa kemali anlatmalı.sadece savaşan bi insan deil ki o.İnsan;senin benim gibi.bu yönlerini görmemmiz bence insanları daha cok yaklasacaktır m.kemale.Eleştirmek yerine daha fazlasını isyeyin.Daha fazlasını yapsın tabii yapabilen varsa....Can dündar senin bütün kitaplarını okudum ve yazılarını takip ediyorm.tebrik ediyorm bu yürekliliği gösterdiğin için.birde lütfen herkese Nutuku okuyun diyorm.