Hesabım
    Tadına Doyamadığımız 10 Bilim Kurgu Evreni

    Yeni hikayelerle genişletilebilecek ilgi çekici kurgusal evrenler sunan 10 bilim kurgu filmi bu dosyamızda!

    .

    Sinemadaki en popüler türlerden biri olan bilim kurgu, izleyicilerin anında içine girdiği ve etkisinden kolay kolay kurtulamadığı bazı son derece ilgi çekici kurgusal evrenleri üretti. Doğası gereği çok çeşitli olasılıklara sahip geniş kapsamlı bir tür olduğundan, yaratıcı zihinlerin ayrıntılı ve düşündürücü evrenler inşa etmesine olanak sağladı.

    Her bilim kurgu serisi Star Wars ya da Star Trek kadar popüler olmaz ancak bazı filmler, devam filmleriyle ya da spin-off projeleriyle daha fazla keşfedilmeye değer, merak uyandıran kurgusal evrenler sunuyor.

    Bir bilim kurgu evrenini genişletmenin tek yolu devam filmleri değil elbette; çizgi roman ve animasyon diziler gibi diğer medya araçları da devreye girebilir. Neticede kurgusal bir seriyi genişletmenin en iyi yolu, evrenin ayrıntılı olarak ele alınmayan belirli yönlerini geliştirme fırsatına sahip tamamen yeni bir hikaye anlatmak...

    İşte tadına doyamadığımız ve daha fazlasını izlemek istediğimiz 10 bilim kurgu film evreni...

    Blade Runner (1982)

    .

    İlk Blade Runner filmi, Ridley Scott tarafından yönetildi ve 1982'de gösterime girdi. 2017'de gelen devam filmi Blade Runner 2049 ise Denis Villeneuve tarafından yönetildi. Blade Runner serisi, Phillip K. Dick'in 1968 tarihli "Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?" romanına ve filmler, çizgi romanlar üzerinden inşa edilen evrene dayanıyor. Android replikatları, uçan arabalar ve Voight-Kampff sorgulama makineleriyle dolu Blade Runner evreni daha da büyümeye fazlasıyla layık. Üstalik sadece canlı aksiyonda değil, animasyon ve çizgi romanlarda da keşfedilebilecek hala çok fazla şey var.

    District 9 / Yasak Bölge 9 (2009)

    .

    District 9, genişletilmeye değer zengin bir evrene sahip, 2009 yapımı fantastik bir bilim kurgu filmi. Devam filmiyle ilgili spekülasyonlar, vizyona girmesinden bu yana geçen on yılı aşkın süredir devam ediyor, ancak şu ana kadar başka bir film için somut bir plan yok. Filmin hikaye evreni, daha fazla keşfedilmeyi hak eden büyüleyici böcek benzeri bir uzaylı türü içeriyor ve eğer bu filmin evreninde bir devam filmi gerçekleşirse, doğrudan bir devam filmi olmasa bile, bu büyüleyici dünyayı bir seriye dönüştürebilir. Bununla birlikte, potansiyel devam filminin, orijinal filmin uzaylı istilası türüne yönelik benzersiz yaklaşımını sürdürmesi gerekiyor; çünkü District 9'ı benzersiz kılan buydu.

    Ready Player One (2018)

    .

    Spielberg imzalı, 2018 yapımı Ready Player One, Ernest Cline'ın 2011 yılında çıkan aynı isimli romanına dayanıyor ve son derece popüler olan film adeta evreninin genişlemesi için yalvarıyor. Cline, 2020'de ikinci bir roman yazdı ve bu pek iyi karşılanmasa da romanlarda ve filmde inşa edilen evren zengin ve ilgi çekici. Film, oyuncuların video oyunlarına ve sanal dünyalara girmelerine olanak tanıyan gelişmiş bir sanal gerçeklik biçimi olan OASIS'e odaklanıyor. Bu önermenin ucu tamamen açık ve özellikle yapay zeka, sanal gerçeklik gibi kavramların tartışmaya hakim olduğu bir dönemde, çeşitli şekillerde genişletilebilir.

    Ender's Game / Ender's Game: Uzay Oyunları (2013)

    .

    Ender's Game, Orson Scott Card'ın bazen Enderverse olarak da adlandırılan kapsamlı roman serisine dayanıyor ve her ne kadar film, romanlarla aynı düzeyde başarı elde edemese de, beyaz perdede bir şans daha elde etmeye değecek kadar genişleyen bir evren sunuyor. Uzaylılar ve insanlar arasındaki bir savaşın ardından Ender's Game, çeşitli şekillerde genişletilebilecek inanılmaz derecede düşündürücü ve ayrıntılı bir evren yaratıyor. Elbette genç - yetişkin film türü zor durumda kaldı ama Ender's Game dünyasında geçen bir dizi belki işe yarayabilir.

    The Creator / Yaratıcı (2023)

    .

    Yalnızca 2 ay önce vizyona giren The Creator, insanlık ve yapay zeka arasındaki savaşı konu alıyor ve potansiyel devam filmlerinde daha fazla keşfedilmesi gereken gemiler, silahlar ve uzay istasyonları da dahil olmak üzere büyüleyici bilim kurgu teknolojisi sunuyor. Dünya'nın büyüleyici bir distopik versiyonunu inşa eden filmin bu atmosferi, doğru yaratıcı yönlendirme ve doğru değerlendirme ile kolayca daha geniş bir kurgusal evrene genişletilebilir. The Creator küçük bir bütçeyle ilgi çekici bir dünya yarattı ve klasik bir konuya getirdiği yaklaşımla dikkat çekti. Ancak hayranların tüm beklentilerine rağmen yönetmen Gareth Edwards, devam filmi yapmayacağını söylüyor. Tabii ki her şey değişebilir...

    Alita: Battle Angel / Alita: Savaş Meleği (2019)

    .

    2019'da izleyicilerle buluşan ve canlı aksiyon bilim kurgu dünyası ile animeyi buluşturan Alita: Battle Angel'ın sürükleyici evreni gelecekteki hikayeler aracılığıyla yeni şekillerde genişletilmeyi hak ediyor. 2563 yılındaki bir cyborg'u konu alan film, filmdeki olaylardan birkaç yüzyıl önce gezegeni harap eden yıkıcı bir savaş olan Düşüş gibi mitlerle kendi evreninin bazı temellerini atıyor, ancak büyük bir kısmı düzgün bir şekilde keşfedilmeyi bekliyor. Düşüşün kendisini keşfetmek bile bu evreni genişletmenin ve onu bir destan haline getirmenin harika bir yolu olabilir. Alita 2'ye dair tartışmalar zaman zaman gündeme gelse de film için henüz resmi bir adım atılmadı.

    Dredd / Yargıç Dredd (2012)

    .

    Dredd, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu kıyısını oluşturan Mega-City One adlı geniş bir metropolde geçen 2012 yapımı distopik bir bilim kurgu filmidir. Bu filmin evreni büyüleyici ama Dredd çoğunlukla tek bir şehir blokunda geçiyor ve bu da dünyasının büyük bir kısmını keşfedilmeyi bekler hale getiriyor. Film, büyüleyici önermesinden ve dünya inşasından tam olarak yararlanmıyor ve bu da genişletilmeyi hak etmesinin bir başka nedeni. Filmin dünyası için orijinal bir film bunu yapmanın harika bir yolu olabilir, ancak orijinal çizgi romanlara dayanan ve daha geniş bir perspektif sunan bir hikaye de yeterli olacaktır.

    Ex Machina (2014)

    .

    Ex Machina oldukça müstakil bir hikaye anlatıyor ancak kurgusal evreni o kadar sürükleyici ki dünyasının keşfedilmemiş bölgelerine girecek yeni bir hikayeyi hak ediyor. Filmin yapay zekayla desteklenen insansı robotları kullanması, bu robotlarla dolu bir dünya oluşturmak için kullanılabilir ve daha sonraki filmlerin bunu daha geniş ölçüde keşfedebilmesi mümkün...

    Looper / Tetikçiler (2012)

    .

    Looper, gelecekte cinayetten kurtulmak neredeyse imkansız hale geldiğinden, hedeflerini öldürmek için zamanda geriye gitmek zorunda olan bir grup zaman yolculuğu yapan suikastçıyı takip ediyor. Her yeni film farklı bir suikastçıyı keşfedebileceğinden, Looper'ın büyüleyici önermesi spin-off'lar için için harika bir zemin sunuyor. Zaman yolculuğunun sunduğu sonsuz olasılıklardan bahsetmiyoruz bile... Dahası, Looper'ın dünyasına hakim olan suç örgütleri son derece büyüleyici ve daha fazla araştırılmaya değer.

    Tron (1982)

    .

    Tron, bir kişinin bir bilgisayarın yazılım dünyasına girip oradaki programlarla etkileşim kurmasının mümkün olduğu bir dünyada geçiyor. Filmin bu ilgi çekici önermesi, onun kült bir bilim kurgu filmi olmasına yardımcı oldu ve bir seriyi ateşledi. Ancak hâlâ daha sonraki bölümlerde geçilebilecek pek çok keşfedilmemiş bölge var. Bilgisayar dünyasına girme fikri, bu evrende gelecekteki çalışmalar için sayısız olasılık sunuyor ve bunun buna göre genişlediğini görmek mutluluk verici olurdu...

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top