Hesabım
    "True Detective: Night Country" Finalinde Neler Oldu?

    Navarro'nun akibeti ve diğer merak edilenler..

    Beyazperde

    İlk sezonuyla seyricinin gönlüne taht kuran, devam eden sezonlarında ilgi azalsa da kemik izleyicisini kaybetmeyen True Detective, geçtiğimiz aylarda 4. sezonu True Detective: Night Country ile geri dönmüş ve eleştirmenlerin de beğenisini kazanmıştı. 6 bölümden oluşan serinin final bölümü 18 Şubat Pazar günü yayınlandı.

    *Uyarı: Yazının devamı True Detective: Night Country'nin sezon finali olan "Altıncı Bölüm" için sürprizbozan içermektedir.*

    Başrollerinde Jodie Foster ve Kali Reis'i izlediğimiz sezonun son bölümü, Annie K'yi kimin öldürdüğünü kesin olarak ortaya koydu ancak Alaska Eyalet Polisi Evangeline Navarro için çok daha belirsiz bir son sundu.

    Annie K.'yi kim öldürdü?

    Bölümün son sahnelerinde Jodie Foster'ın canlandırdığı polis şefi Liz Danvers'ın, Tsalal Arktik Araştırma İstasyonu'ndaki bilim adamlarının ölümleriyle ilgili sorgulandığı görülüyor. Bilim adamlarının, araştırmalarını ilerletmek için kasabayı kasten kirlettiklerini ve yıllarca süren çalışmalarını mahvettiklerini öğrendikten sonra Annie K'nin ölümünden bilim adamlarının sorumlu olduğunu öğrendik.

    Peki bilim adamları nasıl öldü?

    Kapakta yalnızca üç parmaktan oluşan benzersiz bir el izini fark ettiklerinde, bu onları şaşırtıcı bir keşfe götürdü: Bilim adamlarının ölümlerinin düşündüklerinden çok daha basit bir açıklaması vardı. Üç parmaklı kadın Blair'in (Kathryn Wilder) evine gittiklerinde gerçeği öğrendiler; bir grup yerli kadın (Justice Ladies), bilim adamlarının Annie'yi öldürdüğünü öğrendi ve onun ölümünün intikamını almayı üstlendiler. Kadınlar araştırma merkezine bir baskın düzenlediler, bilim adamlarını topladılar ve onları donarak ölmeleri için çırılçıplak olarak buz tarlalarına gönderdiler. Bu gerçeği Danvers ve Navarro öğrendi ancak Danvers'ın sorgulamasında; kadınların hikayesini örtbas etmeye karar verdikleri açıkça belirtildi. Dizinin, bu açıklaması bir kadın gücü intikam hikayesi gibi değerlendirilebilir Ancak Night Country önceki beş bölümde bunun temelini atmak için herhangi bir şey yapmamıştı.

    Ölen bilim adamlarından oluşan devasa bir buz bloğu fantastik, unutulmaz bir icattı; bizi onlara ne olduğunu ve belki de en önemlisi sorumlunun kim veya ne olduğunu sorgulamaya teşvik eden bir icattı. Dolayısıyla büyük bir beklenti yarattı. Kadınlar suçlarını itiraf ederken, bilim adamlarını buza bıraktıktan sonra öldüren bir ruhun olduğuna dair belirsiz söylemlerde bulundular. Ancak potansiyel olarak büyüleyici olan bu hikaye bile "bu sadece bir hikaye" ifadesiyle anlatıldı.

    Navarro'ya ne oldu?

    Navarro'nun kasabadan gideceğinin sinyalleri verilmesine rağmen, "hayatta mı yoksa annesi ve kardeşinin izlerini takip ederek diğer tarafa mı geçti?" sorusu bölümün sonunda da cevap bulamıyor. Sezonun yaratıcısı Issa López'e göre ise bu sorunun doğru bir cevabı yok.

    Her şey bittikten sonra; Danvers'ın, ölen oğlu Holden'ın kutup ayısı oyuncağını ve Navarro'nun cep telefonunu Navarro'nun evine gittiğinde bulduğunu, ancak ondan hiçbir iz olmadığını görüyoruz. Bu sırada seyirciye, Navarro'nun - dizi boyunca yapmayı istediği gibi - muhtemelen annesi ve kız kardeşine katılmak için buzun üzerinde yürüdüğü gösteriliyor. Danvers'ın göl kenarındaki bir kulübenin verandasına çıktığı ve Navarro'nun da ona katıldığı son sahneye kadar ölmüş gibi görünüyor. Navarro'nun görüntüsü sadece bir imge mi yoksa yaşıyor mu?

    Issa Lopez Deadline'a verdiği röportajda "Navarro'nun yaşadığını söyleyemem ama kesinlikle öldüğünü de söyleyemiyorum. Bu sonu, bir izleyici olarak kendiniz keşfetmeniz için bir mürekkep lekeleri testi olarak çok dikkatli bir şekilde hazırladım." dedi. "Örneğin Avustralya'daki Aborijin halkı gidip dünyayı dolaşıyor, kendilerini buluyor ve sonra geri dönüyor, bence Navarro'nun da benimsediği şey de bu. Her iki şekilde de okuyabilirsiniz ve kalbinizi hangi son tatmin ediyorsa o şekilde yorumlayabilirsiniz."

    Benzer şekilde Navarro'yu canlandıran Kali Reis de Today'e şunları söyledi : “Eğer kız kardeşinin izinden gitseydi ya da sonunda huzura kavuşsaydı, sonra belki geri dönebilirdi ve döndüğünde kesinlikle göreceği tek kişi Danvers olurdu. Bazen bazı şeyler görürüz, gerçek mi değil mi bilemediğimiz. Navarro'nun Ennis etrafında göründüğünü söyleyenler de böyle işte; gerçek mi, geri döndü mü, dönmedi mi bilemiyorlar. İzleyici neyi seçmek istiyorsa onu seçecek. Ya da Navarro tam fırtınanın kalbinde dışarı çıktığında öldü ve sonra arkadaşına yardım etmeye çalışan ve kadınlarla konuşan bir hayalet mi oldu?" Navarro gerçekten hayatta mıydı? Yoksa herkesin hayal gücünün bir ürünü mü? Gidebileceğiniz birçok farklı yol var. Navarro, Danvers'a yaşadıklarını atlatması için mi gönderilmişti ve işi bitince gitti mi?. Yani gidebileceğiniz çok fazla yol var ama hepsi soyut" diye devam etti. "Issa'nın (López) yarattığı şeyin güzelliği bu. Sana ne düşüneceğini söylemiyor, tüm kanıtları sunuyor ve 'sen seç' diyor.”

    Dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktör de Navarro'nun Iñupiaq adının “uzun bir karanlığın ardından güneşin geri dönüşü” anlamına gelmesidir. Bu onun uzun geceden sonra dönüşünün simgesi olabilir mi?

    Konu ile ilgili Jodie Foster ise GQ'ya şunları söyledi; “Bilerek, ne düşünmek istiyorsan onu düşünebilirsin. Herkesin bir seçeneği var. Ben mantıklı bir insanım, bu yüzden onun kesinlikle orada olduğunu düşünüyorum. Bu, Navarro'nun iki şey arasında kalan biri olduğu fikrini güçlendiriyor; gerçek dünya ile ruh dünyası arasında, iki kültür arasında, Eskimolar ve Dominik kültürü arasında, polis memuru olmakla polislik yaptığı topluluk arasında kalan biri gibi."

    Son olarak Navarro'nun sonunun daha anlaşılabilir olduğunu düşünsek de, Liz gibi bir adalet savaşçısının tüm bunların örtbas edilmesine izin vermesi de mantık sınırlarını zorlayan bir karar gibi. Evet True Detective: Night Country kendi gizemli dünyasını doğaüstü olmayan bir şekilde sona erdirdi ancak hayaletlerin bizi terketmesi biraz daha vakit alacak gibi..

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top