Hesabım
    AHS: Hotel'in Cortez'i Hotel California mı?

    AHS: Hotel için teoriler gelmeye başladı..

    Türkiye'deki resmi yayın kaynağı FX olan American Horror Story'nin belki de en merakla beklenen sezonu Hotel geçtiğimiz günlerde izleyici ile buluştu. Lady Gaga'nın başrollerin birinde yer aldığı hikayesi ile kendinden söz ettiren dizinin bölüm sonu sahnesinde çalan Eagles klasiği "Hotel California" isimli şarkı ise, dizi hakkında bahsedilmeye başlanan çeşitli teorilerin kaynağı oldu. Yalnızca bir teori de olsa, şarkının sözlerinden yola çıkarak bu sezonun gidişatı hakkında bazı ipuçları elde etmemiz mümkün.

    Yazının geri kalan kısmı American Horror Story: Hotel 5x01 Checking In isimli bölüm hakkında sürpriz bozan içermektedir!

    Eagles'ın 1976 tarihli single'ının tartışmalı şarkısı Hotel California, yıllar içinde birçok şehir efsanesine konu olmuş, kimisi şarkının yazarları tarafından reddedilmiş, kimine ise sessiz kalınmıştı. Eagles" grubu üyeleri şarkıda; ün, para ve şöhretin dağıttığı dünyaların acımasız gerçeklerini ve Los Angeles'ın bohem yaşam tarzını kendilerine göre yorumladıklarını söylemişlerdi. Şarkının sözlerinin derin anlamlar içerdiğine dair yapılan birçok yorumdan biri de şarkıda geçen otelin, Satanizmin kurucusu Anton Szandor LaVey tarafından satın alınıp Şeytan Kilisesi'ne dönüştürülen bir otel olduğunun ileri sürülmesi olmuştu. Bazıları da bu otelin eskiden bir akıl hastanesi olduğunu ima etmiş, bazıları da şarkının uyuşturucu bağımlılığına gönderme yaptığını söylemişlerdir.

    Hotel California ile Hotel Cortez'i karşılaştırmak için şarkının sözlerine baktığımızda oldukça ilginç detaylar ile karşılaşıyoruz.

    • Çoğu otel sakini zaten ölü: Örneğin şarkının sonunda geçen; "You can check-out any time you like / But you can never leave!" (İstediğin zaman çıkış yapabilirsin, ama asla gidemezsin.) satırı; istediğin zaman çıkış yapabilirsin (yani ölebilirsin) ama asla gidemezsin (yani otelden kaçamazsın) olarak okunduğunda gayet mantıklı bir sonuç çıkıyor ortada. Zira ilk bölümde gördüğümüz üzere Sally (Sarah Paulson) ve Donovan (Matt Bomer) otelde öldüler ancak hala oralarda dolaşmaya devam ediyorlar.
    • Tüm karakterlerin bir bağımlılığı var: Bu sezonun bağımlılık üzerine olduğunu az çok anladık. Şimdiye kadar dizide gördüğümüz tüm karakterlerin ise Hotel Cortez'e tıkılı kalmalarının bir sebebi var ve bu sebep herkesin kendi bağımlılığı. Hotel California'nın bir dizesinde de dendiği gibi "We are all just prisoners here, of our own device. (Burada hepimiz yalnızca kendi düzeneğimizin mahkumuyuz.) satırı, bu bağımlılıklara işaret ediyor. Elizabet'in (Lady Gaga) seks, uyuşturucu ve kana, Iris'in (Kathy Bates) oğlu Donovan'a, Sally'nin uyuşturucuya olan bağımlılıkları gibi. Eğer bir bağımlılığınız yoksa, otelden çıkabilir ve hayatınıza devam edebilirsiniz.
    • Elizabeth Sahip mi? Lady Gaga'nın canlandırdığı karakter olan Elizabeth nam-ı diğer Kontes ilk bölümden anladığımız kadarıyla hayli sözü geçen, her şeyden sorumlu olan biri aynı zamanda Donovan'ın maker'ı. Yine şarkının bir yerinde geçen şu sözlere bakacak olursak;  "And in the master's chambers/ They gathered for the feast/ They stab it with their steely knives/ But they just can't kill the beast, (Ve sahibin odasında, ziyafet için toplandılar. Çelik bıçaklarını sapladılar ama canavarı öldüremezler.)" sözleri Elizabeth ve Donovan'ın seks partisi esnasında diğer çiftin boğazlarını kesip, kanları ile beslenmelerini hatırlatmıyor da ne yapıyor?
    • Koridordaki sesler: Dizide otele yeni gelen misafirlerin, koridorlarda yürürken duydukları ürkütücü sesler de yine şarkının "There were voices down the corridor. I thought I heard them say; Welcome to the Hotel California. (Koridor boyunca sesler vardı. Sanırım şöyle dediklerini duydum; Hotel California'ya hoşgeldiniz.)" dizelerini anımsatıyor.
    • Bu otelden çıkış yok: Son olarak şarkının "Last thing I remember/ I was running for the door/ I had to find the passage back/ To the place I was before, ( Hatırladığım son şey, daha önce bulunduğum yere dönebileceğim geçidi bulmak için kapıya doğru koşuyordum.) sözleri Hotel California ve Hotel Cortez'den defolup gitmek istemenin paralelliğine dikkat çekiyor.

    Son olarak Hotel California şarkısının Asylum Records isimli plak şirketi tarafından piyasaya sürüldüğü dipnotunu da vererek, sizlerin konu ile ilgili yorumlarınızı, teorilerinizi bekliyoruz.

    Yararlanılan kaynaklar: Vikipedi, bustle.com

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top