Hesabım
    2023'ün Kazananı Universal Oldu: Disney'in 7 Yıllık Zaferine Son Verdi!

    Disney 100. yılında küresel gişe liderliğini Universal Pictures'a kaptırdı.

    Universal Pictures

    2023'te Universal Pictures, Disney'in yedi yıllık zaferine son vererek yılın en çok kazanan stüdyosu oldu. "Süper Mario Kardeşler Filmi" ve "Oppenheimer" gibi, yılın en çok kazananları arasında ilk üçe giren iki filmi olan Universal, dünya çapında 4.91 milyar dolar hasılat elde ederken, Disney filmleri 4.83 milyar dolarda kaldı.

    Universal'a kıyasla daha az filmi vizyona giren Disney bu yıl genel olarak başarısızlıklarıyla gündeme gelmiş olsa da "Galaksinin Koruyucuları 3" ve "Küçük Deniz Kızı" gibi filmlerle yine de belirli bir kazanca ulaşmayı başardı. Ancak küresel gişede 1.36 milyon dolar kazanan "Süper Mario Kardeşler Filmi" ve 952 milyon dolar kazanan "Oppenheimer" ile aynı seviyede bir filmi yoktu.

    Bu iki film tek başına Universal'ın kazancının neredeyse yarısını oluştursa da stüdyo, her büyük stüdyo gibi hayal kırıklığı yaratan performanslar da sergiledi ve bunun ana örneği "Renfield"dı. Ancak yıl boyunca çok sayıda küçük başarı da elde ettiler, özellikle de korku türünde. Aile dostu kimliği göz önüne alındığında korku Disney'in pek fazla kâr beklediği bir alan değil.

    Blumhouse, "M3GAN" ve "Five Nights at Freddy's" ile dünya çapında sırasıyla 181 milyon dolar ve 291 milyon dolar gelir elde ederek onların liderliğini üstlendi. Her iki filmin de bütçesi küçüktü ve ikincisi Blumhouse'un tarihindeki en çok hasılat yapan filmi oldu.

    Bu arada Disney, 2023'te bir dizi maliyetli gişe felaketi üretti. Bunlar arasında "Indiana Jones ve Dial of Destiny" (384 milyon dolar), "The Marvels" (206 milyon dolar) ve "Wish" (177 milyon dolar) yer alıyor. Bu rakamlarda gülünecek bir şey olmasa da filmlerin tümü nispeten yüksek bütçelere sahipti ve gişede kârlı duruma geçemediler.

    Disney ayrıca, 100 milyon doları aşan harika açılış hafta sonuna rağmen "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" (477 milyon dolar) gibi bazı hayal kırıklığı yaratan performanslar da sergiledi. Bu çerçevede, küresel çapta 864 milyon dolar kazanan "Galaksinin Koruyucuları 3", 570 milyon dolar kazanan canlı aksiyon "Küçük Deniz Kızı" uyarlaması ve Pixar'ın sonradan atağa geçerek 496 milyon dolar kazanan animasyonu "Elemental" stüdyonun başarılı yapımlarından oldu.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top