Hesabım
    "Çığlık"ta Hangi Filmlere Gönderme Yapıldı?

    Çığlık serisinin 5. filminde atıfta bulunulan bütün korku filmlerini derledik...

    Çığlık serisinin 5. filmi geçtiğimiz hafta sonu vizyona girdi. Serinin, 2015 yılında vefat eden usta yönetmen Wes Craven tarafından yönetilmeyen ilk filmi olan "Çığlık", büyük beğeni topladı ve ABD'de gişenin bir numarası olmayı başardı. 

    James Vanderbilt ve Guy Busick tarafından yazılan, Matt Bettinelli-Olpin ve Tyler Gillett tarafından yönetilen Çığlık; Neve Campbell, Courtney Cox, David Arquette gibi serinin eski oyuncularının yanı sıra Jenna OrtegaMelissa BarreraJack QuaidJasmin Savoy BrownMikey MadisonMason GoodingKyle GallnerSonia Ammar ve Dylan Minnette gibi yeni isimler yer alıyor.

    Çığlık serisi, 1996 yılında çıkan ilk filminden itibaren, korku filmlerine yoğun bir şekilde referans veren "meta" bir seri oldu. Bir video kiralama dükkanında çalışan ve korku filmleri hakkındaki derin bilgi birikimiyle adeta izlemekte olduğumuz filmde yaşanacak olayları yorumlayan Randy'den (Jamie Kennedy), kurbanlarına "En sevdiğin korku filmi ne?" diye soran hayalet maskeli katiline; ilk filmdeki cinayetleri ve ardından yaşananları "Stab" isimli bir film serisine çevirerek film-içinde-film kurgusuna yönelen hikayesinden, başta Elm Sokağında Kabus olmak üzere Wes Craven filmlerine yaptığı göndermelerle Çığlık filmleri her zaman göndermelere dayalı mizahi bir temelin üzerinde durdu.

    Serinin beşinci filmi de bu açıdan diğer filmleri takip ediyor. Çığlık 4'ten 11 yıl sonra gelen film, klasik korku filmlerinden olduğu kadar, bu 11 yıllık dönemde çıkan kült korku filmlerinden de bahsediyor. İşte Çığlık'ta referans verilen bütün filmler:

    Çoğunun yapımcılığının A24 tarafından üstlenildiği bu daha ciddi, bağımsız ve "yüksek korku" filmlerinin hepsine filmin açılış sekansında atıfta bulunuluyor. Jenna Ortega'ın canlandırdığı Tara Carpenter karakteri, katille konuşurken ana akım korku filmleriyle pek ilgilenmediğini söylüyor.

    Mason Gooding tarafından canlandırırlan Chad Meeks Martin karakteri, pazılarını Hızlı ve Öfkeli serisinin bu filmindeki karakterlerinkiyle karşılaştırıyor. 

    Ana karakter Sam Carpenter'ın (Melissa Barrera) sorunlu erkek arkadaşı Richie Kirsch (Jack Quaid), zorlu geçmişiyle ve Woodsboro'nun mirasıyla boğuşurken bu iki klasik korku filmine atıfta bulunuyor.

    Bu klasik korku filmlerinin posterleri Meeks-Martinlerin evinin duvarında görünüyor. Ayrıca Psycho filmindeki meşhur duş sahnesini de görüyoruz. 

    Filmin yönetmeni Rian Johnson'ın adı, tartışmalı "Stab" filmini yönetmesi için geçiyor.

    Bu filmlerin hepsine "re-quel" tartışması sırasında atıfta bulunuluyor ve klasik filmlerin yıllar sonra çıkan devam filmlerinin başarılı olması için, orijinal filmlerdeki oyuncuların da yer alması gerektiğini söylenerek Çığlık filminin kendisine de bir gönderme yapılıyor.

    Bu iki film ise, orijinal filmlerin oyuncularını dahil etmeyen, doğrudan yeniden çevrimler olarak başarısız olarak değerlendiriliyor.

    Bu filmlere doğrudan bir referans yok fakat ikisi de Çığlık gibi çoğunlukla hastanede geçmesi açısından benzerlik taşıyor.

    Oldukça beğenilen bu iki korku filminde rol alan Jordan Peele'nin kokru türündeki hükümdarlığı filmdeki herkes tarafından kabul ediliyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top