Hesabım
    Netflix'in İlk Arapça Orijinal Filmi "Perfect Strangers", Orta Doğu'da Ahlaki Bozulmaya Yol Açtığı Gerekçesiyle Suçlanıyor

    Eşcinsel bir karakterin yer aldığı film, ağır eleştirilerin hedefinde...

    Netflix'in ilk Arapça orijinal filmi "Perfect Strangers", 20 Ocak'taki yayınından kısa süre sonra, Orta Doğu coğrafyasından ağır eleştiriler almaya başladı. Mısırlı bir politikacı, eşcinsel bir karaktere yer vermesi nedeniyle filmi, sapkınlık ile suçlayarak eşcinselliği ve ihaneti teşvik ettiğini öne sürdü. Ayrıca filmi, Arap toplumunu bozma planının bir parçası olmakla da suçladı.

    Perfect Strangers, 2016 tarihli İtalyan filmi Perfetti Sconosciuti'nin onlarca uyarlamasından biri. Orijinal İtalyan filmini uyarlayan ülkeler arasında Yunanistan, İspanya, Fransa, Kore, Meksika, Macaristan, Japonya, Ermenistan, İsrail gibi pek çok ülke yer alıyor. Filmin Türkiye uyarlaması ise 2017 yılında Serra Yılmaz tarafından yönetilen ve Belçim Bilgin, Buğra Gülsoy, Çağlar ÇorumluŞebnem Bozoklu gibi isimlerin rol aldığı Cebimdeki Yabancı.

    Film, bir akşam yemeğinde toplanan arkadaşların, telefonlarına gelen bütün aramaları ve mesajları gördüğü bir oyun oynamasını anlatıyor. Bütün telefonlar masaya konulduğunda ortaya hiç beklenmedik sırlar dökülüyor.

    Filmin, tabu olarak kabul edilen ve birçok Orta Doğu ülkesinde ekranlarda nadiren görülen ya da hiç görülmeyen hikayeleri içermesi ve eşcinsel bir karakterin yer alması nedeniyle, sınırları zorlayarak büyük bir tartışma yaratacağı bekleniyordu ancak bu kadar ani ve büyük bir tartışmanın alevlenmesi kolay kolay tahmin edilemezdi.

    Perfect Strangers, Twitter'da, eşcinselliği ve "ahlaki bozulmayı" teşvik etmek, "Batılı fikirleri muhafazakar bir topluma sokmak" ile suçlanarak bir homofobik mesaj yağmuruna yol açtı. Bir kullanıcı filmin sadece yasaklanması gerektiğini değil, ilgili herkesin “kovuşturma” ile karşı karşıya kalması gerektiğini de sözlerine ekledi.

    Son zamanlarda Eternals ve West Side Story gibi filmler, eşcinse karakterler içermeleri nedeniyle pek çok Orta Doğu ülkesinde yasaklanmıştı. Perfect Strangers ise Netflix'te yayınlandığı için bölgesel sansür mekanizmalarına takılmadan platformdaki yerini aldı.

    Filme karşı en büyük eleştiriler Mısır'dan gelirken, Lübnanlı oyuncu ve yönetmen Nadine Labaki ile Mısırlı yıldız Mona Zaki de bu eleştirilerden paylarını aldılar. Mona Zaki, Mısır toplumunun yapısını bozmak isteyen deniz aşırı ülkelerin planlarının maşası olmakla suçlandı.

    Bütün bu öfkeye rağmen, Perfect Strangers, Orta Doğu bölgesinde Netflix'in en çok izlenen içeriği oldu. Film, diğer bölgelerde de ilgi gördü, örneğin Fransa'da platformun en popüler 6. içeriği oldu.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top