Hesabım
    Tomtom Sinema Karnavalı!

    Galatasaray - Tomtom Mahallesi, sinemayla dolu bir hafta yaşayacak!

    Açık havada ücretsiz film gösterimlerinin yapılacağı Karnaval'ın programı, ağırlıklı olarak disiplinlerarası etkileşime dayalı performans ve işlerden, sokak partilerinden oluşuyor. Bu sinema haftası, 'yüksek kültür'ün ayrıcalıklı alanına sıkışan 'entelektüel düşünme' ile çoğu kez sadece 'popüler kültür'ün marifeti sayılan 'eğlence'yi, yer yer de gerçekle fanteziyi birbirine katmanın peşinde.

    Tomtom Sinema Karnavalı, sanatçıyla seyirciyi aynı sinemaseverlik düzleminde buluşturmak, filmlerle ilgili takıntılarımız üzerinden göreceliliği ifşa etmek ve birbirimizden etkilenme biçimlerimize saygı duruşunda bulunarak kapalı devre sistemler yerine 'daimi oluşum'a kadeh kaldırmak istiyor.

    İşte festivalin programı:

    KONTUN BAHÇESİ: GIOVANNI SCOGNAMILLO SERGİSİ

    Daha önce hiç sergilenmemiş resimleri, favori filmlerinden parçalar, yazdığı kitaplar, 'action figure' koleksiyonu...

    Giovanni Scognamillo'nun daha önce hiç sergilenmemiş, sadece çok küçük bir kısmı 'underground' dergilerde yer almış resimleriyle başkalarının da tanışmasının zamanı çoktan geldi. Aşkla birlikte korkulardan, erotizmden, mistik olana meraktan, sinema, çizgi roman, edebiyat ve şiirden beslenen bir dünyanın, naif, capcanlı ve net göründüğü kadar karanlık ve gizemli imgeleri bunlar.

    Sergide, Scognamillo'nun resimlerine ilaveten, yıllardır biriktirdiği 'action figure'ler, yazdığı kitaplar, hayal dünyasına damga vurmuş filmlerden parçalar, onun için önemli olmuş objelerden örnekler ve ressam/heykeltraş İlhan Sayın'ın, Scognamillo'nun figürlerinden yola çıkan enstelasyonlarıyla karşılaşacaksınız. Sergi, 'Pera'lı Scognamillo'nun çocukluk ve gençlik yıllarında önemli bir yer edinmiş olan Tomtom Mahallesi'nde, gece kulübü olarak bildiğimiz, ilk kez bir sergi mekanı olarak kullanılan Indigo'da hafta boyu ziyaret edilebilecek.

    18-25 Haziran / Indigo / 12.00-20.00

    MONSIEUR M - DJ SET: TRAMONTO DI TOMTOM

    Yıllardır Indigo'da çalmak isteyen Monsieur M, serginin açılış kokteylinde Indigo Lounge'da, kendi tarzı yerine dedesinin gençlik yıllarına damga vurmuş zamansız parçalarla birlikte daha yeni 'jazzy' sound'ları içeren, 'Tramonto di Tomtom' (Tomtom'da Günbatımı) isimli bir 'set' sunacak:

    Caz, rumba, bossa nova, Fransız & İtalyan 'oldies'... Johnny Hodges, Clifford Brown, Glen Miller, Mina, Connie Francis, Bebel Gilberto, Antonio Carlos Jobim, Jimmy Fontana, Patty Bravo, Georges Moustaki, Michel Legrand, son albümü "Mondo Cane"de romantik İtalyan klasiklerini yorumlayan (Faith No More grubunun solisti) Mike Patton...

    18.06 Cumartesi / 19.00-21.00 / Indigo Lounge

    'PAUL LEGER SHOW': AÇILIŞ PERFORMANSI

    Klasik film sahnelerinin genç performans, dans ve tiyatro sanatçıları tarafından 'canlı' olarak yeniden yorumlanacağı, sinemanın tiyatroya taşınacağı bir gösteri. Adını, Emir Kusturica'nın "Arizona Dream" filminde Vincent Gallo'nun canlandırdığı takıntılı Paul Leger karakterinden alıyor. 'Paul Leger Show', aynı 'sinemanyak ruh'a, filmleri hayat, hayatı film zannedenlere adanmış performanslardan oluşuyor.

    Oyuncular: İlyas Odman, Aslı Bostancı, Mehmet Ali Nuroğlu, Okan Urun, Melih Kıraç, Yağmur Gurur, Gökçe Yiğitel

    18.06 Cumartesi / 21.00-21.30 / Garajİstanbul

    DR. MOOG - DJ SET: GECENİN ÇOCUKLARI / GIOVANNI SCOGNAMILLO'YA SAYGI

    Müzik ile sinemanın avangard, fantastik türleri, duyulmadık-görülmedik hazineleri ve B-sınıfı örnekleri konusunda İstanbul'daki sayılı koleksiyoner ve DJ'den biri olarak istikrarlı bir 'underground' kariyeri sürdüren Dr. Moog (Deniz Pınar), Scognamillo için özel bir performans hazırladı.

    18.06 Cumartesi / 21.45-01.00 / Indigo Lounge

    AÇIK HAVA SİNEMASI

    Karnaval boyunca akşam saatlerinde yerli-yabancı film klasikleri, açık havada ücretsiz olarak gösterilecek. Film esnasında konuşmak, yiyip-içmek, dans etmek, şarkı söylemek -ve diğer 'uygunsuz davranışlar'- serbest.

    18-25 Haziran / Akarsu sk.

    CONTROL VOLTAGE PROJECT (Mert Topel & Alper Maral):

    KRZYSZTOF KOMEDA GECESİ

    Roman Polanski ile Polonya cazının efsane ismi Krzysztof Komeda işbirliğinin üç klasiğine, "Rosemary'nin Bebeği", "Cul-de-sac" ve "Korkusuz Vampir Avcıları"nın soundtrack'lerine 'voltaj ayarı'...

    Control Voltage, analog synthesizer'ların gerçek potansiyelini ortaya çıkarmaya adanmış, deneysel bir proje. Caz piyanisti / öğretim görevlisi / 'ses bilimci' Alper Maral ile tuşlu çalgılar uzmanı, Nil Karaibrahimgil'den Tarkan'a birçok popüler ismin usta klavyecisi olarak tanınan Mert Topel'den oluşan ikili, Komeda & Polanski işbirliğinden örnekleri, "Rosemary's Baby", "Cul-de-sac" ve "Fearless Vampire Killers"ın soundtrack'lerini yorumlayacak.

    22.06 Çarşamba / 21.00 / Alt.

    FİLM MARATONU: ENGİN ERTAN'DAN KÜLT FİLM SEÇKİSİ

    Aylık 'Sinema' dergisinin Yazıişleri Müdürü, dergideki 'Kült Filmler' köşesi ve aynı isimli kitabıyla tanıdığımız Engin Ertan, Karnaval için, pek kolayca karşınıza çıkmayacak, birbirinden tuhaf (ama gerçekten tuhaf!) filmlerden özel bir seçki hazırladı.

    Gün boyu girip çıkılabilecek 'ücretsiz' gösterimler esnasında, Garajİstanbul'un barından 'ihtiyaç' karşılamak mümkün.

    25 Haziran / 11.00-19.00 / Garajİstanbul

    LEGOWELT LIVE: '13. DİSKOYA SALDIRI'

    Hollandalı 'electro' dahisi, sinemadaki esin kaynaklarını yorumluyor: John Carpenter, 70'-80'lerin fantastik filmleri, Klaus Kinski...

    Önce müzik türlerinden bahsetmek gerekiyorsa, italo-disco, Chicago deep house, Detroit techno ve electro'yu bir çırpıda sıralayalım. Ama bu 'synthesizer' sihirbazının esin kaynakları, birkaç müzik türünün epey ötesine uzanıyor.

    Legowelt, tek bir imgeden, tek bir tınıdan koskoca bir hayal dünyası inşa edebilen müzisyenlerden biri. Legolarla uzay gemisi yapan çocuğunkine benzer bir hevesle, kültürel anlamda etkilendiği ne varsa, bol çağrışımlı kurmaca serüvenler halinde birer albüme dönüştürüyor. Bunlar, çoğunlukla 'var olmayan' filmler için bestelenmiş 'hayali soundtrack'ler. Bazen de doğrudan bir filmin müziğine ya da bir sinemacıya atıfta bulunan işler.

    Analog ekipmana, 'elektronik ses üretimi' tarihinden gelip geçmiş her türlü alet edevata olan tutkusuyla tanınan, yeri gelince dijitalin nimetlerinden faydalanmayı da ihmal etmeyen Legowelt, 2002 yılında "Disco Rout" isimli hit'iyle Avrupa elektronik müzik sahnesinin yıldızlarından biri haline geldi. Buna rağmen 'yeraltı'ndan çıkmamaya da özen gösterdi.

    "European Tribute to John Carpenter" isimli toplama albümde yer alan bir 'cover' çalışması var ki, Türk sinema seyircisi için fazlasıyla tanıdık. 80'ler Yeşilçam filmlerinde 'kötü yol'a düşen gençlerin gösterildiği sahnelerin 'en az' yarısında, Carpenter'ın az bilinen ilk filmi "13. Bölgeye Saldırı / Assault on Precinct 13"in tema parçası çalıyordu. Bu beste memleketimizde zamanla 'Nuri Alço müziği' olarak ünlendi. Legowelt ise, bu minimal 'synth' melodisini mükemmel bir dans parçasına dönüştürmüştü.

    25 Haziran / 24.00 / Indigo Lounge

    DISC JOCKEY ARI & B-BOT - DJ SET

    Legowelt'in Indigo Lounge'daki performansının öncesi ve sonrasında, benzer müzik türlerini İstanbul kulüplerine taşıyan iki DJ'i, B-BOT'un italo-disco, Disc Jockey Ari'nin ise electro / electro-house parçalarından oluşan setlerini dinleyeceğiz.

    'THRILLER'

    Sinema tarihinde kimi sahneler var ki, seyirciyi dehşetin tam da gözünün içine baktırıyor. SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) üyesi Engin Ertan ile onun kadar 'korkunç' bir film koleksiyoncusu, ilaveten sinema yazarı / DJ / film distribitörü olan Uğur Bayazıt, ustura ve bıçakların tehdidi, kesip-biçmenin terörü altında geçen klasik film sahnelerini derlediler. Ertan ile Bayazıt'ın birkaç dakika içinde sinema tarihinde 'gergin' ve atmosferik bir tur yaptıran seçkisi, Çiçek Kahraman'ın ("Küçük Kıyamet", "Ara", "Uzak İhtimal"...) kurgusuyla, 'mahrem' bir deneyim olarak küçük bir kulübede meraklısıyla buluşuyor. Gün boyu ziyarete açık.

    18-25 Haziran / Akarsu sk. (Alt.'nın yanı)

    DOUBLE WHAMMY - DJ SET: MAHVEDEN SESSİZLER

    Disko Detone ve Kinoyxo'nun ortak projesi 'Double Whammy'den post-punk, electro-punk, new-wave, synth-wave, flexi-pop ve İtalyan underground'una adanmış bir set.

    23 Haziran / 22.00-02.00 / Indigo Lounge

    'BREAKFAST AT TOMTOM'

    26 Haziran / 06.00-08.00 / Akarsu sk.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top