Hesabım
    'Çıngıraklı Top' Sesli Betimleme Tekniğiyle İlk Kez TV'de!

    Görme engellilerin filmlerdeki diyalogsuz sahneleri anlayabilmesini sağlayan sesli betimleme tekniğinin kullanıldığı “Çıngıraklı Top” adlı film, 30 Ağustos Salı saat 20.30’da Smart Sinetürk ekranlarında olacak...

    Yurtdışında artık bir zorunluluğa dönüşen fakat ülkemizde maalesef önemsenmeyen bir konu olan işitme engelliler için kendi dillerinde altyazı desteği, son zamanlarda kurulan Türkçe Altyazılı Türk Filmleri Kütüphanesi ve diğer gönüllü çalışmalarla ülkemizde yeterli düzeyde olmasa da gelişme göstermeye başladı. Daha önce Türkçe altyazılı olarak vizyona giren Başka Dilde Aşk ve No Ofsayt filmlerinin ardından, şimdi de görme engellilerin film izlemesi ve filmde yer alan diyalogsuz sahneleri anlamasını sağlayan betimleme tekniğinin uygulandığı Çıngıraklı Top adlı film, D Smart ekranlarında izleyiciyle buluşacak.

    Türk televizyon tarihinde yayınlanacak ilk sesli betimleme seçeneği bulunan film olacak Çıngıraklı Top, 30 Ağustos Salı saat 20.30’da D-Smart’ın sinema kanalı Smart Sinetürk’te yayınlanacak. Yönetmenliğini Egemen Ertürk'ün yaptığı film, bakanlıktan gelen bir yazı üzerine Çin Engelliler Olimpiyatları’na katılmak için Türkiye’nin ilk körler futbol takımını kurmaya karar veren Boğaz Körler Derneği'nin, çıngıraklı top etrafında birleşen bir amatör futbol takımı kurmasını neşeli ve duygusal bir dille anlatıyor.

    Sesli Betimleme nedir?

    Görme engellilere, özellikle diyalogsuz sahnelerdeki detaylar, sesli betimleme tekniğiyle anlatılıyor. Filmde yer alan mimikler, jest ve dekorlar, seslendirilerek, görme engellilerin filmi tam olarak anlamaları sağlanıyor. Bu amaçla kurulan Sesli Betimleme Derneği, Çıngıraklı Top başta olmak üzere birçok filmi, görme engellilerin keyifle izlemesini sağladı.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu'nun 21 Nisan 2009 tarihinde almış olduğu, filmlerde sesli betimleme seçeneği yer almasını tavsiye etme kararının yeterli olmadığını, bunun yurtdışındaki örneklerde olduğu gibi bir yasayla zorunluluk haline getirilmesini bekliyor ve Beyazperde olarak yetkililerden engelli vatandaşlarımızın sinemayla olan bağlarını kopmadan devam ettirebilmeleri adına ivedi bir çözüm bekliyoruz.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top