Hesabım
    BAFTA'da Kurallar Değişti

    Akademi, oylama ve seçim kurallarında değişikliğe gittiğini açıkladı...

    Gelecek seneki BAFTA oylamalarında 3 yerine 2 tur oylama olacak ve uzmanlıklar ile tam üyeliklerin oy verme gücünün dengesine çeki düzen verilecek.

    Bu değişiklikler uzun yıllardır konuşuluyordu fakat AMPAS'ın Oscar ödül törenini daha erken tarihe çekme ihtimalini düşünmeye başlaması bu değişikliklerin gerçekleşmesini tetikledi.

    Oscar ödülleri için tarih Şubat sonu olsa da, AMPAS aday açıklamasını BAFTA'nın geleneksel tarihi olan Ocak ortasına çekti. Böyle olunca da BAFTA'nın başındakiler kendi süreçlerini daha verimli hale getirebilmek açısından british.org sitesinde açıklanacak olan adaylıkları Ocak 9 olarak belirledi.

    BAFTA film komitesi başkanı Nik Powell, "Bu karar, iki-tur oylama sistemini daha kolay ve açık bir hale getirmek, ayrıca daha çok üye olmasını sağlamak için verildi" şeklinde konuştu.

    Eskiden, oylamanın ilk turu Ocak başlarında bitiyordu ve her kategori için 15 adayla sonuçlanıyordu. Birkaç hafta sonra ikinci turda bu sayı 5 adaya düşüyordu ve üçüncü turda ise kazananlar seçiliyordu.

    Gelecek senenin ödüllerinde ise ilk turda 5 aday seçilecek, oylamalar 4 Ocak'a kadar sürecek, ikinci tur ise Şubat başında kazananların seçilmesi şeklinde olacak.

    Eskiden olduğu gibi, tüm oylamalarda hem adaylar hem de kazananlar 5 kategoride seçilecek: en iyi film ve 4 aktör/aktrist ödülleri.

    Fakat ilk kez tüm oylayanlar 11 "below the line" kategorisine de oy verecekler. Bu kategoride şu başlıklardan oluşuyor: Orijinal senaryo, yönetim, sinematografi, kurgu, kostüm tasarım, makyaj-saç,orijinal müzik, yapım tasarım, ses ve özel görsel efektler.

    Bu değişikliklere karşı olanlar, BAFTA'nın sisteminin iyice Oscar'a benzediğini, İngiliz ödüllerini daha az farklı kıldığını savunuyorlar. Tüm BAFTA üyelerine son sözü söyleme hakkı verilmesi ve ödül sayısının artması sonucu, seçimlerin daha farksız olacağı ve popüler bir filmin tüm ödülleri süpüreceğinden endişe ediliyor.

    Bu arada BAFTA, üyeliklerini de gözden geçiriyor ve üyelerin hala sektörden isimler olmasına dikkat ediyor. Bazı üyelerin kısa bir kariyer sonrası artık sektörde olmadıkları halde ödemelerini yaptıkları için film ödüllerinde oy verebildiklerini, böyle bir kalabalıktan dolayı çok daha deneyimli kişilerin de BAFTA üyeliğine yer bulamadıklarını gözlemleyen BAFTA yetkilileri,üyeliğin en iyi kalitede olması için ellerinden geleni yapacaklarını belirttiler. Bakalım önümüzdeki BAFTA ödüllerinde, bu değişimler farkedilecek mi...

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top