Hesabım
    Rio Film Festivali Başlıyor!

    15 gün, 400 film, 30'dan fazla sinema...

    Bölgesinin en büyük film festivallerinden Rio de Janeiro Uluslararası Film Festivali İngiliz sinemasını mercek altına aldığı bu yıl 29 Eylül'de başlıyor. 11 Ekim'de son bulacak olan festival 15 gün boyunca 60 ülkeden seçilen 400 filmi ülkenin 30 farklı bölgesinde sinemaseverlerle buluşturacak. Ayrıca festival kapsamında kurulan RioMarket'te film yapımcıları, dağıtımcılar ve sektör temsilcileri bir araya gelerek Brezilya ile dünya sinemasını buluşturacak.

    Festivalin açılış filmi Breno Silveira'nın merakla beklenen yeni filmi Gonzaga - From Father To Son il yapılacak. British Council ve the UKBrasil ortaklığı ile yeni İngiliz sinemasına önemli bir ayıran festivalin bu bölümdeki gözdesi ise Mike Newell'in edebiyat uyarlaması Great Expectations filmi. Yine bu kapsamda Alfred Hitchcock'un ilk dönem sessiz filmleri Copacabana plajındaki açık hava sinemasında festival takipçileri ile buluşacak. İngiliz Film Enstitüsü tarafından restore edilen filmlerden yapılacak olan gösterimlere İngiliz besteciler ve Brezilya Senfoni Orkestrası eşlik edecek.

    Festivale katılacak dünyaca ünlü konuklar arasında kesinleşen isimler oyuncu Jeremy Irons, yönetmenler Fernando Trueba, Leos Carax, Jonathan Dayton ve Valerie Faris (Küçük Gün Işığım (Little Miss Sunshine)), Teresa Villaverde, Joao Pedro Rodrigues, Roland Joffé ve modern performans sanatçısı Marina Abramovic.

    Programa göz attığımızda ise ilk göze çarpan yapımlar arasında Francis Ford Coppola'nın Twixt'i, Stephen Frears'ın Lay The Favorite, Taviani Kardeşler'in Sezar Ölmeli (Cesare Deve Morire), Michel Gondry'nin The We And The I, Kiyoshi Kurosawa'nın Shokuzai, Michael Winterbottom'un Trishna, Carlos Sorín'in Días de Pesca, Sarah Polley'in Stories We Tell, Spike Lee'nin Michael Jackson Bad 25 gibi filmleri göze çarpıyor. Festivalin dünya sineması bölümü ise oldukça kalabalık bir yıldızlar topluluğunu andıyor: Kim Ki-duk, Ben Affleck, Leos Carax, François Ozon, Jacques Audiard, Wes Anderson, Ulrich Seidl, Oliver Stone, Stephen Frears ve Robert Redford bunlardan bazıları. Ayrıca Şahane Misafir (Magnifica Presenza) filmiyle Ferzan Özpetek Dünya Sineması bölümünde yer alıyor.

    Londra'dan sonra Olimpiyat meşalesini devralacak olan Rio, festival kapsamında bunun da kutlamasını yapacak. Geçmişten günümüze Olimpiyat temalı film ve belgesellerin konuk olacağı festival, hem klasik yapımları hem de genç yönetmenlerin yaratıcı işlerini bir araya toplamasının yanında, usta isimlerin son dönem filmlerini de perdeye taşıyarak sinemaseverler için kaçırılmayacak bir etkinliğe dönüşüyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top