Hesabım
    Kış Uykusu, New York'taydı!

    Nuri Bilge Ceylan, dünyanın en önemli modern sanatlar müzelerinden MoMA'nın, 29 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ''Yönetmen Nuri Bilge Ceylan Toplu Film Gösterimi'' etkinliği dolayısıyla New York'a gitti.

    Cannes Film Festivali'nden Altın Palmiyeyi kucaklayan Nuri Bilge Ceylan'ın Kış Uykusu filmi, New York'ta Modern Sanatlar Müzesi'nde (MoMA) ilk kez Amerikalı izleyiciyle buluştu. Cnnturk.com'un haberine göre; Amerikalı izleyicilerin yoğun ilgiyle takip ettiği Nuri Bilge Ceylan'ın Kış Uykusu filminin gösteriminin tüm biletleri kısa sürede tükenmiş. Ceylan filmleri retrospektifini MoMA'da organize eden müzenin Film Küratörlerinden Jytte Jensen yaptığı tanıtım konuşmasında; Nuri  Bilge Ceylan'ın filmlerini MoMA'da göstermekten büyük memnuniyet duyduklarını, çağdaş uluslararası sinemanın ustalarından biri olan Ceylan'ın filmlerinin dünyanın en prestijli film festivallerinde önemli ödüller, harika yorum ve eleştiriler aldığını, her yeni filminin büyük bir heyecanla beklendiğini dile getirdi.

    Jensen'in konuşmasının ardından sözü devralan Nuri Bilge Ceylan, salonu dolu görmekten ne kadar mutlu olduğunu dile getirdi. Kış Uykusu'nun senaryosunu eşiyle birlikte 6 ayda yazdıklarını ve bunu yaparken zaman zaman tartıştıklarını anlatan Ceylan, senaryonun başlangıç noktasını Rus yazar Anton Çehov'un bazı kısa öykülerinin oluşturduğunu, ama bu temele çok şey katıp çok şey de çıkarttıklarını söyledi. 

    MoMA'da Doğan Haber Ajansı'na özel röportaj veren Ceylan, MoMA'da bir retrospektif düşüncesinin epey uzun bir zamandır akıllarında olduğunu, MoMA'nın Film Küratörü Jytte Jensen ile 3 yıldır bu projeyle ilgili temasta olduklarını söyledi. Amerikalı seyircilerin ticari filmlere daha yakın olmasına rağmen kendi filmlerine büyük ilgi göstermelerini nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine Ceylan; ''Tüm dünyada durum aynı. Yani Hollywood burada diye Amerikan seyircisi dünya seyircisinden o kadar da farklı değil. Özellikle New York'ta, ki entellektüel seyirci, farklı sinemalara ilgi duyan seyirci genellikle başkentlerde olur. Nasıl İstanbul'da bu tip filmler ilgi görüyorsa burada da (ABD) New York'ta ilgi görüyor. Amerika'nın da farklı bir sinemaya ilgi duyan kesimi var, burada da yine sanat filmi diyebileceğimiz filmler üreten sinemacılar var, hep var oldu. Bu tip bir ayırım bir bakıma eşyanın tabiatı''. dedi.

    Ödüllü Kış Uykusu, 19 Aralık'ta ABD'de izleyicisiyle buluşacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top