Hesabım
    34. İstanbul Film Festivali Programı Belli Oldu

    Bu yıl 34. kez gerçekleşecek olan İstanbul Film Festivali'nin programı geçtiğimiz gün itibariyle açıklandı.

    34. İstanbul Film Festivali programı açıklandı! Bu sene 4-19 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde dünyadan ödüllü filmler, Türkiye sinemasının yenileri ve klasikleri, yeni keşifler, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşilerle birlikte iki haftalık bir şölen yaşanacak. Festival, 20'nin üstünde bölümde 62 ülkeden 222 yönetmenin 204 filminin yanı sıra ücretsiz gerçekleştirilecek söyleşi, atölye çalışmaları ve sinema dersleri izleyiciler ile buluşacak.

    Her yıl sunulan Sinema Onur Ödülleri’ni bu yıl yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan alacak. Ödüller 3 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek 34. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde takdim edilecek.

    Festivalde Akbank Galaları, Ustalar, Dünya Festivallerinden, Yeni Bir Bakış, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Çocuk Mönüsü, Geceyarısı Çılgınlığı gibi klasikleşmiş bölümlerin yanı sıra bu seneye özel yeni bölümler bulunacak.

    Festivalin yeni bölümleri:

    - Balkanlar: Ateşin Sineması

    - Aile Bağları

    - Özel Gösterim: Ufak Hakikatler

    - Alman Canlandırma Sineması

    Latin Amerika'nın en gözde yönetmenlerinden Lisandro Alonso'nun tüm filmlerinin sinemaseverler ile buluşacağı festivalde Metin Erksan imzalı Yılanların Öcü ise yenilenmiş kopyası ile gösterilecek.

    Festivalin yarışma bölümünde ise;

    Altın Lale Uluslararası Yarışma: 12 film yarışacak, 25 bin Avro para ödülü verilecek.

    Altın Lale Ulusal Yarışma: 11 film yarışacak, 6 filmin dünya, 3 filmin Türkiye prömiyeri yapılacak. En iyi film 150 bin TL, En iyi yönetmen 50 bin TL, En iyi Kadın ve Erkek Oyuncu 10'ar bin TL alacak. Jüri Özel Ödülü'nü kazanacak filmin yapımcısı bu yıl da 60 bin TL ile ödüllendirilecek.

    Festivalde bu yıl ilk kez:

    Ulusal Belgesel Yarışması: En iyi belgesel ve Jüri özel ödülü kategorilerinde toplam 15 bin TL ödül verilecek. Gösterilecek belgesellerden 11 film dünya prömiyerini, 2 film Türkiye prömiyerini festivalde yapacak.

    Sinemada İnsan Hakları: FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü Yarışması: 10 film arasından jürinin seçeceği bir filme 10 bin avroluk para ödülü takdim edilecek.

    Seyfi Teoman Em İyi İlk Film Ödülü: Seçilecek filmin yönetmenine 30 bin TL ödül verilecek.

    FIPRESCI Ödülü: Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Altın Lale Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da yer alan birer filme FIPRESCI Ödülü verecek.

    Cineuropa.prg Ödülü: İlk kez geçen yıl verilen ödül bu sene de sahibini bulacak.

    Radikal Halk Ödülü: Büyük ödülü kazanacak şanslı izleyici, Saraybosna Film Festivali'ne gidecek.

    2015 yılında 10'uncu yaşını yaşını kutlayan Köprüde Buluşmalar kapsamında ilk kez, Film Geliştirme Atölyesi'ne seçilen proje sahiplerine uluslararsı deneyimli eğitmen ve sinemacılar tarafından sinema dersleri ve grup çalışmalarından oluşacak senaryo, yapım, pazarlama ve dağıtım konuları üzerine eğitim verilecek. 15­16 Nisan tarihlerinde yönetmen, senarist ve yapımcılara uzun metrajlı kurmaca veya belgesel projelerinin ilk uluslararası sunumlarını gerçekleştirmeyi ve yapım sürecini başlatmak için gerekli desteği bulmalarına olanak yaratmayı amaçlayan Film Geliştirme Atölyesi yapılacak.

    Festivalin bu yılki konukları arasında; Bahman Ghobadi, Simin Fetemah Motamed-Aria, Lone Scherfig, Elmar Back, Duccio Chiarini, Hisham Zaman, Ivano De Matteo, Luigi Lo Cascio, Chiara D'Anna ve Severija Janušauskaitė gibi isimler olacak.

    Öte yandan Salon işbirliği ile bir sine-konser hayat bulacak. Damon Krukowski ve Naomi Yang ikilisi 11 Nisan Cumartesi akşamı saat 21.30’da Salon’da olacak.

    34. İstanbul Film Festivali gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas (2 salon), Beyoğlu ve Fransız Kültür Merkezi, Ortaköy’de Feriye, Kadıköy’de Rexx (2 salon) ve İstanbul Modern Sinema salonlarında yapılacak. Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarının yanı sıra artık festivalin gelenekselleşen geceyarısı gösterimleri Cuma geceleri Beyoğlu, Cumartesi geceleri ise Atlas sinemasında 24.00 seanslarında gerçekleştirilecek.

    Festival biletleri 28 Mart Cumartesi günü 10.30'da Biletix, Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden satışa çıkacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top